hirdetés

Különleges kapcsolat alakult ki a rottweiler és egy vadállat között

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 26 - Képek: Getty Images Hungary

rottweiler in the garden

A gyönyörű kutya egy hasonlóan csodálatos vadmacskával kötött örök barátságot, kalandjaikat a páros népes számú rajongótábora a közösségi médiában követheti nyomon.

hirdetés

Venza, a rottweiler nem mindennapi társsal osztja meg mindennapjait. A kutya legjobb barátja ugyanis egy fekete párduc, Luna, akit gazdája a biztos haláltól mentett meg. A mindössze 8 napos kis vadmacskát anyja, egy szibériai utazó állatkert lakója eltaszította magától. Az állatkert gondozói ekkor vették fel a kapcsolatot Venza gazdijával, aki már többször sikeresen nevelt elárvult vadállatokat.

Az apró párduc kölyökkorától kezdve erősen kötődött a kutyához, felnőttként pedig szinte minden percét vele tölti.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luna (@luna_the_pantera) által megosztott bejegyzés

A kutya és párduc barátja egy hatalmas farmon élnek, ahol óriási terület áll rendelkezésükre, hogy együtt kiránduljanak és szaladgáljanak.

A róluk készült felvételeket látva hirtelen ijesztőnek tűnhetnek a bunyózások, ám Luna mindig nagyon óvatos, Venza pedig örül, hogy egy akkor macskával játszhat, aki testméreteiből fakadóan fel tudja venni vele a versenyt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luna (@luna_the_pantera) által megosztott bejegyzés

Rottweilerek és macskák

A rottweilerek nagy, erős, tekintélyt parancsoló kutyák, akikkel kapcsolatban sajnos a mai napig sok negatív sztereotípia él. Ám a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem vérengző vadállatok – csak megfelelő szocializáció és egy olyan gazdi kell hozzájuk, aki tud bánni a fajtával.

Bár a rottweiler nem szerepel a cicákkal alapvetően jó kapcsolatot ápoló fajták listáján, a helyes nevelésnek köszönhetően válhat belőle jó cicabarát.

A fajtában igen erős az ösztön a préda üldözésére, ami miatt előfordul, hogy bizonyos egyedeket nem javasolnak macska mellé. A cicákban ugyanis zsákmányállatot láthat, amely súlyos következményekkel járhat. Azonban számos olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami remek társsá teszi egy bársonytalpú mellett.

Nyugodt a négy fal között
Bár a rottweilerek rendkívül energikusak tudnak lenni játék vagy munka közben, otthon általában nagyon nyugodtak. Egy tipikus rottweiler általában lustálkodik a házban a padlón elterülve – csakúgy, mint egy házi macska.

Hűséges a családhoz
A rottweilerek nagyon hűségesek a családjukhoz, és a legtöbb fajtához hasonlóan általában rugalmasak abban, hogy milyen más állatokat tekintenek a család tagjának. Egy rottweiler is megtanulhatja, hogy a macska a család része, és ugyanolyan hűséges lesz hozzá, mint az emberekhez.

Nagyfokú önfegyelemre képes
A vadászösztön ellenére a kiképzések, kutyaiskolai alkalmak megtaníthatják az állatnak, hogy ellenálljon a késztetésnek, hogy üldözőbe vegye a macskát. A rottweilerek a történelem során olyan feladatokat is elláttak, mint a pásztorkodás vagy a szekérhúzás. Ezekhez is önfegyelemre volt szükség, hiszen például egy felbőszült marhát is harapás nélkül kellett kordában tartaniuk. Ugyanez az önuralom segíthet a kutyának abban, hogy ellenálljon a macska felé irányuló negatív késztetéseknek.

Szeretetteljes és mély érzésű
A rottweilerek rendkívül erős érzéseket táplálnak családjuk iránt, szeretetüket pedig folyamatosan kifejezik nyalogatással, odabújással. Ezt az odaadást pedig a cica felé is kimutathatják: egymás mellett összebújva, szeretetteljesen viselkedve élhetik a mindennapjaikat.

 

kutya macska barátság kutya macska szocializáció párduc rottweiler

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!