hirdetés

Új szabályok: így utazhatsz szabályosan a vonaton, ha kutyádat is magaddal viszed

Király Barbara

2024. június 27 - Képek: Getty Images Hungary

Nyáron sokkal többen utaznak kutyájukkal a tömegközlekedési eszközöket használva. Nézzük meg, jelenleg a vonaton való utazásra milyen szabályok érvényesek.

hirdetés

A tavalyi év tapasztalatai alapján egyre többen használják ki a MÁV járataival, a vonattal való utazást akkor is, ha kedvencüket is magukkal szeretnék vinni. A Balatonra való utak is igen nagy népszerűségnek örvendenek, hisz a kutyák is nagy szeretettel süttetik a hasukat a parton, vagy csobbannak a vízben a meleg nyári napokon. Mutatjuk, miben változtak a kutyával való utazás szabályai a vonatközlekedésben.

A MÁV járatait kutyával is igénybe vehetjük bizonyos szabályokat betartva

Az eddigi érvényben lévő szabályzat a MÁV vonatain a kutyával való utazáshoz

Az eddigi szabály az volt a kutyák szállítására nézve, hogy csak zárt szállítóeszközben lehetett közlekedni velük a helyjegyköteles vonatokon. A 20 kg-nál nehezebb, nagy testű kutyák pedig csak a nem helyjegyköteles vonatokon, és csak azok peronján voltak szállíthatók. Az utastérbe nem lehetett bevinni őket.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A jelenlegi, legfrissebb szabályozások

2024. június 26-a és szeptember 1-je között ideiglenesen új lehetőség nyílik a kutyával történő utazásra –  írja a MÁV. Az új szabályozás szerint a Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expressz vonatokon, valamint az északi parton közlekedő Kék Hullám IC, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok 2. kocsiosztályán bárki beviheti az utastérbe kedvencét. Szájkosárral és pórázon, a 20 kg-nál kisebb tömegű kedvencekre érvényesek csak ezek a szabályok.

Kutyajegy vagy kutyaországbérlet használata kötelező! Valamint az utazás során a kutya érvényes (1 évnél nem régebbi) oltási igazolványát minden esetben be kell mutatni a jegyellenőrnek. Útközben nem távolíthatod el a szájkosárat kutyádról, és a pórázt végig a kezedben kell tartanod. Nem engedheted el az ebet, fontos, hogy más utasokat vagy kutyákat ne zavarjon.

A nagy testű kutyákra ez a változás nem vonatkozik! Ezeket a négylábúakat továbbra is csak a nem helyjegyköteles vonatokon, és csak azon peronján tudod szállítani. A nagy testű ebeket utastérbe tilos bevinni!

Mindene esetben úgy utazz kutyáddal a MÁV-on, hogy ne zavard utastársaidat!

Mi történik, ha a veled utazót zavarja kutyád?

Abban az esetben, ha kutyád gondot okozna egy utastársadnak vagy kutyájának, a MÁV az utazási szabályoknak megfelelően neki új helyet biztosít. A nem megfelelő ülőhelyről igazolást állít ki.

A metróban való utazás szabályairól ebben a cikkben olvashatsz.

kutyával való utazás máv szabályos utazás vonat vonat út kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!