hirdetés

Szimatjátékok a mindennapokra: ezeket minden kutya élvezni fogja

Molnár Enikő

2024. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ha szeretnéd egy kicsit feldobni kutyád napját, akkor próbálj ki egy szimatjátékot!

hirdetés

Van valami elragadó abban, amikor egy kutya az orrát használja. Személy szerint örömmel és csodálattal nézem, ahogyan kutyám önfeledten szimatol, és szeretem megadni neki a lehetőséget, hiszen ez egy fontos része az ebek „kutyalétének”. Egy szimatjáték pedig akár munka előtt vagy után is igazán frissítő lehet a gazdi és kutyája számára. Hoztunk néhány példát, de lehetsz kreatív is, és rászabhatod kedvenced igényeire és képességeire a feladatokat. Ha még nem játszottatok szimatjátékokat, akkor mindenképpen érdemes egyszerűbb feladatokkal kezdeni. Amennyiben pedig kedvenced jól veszi az akadályt, akkor nehezíthetsz rajta, vagy átalakíthatod, hogy valóban kihívás legyen a számára.

Kétségtelen, hogy a kutyák szeretnek szimatolni

Kutyánk orrának tudománya dióhéjban

Egy átlagos embernek körülbelül 5 millió szaglóreceptora van, míg négylábú barátaink közel 300 millióval rendelkeznek. Nem véletlen, hogy előszeretettel használjuk ezt az adottságukat a mindennapi életben. A szolgálati kutyák nyomkereséssel, drogkereséssel, bombakereséssel, egészségügyi problémák detektálásával segítik emberek ezreit nap mint nap. A kutyáknak nemcsak lehetőségük van a jobb szaglásra, hanem igénylik is, hogy használják az orrukat. Mindenkinek ismerős lehet az a helyzet, amikor egy fa tövéből el sem akar mozdulni kedvencünk, pedig már mióta egy helyben állunk. Ilyenkor nem kiszúrni szeretne velünk állati társunk, csak az ösztöneit követi. Sőt, a szimatolás olyan a kutyáknak, mint nekünk néhány mély, irányított lélegzetvétel. Csökkenti a pulzusszámukat, ezáltal csökkenhet a stressz-szintjük is. Tulajdonképpen egyfajta önnyugtató rendszer ez.

Mit tehetünk akkor, ha kutyánk „elfelejtette”, hogyan kell használni az orrát?

Annak ellenére, hogy a szimatolás számukra ösztön, ha a nevelés során nem kapnak elegendő teret orruk használatára, elfeledkezhetnek „szuper erejükről”. Ha ez meg is történik, nem kell attól félni, hogy valamit elrontottunk, és tönkretettük vele kedvencünk életét. A szimatolás mint készség tanítható és fejleszthető, illetve gyakorolható akár otthon is (ilyenkor még attól sem kell tartani, hogy a környezeti ingerek elvonnák a figyelmét, ezért talán ez a legmegfelelőbb kezdésnek). Nem mellesleg a szimatolást, keresést igénylő feladatok mentálisan is megfelelően le tudják fárasztani kutyánkat. Így kiváló elfoglaltságot nyújtanak nemcsak a mindennapokban, de egy esős, vagy éppen egy kimagaslóan meleg napon is. Hiszen utóbbiból egyre több érkezik, ahogyan közeledik a nyári forróság.

A kutyák szaglása nap mint nap segíti az embereket

Egyszerű szimatjátékok a mindennapokra

Amire mindenképpen szükség lesz, az jó minőségű, finom jutalomfalat, amit szeret a kutyád. Ez a motiváció miatt is fontos. Azt érdemes megjegyezni, hogy amikor étellel motiváljuk kedvencünket, az egészsége érdekében annak mennyiségét bele kell számolni a napi étkezésekbe. Így előzve meg a súlyfelesleg kialakulását.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az egyik legegyszerűbb játék, amit elő lehet készíteni kutyánknak, az egy törölközőt vagy valamilyen vastagabb anyagot igényel. A törölközőt felgörgetjük úgy, hogy jutalomfalatokat helyezünk el benne. Ez így még nagyon egyszerű lesz a kutyánknak (bár bevezetésnek lehet, hogy elegendő), ezért érdemes a végén laza csomókat kötni az elkészült hengerre, hogy megnehezítsük egy kicsit a feladatot.

Hasonló elven működik a szimatszőnyeg, aminek a rojtjai közé szórjuk az ételt. Különböző nehézségi szintű játékok léteznek ebben a kategóriában, van, hogy zsebekkel és hasonló rejtekhelyekkel egészítik ki a szőnyeget. Egyesek mindezt nagyobb skálára helyezik, és ahelyett, hogy egy kisebb méretű szőnyegre limitálnák a keresést, egy nagyobb, rojtos szőnyegen szórják el a (könnyű takarítás érdekében lehetőleg száraz) jutalomfalatokat, így nagyobb felületen kell keresgélnie az ebnek. Sőt, vannak, akik mindezt kiviszik az udvarra. A kutyának meg kell várnia, míg a gazdi (a szeme láttára) kiszórja az ételt a fűre, majd, amikor a gazdi azt mondja neki, hogy „tiéd”, akkor megkeresheti a finom falatokat. Ez egy formája a „scatter feedingnek, amit talán „szétszóró etetésnek” lehetne magyar nyelvre fordítani.

Ha kipróbálnánk a "scatter feedinget", mindenképpen olyan helyen csináljuk, ahol biztonságos, például a lakásban vagy a saját kertünkben

Számos lehetőségünk van arra, hogy kutyánknak megadjuk a szimatolás lehetőségét. Mindezt strukturáltabb módon is megtehetjük, ha úgy látjuk, hogy kedvencünk kifejezetten élvezi használni az orrát. Erre kiváló alkalmat nyújt a szimatmunka, vagy ha kutyasportban gondolkodunk, akkor a nyomkövetés, esetleg a mantrailing.

Ha még nem szeretnénk elköteleződni, de új kihívásokkal színesítenénk kedvencünk mindennapjait, akkor kerestethetünk vele különböző tárgyakat is. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy hogyan taníthatjuk meg kutyánknak, hogy megkeresse egy játékát

kutyaorr scatter feeding szimatjátékok szimatmunka szimatolás szimatolás fontossága szimatszőnyeg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!