hirdetés

Otthagyhatjuk a természetben a kutyakakit? Úgyis lebomlik

Tóth-Hencz Edit

2024. június 23 - Képek: Getty Images Hungary

Female hand with plastic bag

Kutyát tartani egy különleges élmény, de komoly felelősség is.

hirdetés

Itt a jó idő, és egyre több időt töltünk a szabadban a kutyánkkal is. Bár ésszerű azt gondolni, hogy a kutyapiszok természetes, hiszen gyakran látunk az erdőben vadállatoktól származó ürüléket, azonban ez mégsem igaz: A kutyapiszok nem természetes. Fontos, hogy ne csak az utcán szedjük össze a kutyakakit, hanem a természeteben is. Bemutatjuk azokat az indokokat, amiért fontos, hogy tiszta környezetet hagyjunk a kutyánk után (is).

Lebomlik ugyan a kutyakaki, de nem tesz jót a talajnak

Te is léptél már bele

Kutyagumiba lépni bosszúság, és talán nem is ez a legjobb szó rá, hiszen elkerülhető lenne, ha a gazdák összeszednék. Számos konfliktus származik sajnos ebből a hanyagságból az kutyások és nem kutyások között, ráadásul néhány gondatlan kutyatartó miatt a felelős gazdákat is egy kalap alá veszik. Ez a jelenség a világ számos országában jelen van (sajnos). A városvezetők igyekeznek kreatív, figyelemfelkeltő megoldásokkal ösztönözni az ebtartókat, hogy szedjék össze a kutyagumit. Egy tajvani városban például az összegyűjtött kutyapiszokért sorsjegyet adtak, Madridban a renitenseket utcai takarítással bűntették vagy magas pénzbírsággal. Van, ahol önkéntesek figyelik a kutyasétáltatókat, de több olyan eset is előfordult, ahol a kutyaürülékből vett DNS minta alapján keresnék meg a gazdikat.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Lebomlik a kutyakaki, de nem műtrágya

Általános tévhit a kutyaürülékkel kapcsolatban, hogy az erdőben, a természetben nem kell összeszedni, hiszen jót tesz a talajnak, növényeknek, mint a trágya. Azonban ez nem igaz. A vadon élő állatok az ökoszisztémájukban meglévő tápanyagokat esznek meg, és ezt „adják vissza” a természetnek. Ezzel ellentétben a kutyák (jobb esetben) kifejezetten a számukra készített állateledeleket fogyasztanak. Mivel a kutyák több fehérjét esznek, ürülékük erősen savas, ezenkívül kórokozókat és mikrobákat tartalmaznak, melyek felboríthatják a szabadtéri ökoszisztéma egyensúlyát.

Az erdőben is szedd össze a kutyakakit, akkor is, ha lebomlik

Ha lebomlik a kutyakaki a természetben

Fontos tudni, hogy a kutyapiszok magától nem bomlik le teljesen. Logikus azt gondolni, hogy a kutyapiszok komposztálható, de mielőtt a kutyaürülék teljesen lebomlik, az esővíz átmossa, így a talajba és vízrendszerbe kerül, ahol káros tápanyagokat bocsát ki, amelyek túlzott algásodást okoznak a tavakban, patakokban. Ez a fajta szennyezés negatív hatással van az emberekre és a vadon élő állatokra is. Igaz ez akkor is, ha a kutyán nem mutatkoznak a betegség tünetei, ellenben a kutyapiszok tartalmazhat például szalmonellát vagy E. coli baktériumot is. Ezek a kórokozók hányást, hasmenést okoznak,melyek jó néhány napra ágynak döntik azt az embert, aki elkapta.

Felelős gazdiként a saját kutyánk piszkát összeszedni kötelességünk

Nemcsak kötelesség

Kutyát tartani egy különleges élmény, de komoly felelősség is. Felelős gazdiként a saját kutyánk piszkát összeszedni kötelességünk a környezetünk érdekében. Sok konfliktus előzhető meg ezzel a néhány másodperci odafigyeléssel mind lakott területen, mind azon kívül. Ezért is fontos, hogy az erdőbe vagy nagyobb szabadtérre is vigyünk magunkkal zacskót, és szükség esetén használjuk. Lehetőség szerint pedig ne a víz közelében végezze el kedvencünk a dolgát, illetve azt, ha felszedtük semmiképpen se dobjuk csatornába. Tényleg néhány egyszerű és könnyen betartható szabály, amivel felelősen viselkedünk kedvencünk és a környezetünk irányába is. Röviden: Szedd össze magad!

Ráadásul bizonyos esetekben a fel nem szedett kutyakaki, miután lebomlik, még hónapokik fertőzést terjeszthet. Így egy felelőtlen gazdi miatt kutyusunk súlyos betegséget kaphat el úgy, hogy észre sem vesszük. Ebben a cikkünkben részletesen leírtuk, mire kell figyelni.

felelős kutyatartás kutya az erődben kutya és ember kapcsolata kutyasétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!