hirdetés

Mi az a longdog? Új fajta a láthatáron?

Hangai Lilla

2024. február 29 - Képek: Getty Images Hungary

A long angolul hosszút jelent, a dog pedig kutyát. Ebből az összetételből sokan talán tacskószerű ebekre asszociálnak, ám a valóságban a longdog egy olyan eb, amelyik agarak keresztezésével jött létre.

hirdetés

A longdogok elsősorban Amerika nyugati részén és a Rocky Mountain régiójában (Kanada) népszerűek, és szinte kizárólag vadászatra használják őket. Azért keresztezik a különböző agarakat, hogy így az adott fajták leghasznosabb tulajdonságait aknázzák ki. A longdog azonban nem hivatalosan elfogadott fajta. Következő cikkünkben ezekről az ebekről lesz szó, és arra is ki fogunk térni, hogy két különböző fajta pároztatása miért nem tenyésztés.

(A nyitókép illusztráció, egy angol agár látható rajta.)

Perzsa agár, vagyis saluki

Ilyen kutya a longdog

A longdog tipikus agár – nyugodt, ragaszkodó, de sosem követelőzik és él-hal a prédahajtás izgalmáért. Emiatt nagyon fontos, hogy mindig pórázon sétáltassák, hiszen még a legjólneveltebb longdog sem tud ellenállni a természetes ösztöneinek. Ez a külsőleg igazán szemrevaló adottságokkal rendelkező eb független gondolkodó, de pozitív megerősítéssel remekül képezhető. Longdogunk akkor lesz a legboldogabb, ha mellettünk lehet, és közösen csinálhat velünk mindent. Igazán érzékeny jószág, aki amellett, hogy remek vadászkutya, agár lévén száguldó szeretetcsomag is.

Gyakori longdog keresztezés a perzsa agár és az angol agár, a skót szarvasagár és az angol agár, valamint a whippet és az angol agár. Úgy tartják, hogy ezek a mixek javítják a kutya vadászképességeit. A perzsa agár, vagyis a saluki és az angol agár szerelemgyereke a remények szerint kitartóbb az előbbi, és gyorsabb az utóbbi miatt. Az angol agár és a whippet mix pedig elvileg eredményesebben gyorsul és agilisebb egy átlagos agárnál.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Skót szarvasagár

A longdog történelme

Az emberek évezredek óta keresztezik a különböző típusú kutyákat, hogy bizonyos megjelenést, temperamentumot vagy munkaképességet érjenek el, illetve tökéletesítsenek. Ezt hívják tulajdonképpen tenyésztésnek vagy adott esetben szaporításnak. Ez történik például az egyre divatosabb hibrid kutyák esetében is.

A longdog az elmúlt 10-20 évben vált egyre népszerűbbé. Ahogy azt korábban már kiemeltük, az esetükben a vadászathoz köthető attribútumok felerősítése volt a cél. Gyakran belefuthatunk azonban olyan kijelentésekbe, hogy a mixek hipoallergének vagy egészségesebbek fajtatiszta társaiktól. Fontos leszögezni azonban, hogy a gének nem ennyire képlékenyek. A genetikai tulajdonságok véletlenszerűen rendeződnek minden kutyában. Így ha nem választunk ki bizonyos tulajdonságokat tudatosan, több generáción keresztül, nincs garancia arra, hogy az elképzeléseinknek megfelelően alakulnak a dolgok.

Emiatt bármennyire is érdekes elképzelésnek tűnik a longdog koncepciója, irányított tenyésztés és tenyészprogram nélkül ez mindössze két fajta pároztatása, amelynek az eredménye változó lesz minden alkalommal. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek kutyák ne lennének szerethetők, vagy ne lennének tehetséges vadászok! Ám ha biztosra szeretnél menni a temperamentum, a munkamorál és az egészség tekintetében is, és biztos vagy benne, hogy fajtatiszta ebet szeretnél, mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy megbízható tenyésztőtől vásárolj!

Skót szarvasagár és saluki mix: 

Miért nem lesz két fajta keresztezéséből egy új fajta?

Erről számos esetben beszéltünk már, eddig legrészletesebben a designer kutyák tekintetében. Azt nagyon fontos kiemelni, hogy két különböző fajta keresztezésével nem hozunk létre automatikusan egy harmadikat! A tenyésztés és kutyafajták világában még egy 60-80 éves múltra visszatekintő fajta is viszonylag újnak számít.

Ha a fajta fogalmát szeretnénk meghatározni, akkor ezt így tehetjük meg: az élővilágban az egyes fajok háziasított (domesztikált) állományain belül elkülönülő populációk, vagyis olyan állatok csoportja, amelyek közös őstől származnak és a legtöbb jellemzőjükben láthatóan hasonlóak. A megjelenés, a méret és a temperamentum egységességének elérése érdekében a tenyésztőknek ki kell választaniuk a kívánt tulajdonságokkal rendelkező kölyköket. Majd ezeket több generáción keresztül kell tenyészteni ahhoz, hogy a tulajdonságok megjelenése konzisztens és kiszámítható legyen.

Ide kattintva megtudhatod, hány elismert kutyafajta van a világon, és persze arra is kitérünk, hogy mi kell ahhoz, hogy egy fajta hivatalosan elismert státuszba kerüljön.

agár agár fajták longdog tenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink