hirdetés

Ismerd meg a svájci fehér juhászkutyát: valóban ideálisabb lenne a német juhászkutyánál?

Hangai Lilla

2023. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

A német juhászkutya joggal vívta ki magának az emberek általános elismerését. Rendkívül intelligens, agilis, hűséges, alkalmazkodó, nagy munkabírású, gyerekekkel szemben is barátságos. Munkakutyként és családi kutyaként is megállja a helyét. Ám úgy tűnik, hogy kihívóra akadt, méghozzá a svájci fehér juhászkutya személyében.

hirdetés

A svájci fehér juhászkutya külső megjelenését tekintve nagyon hasonlít a német juhászkutyához, leszámítva a hófehér bundáját. És ha jók az értesüléseink, jellemük is sok ponton egyezik. Lássuk, hogy mit érdemes tudni róluk!

Micsoda elegancia!

1. Közeli rokonok

Bizony, nem a véletlen műve a több fronton is megmutatkozó hasonlóság. A német juhászkutya és a svájci fehér juhászkutya ugyanis közeli rokonok. A német juhászkutyák között mindig is akadtak teljesen fehér színű egyedek, melyek a 20-30-as évekig elfogadottak voltak. Ebben az időszakban azonban változott a fajtaszabvány; ez az árnyalat innentől kizáró hibaként szerepelt. A II. világháború után alig maradt fent néhány példány, amely annak is volt köszönhető, hogy tévesen azt hitték az árnyalat betegségeket hordoz.

Szerencsére azonban fennmaradt néhány példány, aminek köszönhetően a tenyésztés tovább folytatódott, majd a Svájci Kennel Klub hivatalos fajtaként is 1991-ben, elsőként. 2011-től már a Némzetközi Kinológiai Szövetség is hivatalos fajtaként tartja nyilván.

2. Jellemük hasonló, mégis eltér bizonyos pontokon

A német juhászkutya kitenyésztésénél Max von Stephanitz német lovassági kapitánynak az volt a célja, hogy tökéletes munkakutyát hozzon létre; ami sikerült is neki. Emiatt ezek az ebek rendkívül jó teherbírásúak, lojálisak, intelligensek, mozgékonyak és alkalmazkodók. Mindezen jellemvonások biztosítják, hogy a gyermekekkel türelmesen bánjanak, szeressenek feladatokat végrehajtani és bátran védjék a területüket, családjukat. Szocializációjukat fontos elkezdeni már kis korban, hogy a fenti jellemzők hibátlanul érvényesülhessenek.

A svájci fehér juhászkutya is rendkívül tehetséggel megáldott nyomkövető, akiről szintén elmondható, hogy intelligens, fegyelmezett, gyorsan tanul és szeret feladatokat végrehajtani. A korai szocializáció nála is kiemelten fontos; a gyerekekkel ő is nagyon jól megérti magát. Azonban a legnagyobb különbség talán közte és rokona között, hogy a svájci fehér juhászkutya sokkal érzékenyebb és lazább teremtés, aminek köszönhetően terápiás kutyaként is egyre többször alkalmazzák.

Mindkét fajta remekül megérti magát a gyerekekkel.

3. A tartásuk ideális körülményeiben is van különbség

Míg a német juhászkutya alkalmazkodóképessége miatt, és ha rendesen lefárasztják mentálisan és fizikálisan is, tartható lakásban, addig a svájci fehér juhászkutya valamivel energikusabb. A fajtát nem ajánlott lakásban tartani, de az sem működik nála, ha a kert végébe lerakják, hogy ott majd elszaladgál. Mindkét fajtának nagyon jót tesz a kutyaiskola vagy olyan különböző kutyás sportok, mint az agility, a mantrailing vagy a flyball.

4. A szőr kérdés

Szokták mondani bizonyos fajtákkal kapcsolatban, hogy egy évben csak kétszer vedlenek; kétszer fél éven keresztül. Úgy tűnik, hogy ez igaz a cikkben tárgyalt mind a két fajtára is. Bundájuk ápolása különösebb figyelmet nem igényel, nem szükséges őket sűrűn fürdetni sem, ám a dupla rétegű szőrzet kikefélésébe több energiát kell fektetni.

Ebben az angol nyelvű videóban Yuni, a 3 éves svájci fehér juhászkutya járt a kutyakozmetikusnál: 

5. Valószínűleg nem kell majd sokat állatorvosra költened, ha őket választod

A német juhászkutya és a svájci fehér juhászkutya is egészséges fajtának számít, ám mindketten szenvedhetnek a nagyobb testű kutyákat érintő betegségtől, a csípőízületi diszpláziától. Mivel a betegséget gyógyítani nem lehet, így már csak ezért is kizárólag felelős tenyésztőtől vásárolj, ahol igazolni tudják, hogy a szülők és a nagyszülők is mentesek ettől az örökletes problémától.

családi kutya hasonló kutyafajták német juhászkutya nyomkereső svájci fehér juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink