hirdetés

A világ lehülyébb (és betarthatatlan) kutyás törvényei

Csupor Erik

2023. október 20 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

A jack russell terrier dog in a tie sits behind on a chair with a judge's gavel on the table

A világ különböző pontjain élő törvényhozók kutyás ismeretei, néhány kivétellel, sohasem voltak túl alaposak, sőt, sok esetben a „nem túl alapos” kifejezés egy rendkívül erős túlzásnak minősíthető. A kutyákra, vagy kutyatartókra vonatkozó törvények, szabályok és tiltások szinte mindenhol születnek, amelyek egy része az emberi közösség védelmét szolgálja, például bizonyos kutyafajták országos, vagy tartományi szintű tiltásával, másik részük pedig egy-egy közösség, vagy a közvélekedés hatására születik meg és célja egy valós, vagy feltételezett jelenség megoldása.

hirdetés

Vannak azonban olyan kutyákra vonatkozó törvények is, amelyek okára az ártatlan szemlélő semmilyen racionális magyarázatot nem talál, sőt, inkább az adott rendelkezés megszavazóinak épelméjűsége vetődik fel kérdésként. Ebben az összeállításban a világ igencsak meglepő kutyás törvénykezési gyakorlataira mutatunk 10 példát, amik esetében bizony nem könnyű a jogalkotók szándékainak értelmezése.

10. A költői svéd törvény

A svédek annyira hisznek abban, hogy a kutyáknak is lehetnek álmaik, hogy rávették a törvényhozást, hogy kötelezze a kutyaovikat és kutyaiskolákat, hogy biztosítsanak napos kilátást a kültérre a kiskutyáknak, hogy azok szabadon álmodozhassanak. Ugye ti is látjátok lelki szemeitek előtt, amint egy angol bulldog arról álmodozik egy csodás kertre néző ablak előtt, hogy bárcsak izlandi bálnának született volna?

9. Harci corgi

Olaszországban a legveszélyesebbnek minősített és tiltott kutyafajták listáján a border collie és a welsh corgi is szerepelt 2003 és 2007 között. A tiltakozások hatására végül a törvény módosításra került és ez a két fajta kikerült a tiltott fajták közül.

A corgi, mint veszélyes tiltott kutya kép: Az Én Kutyám

8. Kizárólag írásban

Denverben, az USA egyik nagyvárosában a sintéreknek írásban kell értesítenie a kutyákat 3 nappal a begyűjtésük előtt és az értesítést a közparkok fáira kell kitűzni úgy, hogy ezt a kutyák is lássák azokat. Ez a módszer 100%-osnak tűnik, hiszen az írni és olvasni tudó négylábúak komoly esélyt kapnak a kényszerítő intézkedés megúszására…

7. Uszkár és opera – nem kompatibilis

Illinois államban törvény tiltja az uszkárok operába vitelét. A törvény kizárólag az uszkár fajtájú kutyákra terjed ki, más fajták operába vitele nem tiltott. Ennek értelmében az uszkárok nem, de a német dogok akár igen…

6. Kutya csendrendelet

Az arkansasi Little Rockban törvény tiltja a kutyaugatást délután hat óra után. A rendelet azt azonban nem szabályozza, hogy másnap reggel hány órától engedélyezett az ugatás és hogy a kutyák miként értesülnek a tiltásról.

5. A bunyó tilos

Az észak karolinai Barber városában törvény tiltja a kutyák és macskák összezördülését és verekedését is, függetlenül attól, hogy ki kezdeményezte azt. Feltételezgető, hogy a barberi macskák és kutyák, mint törvény tisztelő állatok, tudatosan elutasítják a fajok közötti összeütközések minden formáját.

4. Whisky nem, vodka jöhet

Chicagóban törvénytelen és szigorúan büntetendő a kutyák whisky-vel történő itatása. A törvény semmilyen más szeszes italra nem terjed ki és semmilyen egyéb alkohollal kapcsolatos tiltást sem tartalmaz. Ezek alapján tehát a whisky helyett jöhet vodka, gin, sör, vagy akár a bor is.

3. Csak szép arccal

Oklahomában komoly pénzbüntetéssel ,vagy időszakos elzárással büntethető az a személy, aki csúnya (ugly) arcot vág egy kutya jelenlétében. E rendkívül megfontolt és kiérlelt törvény hallatán a kínzó kérdés természetesen megválaszolatlan marad: mi a helyzet azokkal a kevésbé szerencsés polgárokkal, akik eleve csúnya arccal jöttek a világra?

2. Szerepcsere

A minnesotai International Falls városkában szigorúan büntetendő és tiltott tevékenységnek minősül, ha egy macska egy kutya üldözése során felkergeti a kutyát a villanypóznára. A törvényben megfogalmazott és tiltott helyzet lehetetlenségére a törvénytisztelő polgárok több alkalommal felhívták a törvényhozók figyelmét, ők azonban évek óta kitartanak a döntés mellett, a törvény nem változott.

1. Harapni lehet

Az ohiói Palding városában a szóban forgó törvény engedélyezi a helyi rendőrök számára a kutyák megharapását annak érdekében, hogy elcsendesítsék őket. Arról nem szól a rendelkezés, hogy a kutyák megharaphatják-e a rendőrt, ha az „intézkedés” nem törtvényes módon történik, vagy egy rendőr túllépi a hatáskörét és túl nagyot harap…

Csupor Erik kutyás törvény törvény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!