hirdetés

Így járhatsz a kutyád kedvében, ha folyton szimatolni szeretne

Molnár Enikő

2024. március 3 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi keresi azokat az ötleteket, amikkel gazdagíthatja kutyája életét. Hiszen mindenhonnan azt halljuk (és tapasztalhatjuk is), hogy számos pozitívumot ad egy ebnek, ha aktívabb életet élhet.

hirdetés

Természetesen az aktivitás mértéke nagyban függ a kutya fajtájától, energiaszintjétől és szükségleteitől, de általában elmondható, hogy nem kell kilométereket futni vagy órákat a kutyafuttatóban tölteni (nem mintha ezekkel baj lenne, ha a kutyus megfelelő kondícióban van) ahhoz, hogy hasznosan töltsük kedvencünk idejét. A mentális energiát igénylő feladatok is legalább olyan fontosak, mint a fizikai energiát levezető gyakorlatok. (Ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki is váltják azokat.) Előbbihez tökéletesek lehetnek az engedelmességi feladatok, a trükkök tanítása (és még sorolhatnánk), de, ha szeretnél még inkább kedvenced kedvében járni, akkor elgondolkodhatsz néhány szimatgyakorlat bevezetésén is. A szimatmunka alapjairól ebben a cikkünkben írtunk, most egy-két olyan játékos feladatot hoztunk, amivel kutyád belekóstolhat a keresés élményébe. És ki tudja, lehet, hogy annyira élvezni fogja, hogy beiratkozhattok egy tanfolyamra is.

Egy vadászkutya bizonyára nagyon élvezni fogja a szimatgyakorlatokat, de nem csak nekik lehet hasznos

Néhány egyszerű szimatgyakorlat otthonra

A szimatmunka tehát egy kiváló kutyasport lehet, de nem biztos, hogy mindenki rögtön úgy érzi, hogy szeretne belekezdeni kedvencével. Vagy éppen nincs lehetősége beiratkozni egy szimatmunka képzésre. Egy-két gyakorlatot otthon is bevezethetünk, ami megmozgatja egy kicsit kedvencünk orrát, de még nem igényel külön technikát vagy felszereltséget.

A strukturáltabb szimatolás elkezdéshez nem kell más, mint egy kevés jutalomfalat és egy motivált eb. Néhányan szimplán csak annyit tesznek, hogy elrejtik a jutalomfalatokat (először könnyen látható helyre, vagy csak a kedvencük elé egy méterre, majd egyre nehezebben megtalálható pontokra), és „ráeresztik” kedvencüket. Az elején még lehet, hogy nem is a „keresd” parancsot használják hozzá, hanem a „mehetsz” vagy „tiéd” vezényszavakat, amiket már ismer az eb. Egy másik egyszerű, inkább rávezető feladathoz használhatunk egy szimatszőnyeget (amit akár otthon is elkészíthetünk). Ennek csak annyi a lényege, hogy kedvencünk megtalálja a jutalomfalatokat, amiket elrejtettünk a rojtok közé vagy a zsebekbe. Mondhatni, egy kicsit bevezetjük a keresés világába.

„Keresd” játék

Ez a gyakorlat egy kicsit új szintre emeli a szimatolást, mert bevezethetjük vele a „keresd” vezényszót. Az első alkalom kilenc lépéből áll. Érdemes bent elkezdeni, úgy, hogy viszonylag kevés zavaró tényező legyen az eb környezetében. Nulladik lépésként készíts elő egy játékot, amiben el lehet rejteni jutalomfalatot (úgy, hogy könnyen elérhető legyen.) Ezután kezdhetitek is a gyakorlást.

  • Ha kutyád ismeri a „marad” parancsot, akkor máris egyszerűbb lesz a dolgod. Ültesd le kedvencedet, majd mondd neki, hogy maradjon.
  • Mutasd meg neki a jutalomfalattal ellátott játékot. Nem kell beletenni sokat, egy-két szem elég. Hagyd, hogy megszagolja, de ne engedd, hogy kiszedje belőle az eledelt.
  • Ezután helyezd el a tárgyat kb. 1-1,5 méterre a maradó kutyától, jól látható helyre.
  • Menj vissza kedvencedhez, és add ki az új vezényszót: keresd!
  • Amikor odaér az eb, dicsérd meg, és engedd neki, hogy megegye a jutalomfalatot.
  • Ismételd meg néhány alkalommal, mondjuk ötször az előző 5 lépést.
  • A következő alkalommal ne tedd a játékba a jutalomfalatot. Helyezd ki az eddigi távolságra, majd add ki a keresd vezényszót. Amikor odaér a tárgyhoz az eb, akkor dicsérd meg és adj neki jutalomfalatot a kezedből.
  • Az előző lépést ismételd meg négyszer. Ha kedvenced motivációja alábbhagy, akkor váltogathatod, hogy egyszer beleteszel jutalomfalatot a játékba, másszor nem.
  • Az utolsó lépés, hogy hagyd abba az első alkalmat. Nem szeretnénk rögtön túlterhelni kedvencünket, vagy addig ismételni, hogy ráunjon. Azt szeretnénk, hogy ez egy élvezetes időtöltés legyen számára is. A gyakorlat végezetével játszhatunk, vagy szünetet is tarthatunk, hogy pihenjen egy kicsit négylábú barátunk.
Igyekezzünk a csúcson abbahagyni a gyakorlásokat, így kedvencünk várni fogja a következő alkalmat

Instrukciók a továbbiakra

A következő alkalommal újra végig kell mennünk az előző 9 lépésen. Harmadjára megint az előző lépéseket ismételjük, de már belevihetünk egy kis nehezítést azzal, hogy elkezdjük elrejteni a játékot. Nem elérhetetlen, nehezen megtalálható helyekre, hogy ne emeljünk egyszerre nagyot az elvárásokon, és ne vegyük el a kedvét a kereséstől. A sikerélmények építik a motivációt, és élvezetesebbé teszik a gyakorlatot. A negyedik alkalommal már egyáltalán ne legyen a játékban jutalomfalat, és mindig jöjjön tőlünk a jutalmazás. Ezután már úgy rejtsük el a játékot, hogy kedvencünk ne lássa, hova helyezzük (ideálisan legyen egy másik szobában az eb, amíg elrejtjük a tárgyat.) Ezután ugyanaz a feladat, meg kell találnia az egyre jobban elrejtett tárgyat. Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk fejlődik, nehezítsünk egy kicsit, rejtsük el kiszámíthatatlanabb helyekre, vagy váltsunk helyszínt. Ne felejtsünk el jutalmazni.

Ha kutyánk már ügyes ebben, akkor izgalmasabbá is tehetjük a feladatot: kerestethetünk vele másik tárgyat is. Ha pedig úgy látjuk, hogy élvezi a szimatolás ezen formáját is, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy képzésen, ahol segítenek, hogy továbbfejleszd kutyád szimatmunkáját, és megtanulja a helyes technikát.

Ha kedvenced izgága, de nem tudod, hogy milyen kutyasport illene hozzá, akkor ezt a cikkünket ajánljuk, ahol összeszedtük a fő szempontokat a döntés meghozatalához.
keresés kutyaorr kutyasport orrmunka szaglás szimatgyakorlat szimatgyakorlat otthonra szimatmunka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink