hirdetés

Álruhás kutya a kisállatmentes szállodában: itt az internet véleménye

Molnár Enikő

2023. augusztus 24 - Képek: Getty Images Hungary

Egy hölgy sikeresen bevitte álruhába bújtatott kedvencét egy szigorúan kisállatmentes szállodába. A hozzászólók véleménye nem egyöntetűen pozitív a cselekedet kapcsán, hiszen a mai világban már könnyedén találhatna kutyabarát szállodást is.

hirdetés

A kutya gyakran már családtag, így az utóbbi években megnőtt az igény a kutyabarát lehetőségekre, legyen szó étteremről, kávézóról, bevásárlóközpontról vagy éppen szállásról. Ezek szuper lehetőséget biztosítanak a gazdiknak, akik szeretnék minél több helyre magukkal vinni kedvencüket. Akik szeretik az ebeket, azokat ez nem zavarja különösképpen, amíg a kutyus jól viselkedik, és nem okoz problémát. De nem minden hely kutyabarát, és ez talán nem is baj. Ennek ellenére ezt sokan nem szeretnék tudomásul venni, de ezzel nem csak szabályt sértenek, hanem más jellegű károkat is okozhatnak. Az alábbi videó éppen ezért nagyon megosztó volt az internet emberének, a hozzászólások pedig néha kifejezetten elgondolkodtatóak.

Az ominózus videó

Nemrég került fel egy videó TikTok-ra, aminek következő a leírása: „Kihívás: becsempészni egy nagy kutyát a szigorúan kisállatmentes nyaralóapartmanba”. Bár ez elsőre lehetetlen küldetésnek tűnik, a gazdi mégis könnyedén véghez vitte egy babakocsi és egy lepedő segítségével. A bevitt border collie látszólag nem igazán tudja, hogy mire a nagy felhajtás, és izgatottan várja az akció végkimenetelét. A szobában lévő személy meglepetten nézi, ahogyan betolják az ebet, és nem tudni, hogy ellenzi vagy támogatja-e az ötletet, esetleg tart-e a lehetséges következményektől. A végén nagy mosollyal átöleli a gazdi a kedvencét, és láthatjuk, hogy letakarták a kanapét is.

@oliviayoung79

Mission: sneak large dog into your strictly no dogs holiday apartment #foryoupage #foryou #dog #dogsoftiktok #bordercollie #bordercolliesoftiktok

♬ THEY ARE GONNA KNOW - Heliqs

Lehet, hogy a videó csupán a megtekintésekért jött létre, és valójában nincs igazságtartalma, vagy előre megrendezett volt. Hiszen nem lehet mindent elhinni, amit az interneten látunk. De ha valódi, akkor a hölgy nyilván azért vitte be kedvencét, mert meg volt róla győződve, hogy nem fog bajt okozni. Az egyik hozzászólás felháborodva kijelenti, „miért érzik a kutyások ennyire feljogosítva magukat?”, ezzel a mondattal rámutatva arra, hogy mi az egyik probléma az ehhez hasonló videókkal. Sokak számára nem az a kérdés, hogy ez az egy kutyatartó miért érzi úgy, hogy a szabályok nem vonatkoznak az ő kedvencére, hanem az, hogy a kutyások általában miért nem tartják be a szabályokat. Pedig ez számos gazdira egyáltalán nem igaz.

Vannak szabálykövető emberek, vannak, akik pont az ellenkezőjét csinálják az előírtaknak. És vannak a „keverékek”, akik átgondolják, hogy egy szabály mennyire tűnik értelmesnek, és ez alapján döntik el, hogy betartják-e vagy sem. Egyik csoportról se szeretnénk ítélkezni, hiszen mindenkinek megvannak a saját okai. És igen, vannak szabályok, amik értelmetlennek, kirekesztőnek, vagy csak szimplán elavultnak tűnnek, ezzel sem szállunk vitába. Viszont ismerünk olyan előírásokat, amelyek nem véletlenül lettek létrehozva. És ilyen az is, hogy egy hely kutyabarát, vagy éppen kisállatmentes.

Bizonyos szabályok joggal lettek létrehozva.

A hozzászólók két tábora: egyetértő és ellenző

A videó hihetetlenül sok reakciót gyűjtött össze csupán 10 nap alatt. Most 23 ezer like körül jár, és minden bizonnyal ez a szám csak nőni fog. Azok, akik egyetértenek a videó tartalmával, kiemelték, hogy „ők is ezt csinálnák”, vagy, hogy az „ő kutyájuk biztosan lebuktatná őket az ugatásával”. A negatív kommentek ellen pedig felhozták, hogy gyakran az emberek sokkal nagyobb rendetlenséget csinálnak egy hotelben, mint a jólnevelt kutyák.

Számos hozzászólás kiemelte, hogy vannak kutyabarát helyek, nem is kis számban. Egyre több szállás biztosít lehetőséget arra, hogy kedvencünkkel együtt fedezhessük fel a világot, ezért érthető az emberek felháborodása. Hiszen könnyedén foglalhatott volna a gazdi a körülményeinek megfelelő helyet, megspórolva ezzel a szabálysértést. Ahogyan az egyik hozzászóló is mondja: „Vagy, lehetnél egy felelősségteljes állattartó, és találhatnál olyan szállást, ami engedélyezi a kisállatokat. Inkább, mint hogy tiszteletlenül bánj valakinek a tulajdonával”. Bármennyire is szeretjük a kutyákat, van igazságtartalma a kommentnek. Hiszen számos lehetőség áll a gazdi rendelkezésére, többek közt kutyapanzió, kutyaszitter vagy egy hozzáértő ismerős-családtag, ha otthon szeretné hagyni kutyáját. Ha pedig ragaszkodik kedvence jelenlétéhez, tömérdek kutyabarát szállás közül választhat.

Számos kutyabarát lehetőség áll rendelkezésünkre.

Miért baj, ha kutyát viszünk olyan helyre, ami nem kutyabarát?

Bármennyire is elképzelhetetlen egy gazdinak, nem mindenki szereti a kutyákat, sőt. Vannak, akik félnek tőlük, vagy viszolyognak a szőrtől, nyáltól, esetleg túl hangosnak vagy koszosnak tartják őket. És bár utóbbi kettő nem feltétlenül igaz, és a legtöbb kutyától nem kell tartani, el kell fogadnunk, hogy nem mindenki örül egy négylábú jelenlétének. Kutyatartóként a fent felsoroltak velejárói a választásunknak, de nem mindenki szeretné ezt az életmódot. Van, akinek egy kutya nem cuki, vagy kedves, és végképp nem családtag. A lista még folytatódhatna, de a lényeg ugyanaz marad: nem mindenki kutyabarát. És akinek ez fontos szempont, érthetően olyan szállást választ, ahol nem fog ebekkel találkozni. Ha mi elvárjuk, hogy egy kutyabarát helyen tekintettel legyenek négylábú barátunkra, akkor mi is legyünk tekintettel a „nem kutyabarátok” jogos igényeire. Amikor ilyen („tiltott”) helyre visznek be kutyát (nem a segítő kutyákra gondolunk, hanem a házikedvencekre), az nagyon hasonlít arra, amikor kutyabarát helyen valaki panaszkodik azért, mert vakkant kettőt egy eb.

Nem lehet elmenni az egészségügyi okok mellett sem. Egy kutya nem biztos, hogy koszosabb vagy rendetlenebb, mint egy ember, de (hacsak nem hipoallergén) sokaknál allergiás tüneteket vált ki. Sajnos nem mindenkinek a szervezete kutyabarát, ezért ezek a kisállatmentes létesítmények többek közt nekik jelentenek hatalmas felüdülést.

álca allergia kisállatmentes szálloda kutyabarát szabályszegés tisztelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink