hirdetés

7 tipp a gondtalan kutyás nyaraláshoz belföldön

Tóth-Hencz Edit

2024. június 29 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyabarát nyaralás napjainkban már nem tűnik lehetetlen kihívásnak. 7 tippet gyűjtöttünk össze, ami segíthet abban, hogy mindenki számára élményekben gazdag kirándulás legyen.

hirdetés

Ha voltál már kutyával nyaralni, tudod, hogy másként ismered meg egy város, táj arcát, mint ha kutya nélkül indulnál útra. Manapság már sok helyet lehet kutyával látogatni, azonban mindenképp érdemes tájékozódni az úti célnál várható lehetőségekről. Talán még fontosabb, hogy kutyás nyaralás során a célállomás legyen ennek megfelelő, hogy mindenki számára élményekben gazdag kirándulás legyen.

A kutyás nyaralás autóval és tömegközlekedéssel is megoldható

1. Amit biztosan ne felejts otthon

A kiskedvenced oltási könyvét tedd be a saját irataid közé, így biztosan nálad lesz, szükség esetén. Ezenkívül természetesen pórázt és szájkosarat. Nagyon hasznos, ha a nyakörvén szerepel a kutyus neve és a gazdájának a mobilszáma. Így, ha véletlenül elkeveredne, gyorsabban megtalálnak.

2. Figyeljünk rá, ha együtt utazunk

Az úti cél és az utazás módjának megválasztásakor vegyük figyelembe a kutya igényét. Ha nincs hozzászokva az autózáshoz, akkor először rövidebb távban gondolkodjunk. Ha nem szívesen van egyedül, olyan helyre menjünk és olyan programokat szervezzünk, aminek ő is a részese lehet. Általában a múzeumokba, arborétumokba nem mehet be, de érdemes a lehetőségekről tájékozódni, ha mégis, milyen feltételekkel. Ha forgalmasabb helyre utazunk, előtte sétáljunk vele hasonló környezetben, készítsük fel a kutyát például a nagyobb tömegre, amennyiben még nem szokott hozzá.

Nyaralás közben is fontos a biztonság, és a kutyás utazás során több megállóra is szükség lehet

3. Kutyás tömegközlekedés

Minden közlekedési eszközön megvannak a szabályok, hogyan lehet kutyát vinni, szállítani, illetve hogy milyen költségei vannak. Ha ezekkel tisztában vagyunk, sok bosszúságtól megóvhatjuk magunkat és a kirándulás hangulatát is. Ha vonatra szállnátok, a MÁV járatain érvényes szabályokról Itt olvashatsz.

4. Kutyás szállás

A szállás legyen kutyabarát. Mit is jelent ez? Alapesetben annyit, hogy befogadják a kutyát is a szálláshelyen felár ellenében, illetve különböző feltételeket is szabhatnak (súly, fajta, méret, bizonyos helyiségek kerülése a kutya számára). Az igazán kutyabarát helyek azonban ennél többet is adnak: fekhelyet biztosítanak, itatótálat készítenek ki, található a szálláshely területén kutyafuttató vagy akár kutyafürdető is. A hatósági előírások miatt kutyával a wellnessrészlegek és általában az éttermi rész nem látogatható. Ne felejtsük el betartani az együttélés szabályait a szálláson. Vegyük pórázra kedvencünket, figyeljük a többi kutyával (és gazdával) való interakciókat, és persze szedjük fel a kutyakakit (mint mindig). Érdemes megnézni, hogy a sétáltatásra, futtatásra milyen lehetőségek vannak a szállás körül. Egy kutyabarát szállás ebben biztosan tud segíteni, érdemes kérdezni.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

5. Védelem

Bár ez nem kifejezetten a nyaralás előtti feladat, hisz egész évben fontos, de gondoskodjunk a kullancsok, szúnyogok elleni védekezésről. Sok lehetőség van, ha bizonytalan vagy, melyik a számotokra legmegfelelőbb, beszélj az állatorvossal. Segíteni fog! Ne feledkezzünk meg kedvencünk számára sem összeállítani egy útipatikát. Kerüljön a csomagba steril mull-lap, steril mullpólya, öntapadó kötszer, fertőtlenítőszer. Csomagoljuk el a rendszeresen szedett gyógyszerét, esetleg fájdalomcsillapító és hasfogó készítményeket is célszerű magunkkal vinni. Ebben a cikkünkben részletesen olvashatsz róla, mi kerüljön kutyusod elsősegélydobozába.

Mindig legyen a kutya számára elegendő víz

6. Ami még fontos lehet kutyás nyaralás során

Mindig legyen a kutya számára elegendő víz. Etetőtál, fekhelynek való alkalmatosság, törülköző, játék, kutyakakis zacskó, élelem, és persze egy kis jutalomfalat se maradjon ki a csomagból. Az élelem esetében 2-3 adaggal többet készíts be, mint amennyire szükség lehet. Csak a biztonság kedvéért, hogy ne az állateledeles boltokat járjátok az utcák helyett.

A kutyás nyaralás során jó  szolgálatot tehet egy hordozható szobakennel vagy szállítóbox. Ha kedvenced már ismeri és megszokta ezeket az eszközöket, akkor az ismeretlen szálláson biztonságérzetet adhat, ha a jól ismert kuckójában pihenhet. Ez csökkenti az esetleges stresszt, és nyugodtabb pihenést jelent kutyusodnak.

7. Napi rutin

A kutyának is megvan a napi rutinja, szüksége van a reggeli sétára és a napi 14-16 óra pihenésre. Egy nagyobb városi séta után hagyjuk pihenni. A szálláson legyen elég idő, hogy megismerje. Mutassuk meg neki, hol találja a vizét, tálját, párnáját. Segíteni fog a pihenésében, ha már megismerkedett az új környezetével. Egy kis utánajárással és odafigyeléssel bátran nekivághatunk kedvencünkkel a családi nyaralásnak.

A kutyás nyaralás sem telhet strandolás nélkül. Ebben a cikkünkben találsz 5 fantasztikus kutyás strandot, és arról is olvashatsz, miért jó ez a közös program.

felelős kutyatartás kutya kutya és ember kapcsolata kutya utazás kutyás utazás kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!