hirdetés

A kutyák valóban jobban hallgatnak a férfiakra? A videó alapján igen, de a valóság ennél egy kicsit összetettebb

Molnár Enikő

2024. március 30 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

Viszonylag sokan élik át azt a lesújtó „élményt”,  hogy hiába szólnak kutyájuknak, ő a füle botját sem mozdítja. Ám amikor a párjuk szól neki (jellemzően, de nem mindig a férj), abban a pillanatban egy engedelmes kis angyal válik a négylábúból. Vajon milyen okai lehetnek ennek a jelenségnek?

hirdetés

A lenti videó főszereplője két nagyon csintalan labrador retriever, akik megállíthatatlanul ugrálnak a medencébe, újra és újra, gazdájuk minden próbálkozása ellenére. A hölgy tíz alkalommal szól nekik, pontosabban az akciót vezető ebre, sajnos mind sikertelenül. Hiába a szigorú szó, a név ismételgetése vagy a kedveskedve édesgetés, semmi nem tudja rávenni az ebeket, hogy engedelmeskedjenek; számukra ez csak egy nagy játék. Ám amikor hazaér a férj, mindkét kutya hirtelen szabálykövetővé válik és első szóra kijönnek a medencéből. Láthatóan jobban hallgatnak a férfira, mint a nőre. A videó rengeteg megtekintést zsebelt be és meglepő módon a hozzászólók egy része Buster oldalán állt az ügyben. Íme a notórius videó:

Viszonylag gyakori probléma

A szórakoztató videó bemutat egy viszonylag gyakori problémát: a kutyák gyakran nem hallgatnak ugyan olyan mértékben a „szüleikre”. Ez pedig egy igazán fájó pont lehet  annak a gazdinak, aki próbálkozik, hogy kutyája, vagy kutyái hallgassanak rá, ám látszólag semmi esélye nincs. Nem beszélve arról, hogy megvannak a maga veszélyei annak, ha a kutya ennyire nem fogad szót az egyik gazdinak. Egyfelől így nem valószínű, hogy motivált lesz arra, hogy a másik fél nélkül bárhová is elvigye a kutyát. Másfelől pedig egyszerűen nem jó, ha nincs legalább egy alapvető kontrollunk a kutyánk fölött. Nem kell minden mozdulatát behatárolni, ám vannak olyan dolgok, amiket kérdés nélkül meg kell csinálnia, mások és a saját biztonsága érdekében.

Ha a kutya jobban hallgat az egyik félre, mint a másikra, az féltékenységet szülhet.

Miért hallgatott a férjre, de a feleségre nem?

Van, aki hierarchia problémának tudja be a falkaelméletet alapul véve, ám a videóban megfigyelhető jelenet legvalószínűbb oka a konzisztencia, következetesség hiánya és a zavaros, nem tiszta kommunikáció.

A hölgy őszintén próbálkozik, ám ahelyett, hogy egyszerű „parancsokat” adna ki a két kutyának, hosszadalmas mondatokba foglalja a kéréseit. Így elveszik a körítés között a lényeg, a kutya pedig örömmel folytatja, amit csinál. Ha pedig csak ezt a videót nézzük, nem volt következménye annak, hogy a kutyák nem engedelmeskedtek. Félreértés ne essék, egyáltalán nem azt mondjuk, hogy taslikat kellett volna osztogatnia az engedetlen ebeknek, hiszen tudjuk, hogy az erőszak nem megoldás. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem lehet szigorúbbnak lenni, amikor ilyen szinten elmegy a fülük mellett a szó. Hiszen ezalatt a tíz sikertelen kihívás alatt egyértelművé válhatott Buster számára, hogy igazából semmi nem akadályozza meg abban, hogy folytassa, amit csinál. A gazdi pedig már-már a játék részévé vált a kergetőzéssel.

Tehát az első dolog, amit őszintén át kell gondolnia az érintett gazdinak, hogy mennyire konzisztensen és egyértelműen kommunikálja az elvárásait. A történethez pedig az is hozzátartozik, hogy a gazdi valójában mennyit foglalkozik a kutya tanításával, nevelésével. Hiszen, ha a mindennapokban alig építi a kapcsolatát a kutyával, akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy az eb hallgatni is fog rá.

Mi van azokkal, akik a fenti kritériumoknak bőven eleget tesznek, de még így sem hallgat rájuk az eb?

Sajnos ez is gyakori, főleg a nők körében. Ilyenkor a hang tónusa lehet a hibás. A női hang magasabb skálán mozog, míg a férfihang értelemszerűen mélyebb felhangokkal rendelkezik. Utóbbi szigorúbban hangzik és sajnos a kutyák számára sokszor tekintélyt parancsolóbb, mint az előbbi.

De fordítva is igaz lehet a helyzet, nem mindig a férj az, akire hallgat az eb. Vannak nők, akiknek nem kihívás egy szigorúbb hangnem megtalálása és vannak férfiak, akiknek nem jön természetesen a „tekintélyt parancsoló tónus”. Emellett pedig a nők is meg tudnak ütni figyelemfelkeltő frekvenciát úgy, hogy megmarad a magas, finom női hang, sőt, egyes kutatások szerint sokszor ez hatékonyabb, mint a szigorú férfi hang.

A férfiak általában sikeresebbek azoknál a kutyáknál, akik nem kaptak semmilyen oktatást, ezzel szemben viszont egy jól nevelt kutya (…) jobban reagál a motiváló női hangra.

-idézik Riverdog K9 kutyatrénert a PetHelpful weboldalán.

Mi a tanulság?

A lényeg, hogy ne keseredjen el az a fél, akire a kutya kevésbé hallgat. Nincs vele egyedül, nagyon sok emberrel megesik, hogy kutyája kettős mércét használ. Viszont így még fontosabb, hogy időt és energiát áldozzunk az eb tanítására, hogy mellettünk is jólnevelt kutya legyen. Nem lehetetlen, a közös munka és a kapcsolatépítés pedig csodákat tud tenni.

Tehát (nemtől függetlenül) tanuljuk meg használni a hangunkat. Használat alatt pedig azt értjük, hogy igazítsuk a helyzethez a tónusunkat. Ha a szituáció megkívánja, akkor adottságainkhoz képest használjunk szigorú tónust, amikor viszont „csak” gyakorlunk, a szabadidőnket töltjük kedvencünkkel, akkor törekedjünk a motiváló hangszínre.

A kutyák figyelmét általában sikeresen fel lehet kelteni, illetve jól meg lehet tartani dajkabeszéddel, ahogyan arról ebben a cikkünkben is írtunk.

egyértelmű elvárások hangszín kire hallgat a kutya következetesség kutya nem hallgat a gazdára kutya nevelése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink