hirdetés

Ezért ne engedd soha kedvencedet a szökőkútba (vagy a közelébe)

Szénási Szimonetta

2024. május 30 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Nyáron gyakran látni a köztéri szökőkutakban pancsoló ebeket. Ám az alábbi tények elolvasása után biztos, hogy te nem engeded majd kedvencedet ezekhez a vizekhez!

hirdetés

A nagy melegben kevés frissítőbb dolog van, mint egy hűs zuhany, vagy megmártózni egy tó, egy medence vizében. Ahogy neked, úgy kedvenced számára is. Ám ezt kizárólag biztonságos körülmények között engedd az ebnek, és olyan helyen, ahol szabad is. A szökőkút nem alkalmas a kutya úsztatására, méghozzá több egészségügyi okból sem.

Fürdeni jó, de csakis biztonságos keretek között! / Fotó: Az Én Kutyám

Tele lehet vegyszerrel és baktériummal

Miként a PetMD állategészségügyi oldal is hangsúlyozza, a szökőkutak vizét többnyire klórral, illetve egyéb vegyszerekkel fertőtlenítik, amelyek a bőrrel érintkezve irritációt, lenyelve pedig gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhatnak. Ezt erősíti meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatója is.

A szökőkutak vizét általában nem úgy kezelik, mint a medencék, fürdők vizét. A karbantartáshoz, a megfelelő üzemeltetéshez (pl. fertőtlenítés, algásodás és vízkőlerakódás elleni védelem) használt vegyszerek összetétele és koncentrációja nem biztonságos fürdőzés szempontjából – bőrirritációt (bőrviszketést, bőrkiütéseket) okozhatnak. Megfelelő karbantartás, fertőtlenítőszer-adagolás hiányában pedig a nyári melegben felmelegedő szökőkútvízben könnyen elszaporodhatnak a kórokozók. A szökőkutak szennyeződhetnek porszemcsékkel vagy akár állati ürülékkel is. A vízben emiatt számos kórokozó mikroorganizmus is jelen lehet. Ezek a kórokozók (pl. E. coli, norovírusok) súlyos fertőzéseket, jellemzően gyomor-bél rendszeri megbetegedéseket okoznak. Elsősorban akkor jelentenek veszélyt, ha a vizet a gyermekek lenyelik (pl. pancsolás közben vizes kézzel a szájukhoz vagy élelmiszerhez érnek)

– figyelmeztetnek.

Mint részletezik, a vízben élhetnek Legionella baktériumok, amelyek az úgynevezett legionárius betegségért felelősek, és légzőszervi megbetegedést okoznak. Az influenzaszerű tünetek mellett akár tüdőgyulladás is kialakulhat a fertőzés következtében. Emellett olyan kórokozók is elszaporodhatnak a szökőkútban (itt példaként a Pseudomonast említik), amely a nyílt sebekbe (elég egy kisebb karcolás is) jutva elfertőzhetik azt, vagy azon keresztül a szervezetben szétterjedve súlyosabb fertőzésekhez vezethetnek.

És bár a felhívás elsősorban az embereknek szól (emiatt óva intünk attól is, hogy kisgyermekedet beengedd a szökőkútba, ahogy neked sem javasoljuk), a leírtak érvényesek a kutyákra is.

Egy kisebb kutyának túl mély is lehet a víz

A kutyád is szennyezi a vizet

Ugyanakkor a kutya is behordhat számos szennyeződést a vízbe, köztük nemcsak kórokozókat, de akár ürüléket is. Mindezek miatt nem csupán a fürdés ellenjavallt, de az is, hogy kedvenced belelefetyeljen a vízbe. Egy kisebb testű, idősebb vagy gyengébb immunrendszerű kutyának pár korty is elég lehet a súlyos fertőzéshez.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Mindig legyen nálad friss víz, és kutyád kizárólag abból igyon! Sem a szökőkutak, sem a természetes vizek, de még a nyilvános helyeken kihelyezett itatótálak sem biztonságosak

Balesetveszélyes is, sőt, meg is büntethetnek

Emellett a szökőkutakat nem fürdőzésre tervezték, a kialakításuk emiatt balesetveszélyesek lehetnek.

További ok, hogy ne hagyd a szökőkútban fürdőzni kedvencedet, hogy az tilos. A közterületeken kötelező a pórázhasználat (nemigen látni pórázon vízbe vezetett ebet), és a szökőkútba sem szabad beengedni az állatot.

Ha szeretnél tájékozott lenni, miért járhat még pénzbírság, ebben a cikkben összegyűjtöttük a tudnivalókat.

 

Itt pedig arról írtunk, miként lehet biztonságos a vízi játék odahaza. A slaggal locsolás egy szintén kedvelt, de sajnos akár életveszélyes állapotot előidéző móka. Jobb, ha elolvasod, mit ne csinálj soha kedvenceddel!

birság fertőzés nyár nyári veszélyek pórázhasználat szökőkút tüdőgyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!