hirdetés

Életet mentett ez a magyar rendőrkutya

Vermes Nikolett

2023. szeptember 8 - Fotó: GettyImages, ORFK

Ego, a rendőrség új hőse. A négylábú munkatárs éles szimatának köszönhetően megmentett egy öngyilkosságra készülő nőt.

hirdetés

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság soproni személykereső kutyája egy eltűnt, segítségre szoruló nőt talált meg a Fertő tónál – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság. A hatóság augusztus végén egy öngyilkossági kísérletről számolt be, ahol a tett helyszínére érkező hivatásos személyek között Ego, a rendőrségi eb is.

Ego, a magyar rendőrkutya

A kutya talált rá a nőre

Az eset szerint egy biztonsági őr hívta a rendőrséget 2023. augusztus 18-án kora este, miszerint egy hölgy bajba került a Fertő tónál. Az elkeseredett nő autójával a tóhoz hajtott, kiszállt, és a víz felé indult. Míg azonban a biztonsági őr a gépkocsihoz ért, a nő – hátrahagyva a járműben minden személyes dolgát – eltűnt a nádasban. A rendőri egységek késlekedés nélkül a helyszínre siettek, és segítségül vitték Egót is, Tremmel Nándor rendőr főtörzszászlós négylábú bajtársát. A hölgyet másfél óra múlva, a gépkocsijától 1 kilométerre, a nádas területén találta meg épségben a kutya, így időben nyújthattak neki segítséget.

Ego, egy különleges kutya

A rendőrség tájékoztatójából kiderült, hogy Ego valóban egy nagyon különleges eb. Általában százból egy kutya megfelelő arra, hogy a rendőrség kötelékében szolgáljon, kiválasztásuk szigorú feltételek mellett zajlik, ám a közhiedelemmel ellentétben nem csak német juhászkutyák kezdik meg a kiképzést.

A soproni, 3 éves belga juhász, Ego kilenchetes korában került a főtörzszászlós társához.

Miután befejeződött a képzése, ez év augusztusától személykereső szolgálati kutyaként támogatja a rendőrség munkáját. Legfőbb feladata, hogy elveszett, bajba jutott vagy szándékosan rejtőzködő emberek után kutasson.

Egy rendőrkutya kiképzése

A személykereső kutyák munkája nélkülözhetetlen

A rendőrség kötelékében a személykereső kutyák kiemelkedően teljesítenek. Kifinomult érzékszerveiknek köszönhetően a legnehezebb ügyekben is képesek nyomot találni.

Az állatok kiképzése azonban komoly feladat, amiben szakképzett trénerek segítenek.

Ego csak egy a rendőrséghez tartozó személykereső ebek között, és mindannyian bízunk benne, hogy ilyen kutyákból mindig lesznek a hazánkban teljesítő rendőrök oldalán!

 

életmentés Magyar Rendőrség rendőrkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink