hirdetés

Így tedd kellemesebbé kutyusodnak az egyedül töltött időt

Vermes Nikolett

2023. augusztus 20 - Fotó: GettyImages

Nem jó a kutyáknak egyedül, ugyanakkor minden gazdi életében vannak olyan helyzetek, amikor néhány órára el kell szakadni kedvencétől. Mutatjuk, hogy mi mit teszünk ilyenkor.

hirdetés

A leggyakoribb, hogy munka vagy orvosi vizsgálat miatt kell otthon hagynunk egyedül szeretett kutyánkat. Ez sokak számára frusztrációt okoz, hiszen az állat ilyenkor magányos, és megtapasztalja az elhagyatottság érzését. Érthető, hogy bennünk is szorongást okoz, hogy vajon milyen rosszul érzi magát egyedül az állat. Ezért mutatunk néhány tippet, amit minden ilyen alkalommal bátran használhatunk, ha egyedül maradt otthon a kutya. Az eredmény: boldogabb és kiegyensúlyozottabb kutya.

Amennyiben nem figyelünk, sok rosszt órát okozhatunk az otthon maradt kutyának

Biztonság, otthon

Mindenekelőtt a biztonságos környezetről kell gondoskodni, hogy távollétünk alatt is tudjuk: kedvencünk jó helyen van egyedül is. Tegyünk ki elegendő vizet, valamint, ha még nem szobatiszta, egy pelenkát, hogy kutyusunk nyugodtan kielégítse alapszükségleteit. De ugyanilyen fontos, hogy minden tárgyat tegyünk el, ami egy kicsit is veszélyezteti az állat épségét. Egyrészt figyeljünk azokra a kisebb berendezési tárgyakra, amelyeket megehet, megrághat. Másrészt mérjük fel, hogy mi minden jelenthet veszélyt a kedvencünkre nézve. Például van otthon egy hegyes dísz? Vagy éppen rosszul záródik a fürdőszoba ajtó?

Gondoskodjunk róla, hogy a környezet a lehető legbiztonságosabb legyen az eb számára.

Én magam sosem fogom elfelejteni, hogy egy ideiglenesen befogadott tacskó beszorult a kanapém alá. Még szerencse, hogy csupán a boltba mentem le a kölyök nélkül, így azonnal észrevettem a bajt, és még időben tudtam cselekedni. Azonnal lezártam a kanapé alját, hogy ilyen soha többé ne forduljon elő.

Legyen otthon játék

Legyen elegendő játék

A kutyák nem szeretnek egész nap tétlenül várni, számukra sokkal jobb, ha lefoglalják magukat. Ezért szerezzünk be olyan játékokat, amely garantáltan lekötik a figyelmét hosszabb időre is. Főként ezt a célt szolgálják azok a játékok, amelyekben elrejthetünk egy kis finomságot. Ma a kisállat felszerelés üzleteken kívül számos nagy bevásárlóközpontban is találunk ilyen játékot. Mondhatni, hogy a feladatot – vagyis jutalomfalatot – rejtő játék alapdarab lett az otthon hagyott kutyák miatt. Továbbá hagyunk a lakásban más játékokat is, különösen olyan típusú eszközöket, amelyekkel képes lefoglalni magát a kedvencünk. Legyen az egy labda, vagy másmilyen guruló tárgy.

A kutya TV-re gondoltál már?

Akár a kinti környezetben

Érdemes termesztés környezetet biztosítani, hogy kutyusunk valóban jól érezze magát egyedül. Erre ideálisak a kutyák számára is élvezhető videók, mint a madarak repülése vagy a patakcsobogás. Állítsuk be a laptop, a számítógép vagy a televízió képernyőjét úgy, hogy a kutyánk bármikor lefoglalja magát a természet nyújtotta izgalmakkal. Persze az is fontos, hogy

mindenekelőtt mi magunk vigyük ki a lakásból. Vagyis ne csak mesterségesen imitáljuk számra azt, hogy a szabadban van.

Mielőtt elmegyünk otthonról, vigyük el egy nagy sétára kedvencünket. Így kissé elfárad, és sokkal tűrhetőbbé válik számára az egyedül töltendő idő. Bár vannak olyan fajták, amelyeknek alacsonyabb a mozgásigényük, ne feledjük, hogy sosem élhetünk vissza kedvencünk hűségével!

beltéri játék biztonság otthon egyedül fél otthon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink