hirdetés

A kutyák agyát vizsgálva derülhet fény az emberi elbutulás titkára

Gerhát Petra

2024. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1Ry27DIBC8V+o/WJyDZBtMcP+hUqUeeqh6WMM6RcEmMjhVFeXfC36oHKrePDOeYWf39vhQFKQDbxR5Km4JRWysnX2YIBg3Rro8bDxqE9xkwCYycfdFIT5AmD36FLFRCgKe4r8rufn3d95XXOzCIkZHlMgLuotFcsgUP3dJeXMDjmTn74d/Ql6VwVH9mfJsvEJrYUQ3+9+09eNjbwqn6P9e+mQ9J7QIa8+tAqmZACFkQ0GojvJec9pJ1dK2KXkpWt6rXi6vrNHk/BVwGvJNXY1Gl2GYtXHZ0q5OgU0Glk1ymYwy4ymzufCJU36AeEE3ZMTowjI5WbdCdLxQghWrRMl4y1pRCdE0xyPZr+rU2eh8VqOTg8m+ErptaC2YprzjmkpVI5UlYHMUUEvJY+f7D4LolfldAgAA

A kutyák és az emberek öregedési mintázatának hasonlóságaira figyeltek fel a kutatók. Úgy vélik, az emberi kognitív hanyatlás titkára is fényt deríthetnek négylábú kedvenceinket vizsgálva. 

hirdetés

Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor a kutyák esetében is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez – írták az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ebben a folyamatban is rengeteg a közös vonás bennünk

A kutyák és az emberek öregedési mintázata hasonló

Az emberi agy kognitív képességeinek hierarchikus struktúrájában a csúcson az úgynevezett általános kognitív faktor, a g faktor áll. Ez az intelligencia egyik alappillére. Ez befolyásolja az összes alá tartozó kognitív készséget, és kapcsolatban van a tanulmányi sikerességgel és előrejutással is. Az ELTE kutatói legújabb kutatásukban egy ehhez hasonló általános kognitív faktor létezését vizsgálták kutyáknál. Jelen vizsgálatok során 129, 3 és 15 év közötti családi kutya kognitív teljesítményét mérték fel és követték nyomon 2 és fél éven keresztül.

Két átfogóbb kognitív készséget sikerült azonosítaniuk; az önálló problémamegoldást, valamint a tanulási képességet. A két készség egymással is összefüggött, tehát a jobb problémamegoldó képességű kutyák általában hamarabb tanulnak meg új dolgokat.

Ez igazolta, hogy létezik a kutyáknál is egy magasabb rendű, általános kognitív faktor, ami összeköti ezeket.

„Az emberi szakirodalom alapján ezt g faktornak nevezték a kutatók, akik azt is szerették volna alátámasztani, hogy ez valóban megfeleltethető-e a humán g faktornak. Ehhez megvizsgálták, hogy ez a faktor összefügg-e olyan egyéni jellegekkel, amelyekről emberi és más állatfajok irodalmi adatai alapján tudjuk, hogy kapcsolatban vannak a g faktorral” – magyarázta Faragó Tamás, az ELTE Etológia Tanszékének kutatója.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az egészségi állapot is rengeteget nyom a latban

Az eredményekből kiderült, hogy a magas g faktor pontszámú kutyák szívesebben fedeztek fel ismeretlen környezeteket. Valamint érdeklődőbbek voltak az újdonságok iránt, és a tanulási helyzetekben is jobban teljesítettek. A magas g faktor érték magas aktivitással, képzettséggel és képezhetőséggel is párosult. A kutatási eredmények azért is fontosak, mert amellett, hogy a kutya g faktora számos párhuzamot mutat az emberével, a kutya kognitív képességei összefüggéseinek vizsgálata az öregedéskutatás területén is új távlatokat nyitott.

„Ismert, hogy idősebb korban a kutyák figyelme, tanulási képessége, memóriája természetes módon hanyatlik. Ha azonban a kognitív képességek összefüggenek egymással, könnyen lehet, hogy a korral való leromlásuk sem független egymástól, hanem van egy közös háttérfaktor a különböző képességek leromlása mögött” – nyilatkozta Bognár Zsófia, a tanulmány másik vezető szerzője az MTI közleményében.

A kutatók a kutyák kognitív teljesítményének változását megfigyelték egy 2 és fél éves periódus során. Mint kiderült, valóban megfigyelhető egyfajta globális kognitív hanyatlás; a g faktor értéke csökken az öregedéssel a kutyák esetében is. Mindezt ráadásul az egészségi állapot is befolyásolja. Rosszabb egészségi állapotú kutyáknál a kor előrehaladtával egyre gyorsabban romlik a g faktor értéke, viszont a jó egészségi állapotú kutyáknál nem volt kimutatható változás a koruk előrehaladtával. Ez az öregedésmintázat hasonlít az emberi öregedéshez. Az etológusok azt remélik, hogy ezek az ismeretek segíthetnek megtalálni és beazonosítani a kognitív hanyatlás molekuláris és neurológiai okait.

„Az új kutatás érdekes emberi párhuzamokra mutat rá az ember és a kutya öregedése között, tovább erősítve azt az érvet, hogy a kutya kiváló modellfaj az öregedéskutatás számára” – hangsúlyozta Kubinyi Enikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport és a Szenior Családi Kutya Program vezetője. Megerősítette, hogy eredményeik alátámasztják a kutya g faktor létezését. Emiatt a kutyák az emberi intelligencia evolúciójának és hátterének megértésében is segíthetnek.

Öreg kutya is képes még új trükköket megtanulni. Ha ide kattintasz, megtudhatod, miért létfontosságú az élethosszig tartó tanulás.

ELTE etológia kutyák genetikája öregedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!