hirdetés

Kutyád folyton a földre tapasztja az orrát? Ez a sport neki való

Molnár Enikő

2024. február 24 - Képek: Az Én Kutyám

A legtöbb kutya előszeretettel szimatol szabadidejében, a gazdi pedig akár még előnyt is kovácsolhat kedvence szagok iránti ösztönös szeretetéből.

hirdetés

Mindenkinek ismerős lehet az a helyzet, amikor kedvence fel se szeretné venni az orrát a földről egy séta alkalmával. A kutyák (kis túlzásokkal) elsősorban a szagok segítségével térképezik fel a világot, ezért szoktunk az orrukra úgy hivatkozni, mint az egyik legfontosabb érzékszervükre. Számukra sokkal több mindent elmond egy tereptárgyról a szaga, mint a látványa, éppen ezért előtérbe helyezik a szimatolást otthon és a sétákon is. Viszont nemcsak a saját életükben kap főszerepet az orruk, számos területen segítenek az embereknek szimplán azzal, hogy kiemelkedően jól be tudják azonosítani a különféle szagokat. Vannak ebek, akik kifejezetten nyomkeresésre lettek képezve egészen fiatalkoruktól kezdve, és különböző szolgálati egységek munkáját segítik. Ám egy családi kutyát is meg lehet tanítani a szimatmunka helyes technikájára, hogy a szimatolás élményét egy egészen új szintre emeljük.

Mi az a szimatmunka?

A szimatmunka egy viszonylag új keletű kutyasport, ami tulajdonképpen lemodellezi a nyomkereső kutyák munkáját. Az ebnek az a feladata, hogy megtalálja a bemutatott szagot, és jelezze a felvezetőjének (a sportban ideális esetben a gazdájának) annak hollétét. Ez viszont egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen a gyakorlatban, hiszen a helyes feladatvégzéshez számos dolgot meg kell tanulnia az ebnek. Nem beszélve arról, hogy ki kell tudnia szűrni a külvilág zavaró tényezőit.

Az AKC által kifejlesztett Scent Work (Szimatmunka) sport alapvetően négy szagmintát használ a képzésben és a versenyeken, kezdőtől a haladóig. Ezek a nyír, az ánizs, a szegfűszeg és a ciprus, és vattakorongokat itatnak át az adott növény illóolajával. A kutyusnak el kell sajátítania a helyes keresési stratégiát, emellett meg kell tanulnia jelezni gazdájának. Végeredményben tehát egy komplex feladatot kell elvégeznie, különböző nehézségű szagmintákkal és más-más környezetben, ez pedig garantáltan minőségi fáradtságot eredményez.

Ilyen előnyökkel jár, ha belekezdtek

A szimatmunka kiváló eszköze lehet az eb mentális energiáinak levezetésére, hiszen rengeteg koncentrációt igényel az információ feldolgozása. Alacsony fizikai terheléssel jár, így az idősebb vagy mozgási nehézségekkel élő ebek számára is megfelelő sport lehet. Szuper alkalom kedvenced önbizalmának növelésére, emellett még a problémamegoldó képességét is fejleszti, nem beszélve arról, hogy türelemre is készteti. Még hosszan lehetne sorolni, milyen pozitív hatásai lehetnek a szimatmunkának, köztük az, hogy erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot és bizalmat. Nemcsak azért, mert közösen csinálunk valamit, hanem azért is, mert közelítünk vele a kutya érdeklődése felé. Emellett egy-egy ilyen alkalommal mi is sok mindent megtanulhatunk kedvencünk működéséről és reakcióiról.

Ha még nem álltok készen arra, hogy belépjetek a szimatmunka világába, akkor kezdhetitek olyan egyszerű, „orrmozgatást” igénylő feladatokkal, mint a szimatszőnyeg. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy hogyan készíthetsz egy kedvencedre szabott eszközt.

kapcsolatépítés kutya szaglása kutya szimatol kutyasport nyomkeresés orrmunka szaglászás szimatmunka szimatszőnyeg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink