hirdetés

Több mint 300 kölyök után vonul nyugdíjba a termékeny goldi

Molnár Enikő

2024. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

Trigger, a vakvezető kutya a Banbury Guide Dogs tenyésztői programjának egyik legsikeresebb tagja volt, eddigi kilenc életévében több mint 300 kölyköt nemzett.

hirdetés

Trigger, a golden retriever nem véletlenül kapta a „Kutya apa” becenevet, a vakvezető kutya ugyanis 323 kutya édesapja. Összesen 39 almot nemzett, amelyek egyike rekordot is döntött a Banbury Guide Dogs tenyésztői programjában, ugyanis 16 kölyökkutya született belőle. Valljuk be, ez általánosságban is magas számnak számít, sőt, kétharmada a Guinness-rekordnak, amit egy nápolyimasztiff-alom tart, 24 kölyökkel. Visszatérve Triggerhez, nem véletlen, hogy ilyen hosszasan benne maradt a tenyésztői programban. A kutya ugyanis kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, gyengéd természetű, és az egészsége is kifogástalan.

A „Kutya apa” rengeteg segítséget nyújtott

Bár a 39 alom nagyon soknak hangzik, de nem kell megijedni, nem egy anyától születtek. Tekintve, hogy egy kilencéves kan kutya hét éven keresztül tartó utódnemzési karrierjéről van szó, a magas alomszám egyáltalán nem meglepő, és végképp nem volt káros az eb egészségére. Trigger leszármazottjai, avagy a „Trigletek”, ahogyan az önkéntesek és a tulajdonosok kedveskedve hivatkoznak rájuk, rengeteg segítséget nyújtottak a Nagy-Britanniában élő látássérült személyeknek, tekintve, hogy az Egyesült Királyság több területén, nagy- és kisvárosokban is foglalkoztatva vannak az ebek.

Trigger öröksége a függetlenségben és magabiztosságban figyelhető meg, amit utódjai hoztak a vak és látássérült személyek életébe.

– írják a Guide Dogs tájékoztatójában.

Ideje nyugdíjba vonulni

Annak ellenére, hogy Trigger hatalmas segítséget nyújtott azzal, hogy a Guide Dogs tenyésztői programjában volt, úgy döntöttek, hogy a felelősségteljes lépés az lenne, ha az eb nyugdíjba vonulna. Jelenlegi gondozója örökbe fogadja, így a visszavonult éveiben is ismert helyen maradhat, Banburyben. Pályafutása alatt külföldi kapcsolatok kialakításában is segített a sikeres kan. Két almot ugyanis külföldre nemzett, és kölykei francia, illetve holland vakvezetőkutya-kiképző szervezetekhez születtek.

Az utolsó alom hat egészséges kölyökből áll, a mostani „Trigletek” főleg szuka kutyák, név szerint Jenny, Rita, Hermione, Sandy és Indy, illetve egy kan kutya is született, Billy. Utóbbihoz nagy reményeket fűznek, ha minden terv szerint halad, akkor ő lesz Trigger utódja a tenyésztési programban. Addig viszont korábbi kölykei viszik tovább kiváló vérvonalát.

A tenyésztőknek nincs egyszerű dolguk, ha felelősségteljesen szeretnének eljárni. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk, amihez egy podcastrész is társul az érdeklődőknek. Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

gonden retriever kölyökkutyák rekord segítő kutya tenyésztés trigger vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!