hirdetés

Ismerd meg a viharvadász kutyát, aki már több mint 200 tornádót látott

Kövess Péter

2023. november 10 - Forrás: Insagram

A Gizmo névre hallgató kutya nem ismer félelmet, és hűségesen követi viharvadász gazdáját még akkor is, amikor elszabadul körülöttük a pokol.

hirdetés

Reed Timmer egy profi viharvadász, aki ritkán lép ki az ajtón kutyája, Gizmo nélkül. Az 5 kilós yorkshire terrier élete nagy részében viharokat kergetett gazdája oldalán. Mostanra, 14 éves korára a kutya annyi extrém időjárási eseményt élt át, hogy bekerülhetne vele a Guinness-rekordok könyvébe.

Rekorder lehet a viharvadász kutya

„Úgy gondolom, hogy rekordszámú tornádó látott” – mondta Timmer a Newsweek-nek. A viharvadász szerint Gizmo már több mint 200 tornádót és 10 hurrikánt figyelhetett meg.

„Arra született, hogy viharvadászként éljen.”

Volt már néhány rázós helyzetük

Gizmo és Timmer egy speciális, megerősített járművel járta be az Egyesült Államok nagy részét, illetve Kanada egyes területeit heves viharokat és tornádókat üldözve. A párosnak az évek során már több rázós helyzetben is része volt,

„2018-ban például a Micheal névre keresztelt 5-ös erősségű hurrikán szemébe kerültek.”

Egy évvel később aztán elszakadtak járművüktől, miközben a nebraskai McCook közelében egy tornádó nyomába szegődtek. Ez elég hajmeresztően alakult, ahogy ugyanis a tornádó hirtelen felerősödött, és pillanatok alatt a törmelékmezőben találták magukat.

Gizmo korábban már egy másik tornádót közelségét is átélte, amikor a viharvadász oklahomai házában voltak, de mint mindig, az apró Yorkie sértetlenül került ki belőle.

A tévében is szerepeltek

Timmer, aki az AccuWeathernél dolgozik meteorológusként és viharvadászként, 2008-ban szerepelt a Discovery Channel Storm Chaser című műsorában, míg Gizmo a National Geographic Storm Rising című produkciójában debütált a tévében. A bátor kutyát közben Timmer rajongói is nagyon megkedvelték, miután gyakran mutatkoznak együtt a viharvadász közösségi oldalán. Gazdája le sem tagadhatná, hogy milyen büszke kedvencére.

„Miközben a legtöbb kutya köztudottan ideges lesz a viharban, Gizmo rettenthetetlen marad. Úgy tűnik, még élvezi is a heves viharokat, mert érzi az izgalmukat.”

A kezdetek óta együtt vannak

Az 1996 óta viharvadászként ténykedő Timmer akkor fogadta örökbe Gizmót, amikor a kutya még alig egy hónapos volt. Két éves korára aztán már olyan szoros kötelék alakult ki közöttük, hogy a férfi nem tudta többé magára hagyni, és elkezdte magával vinni a „munkába.”

„Ő a leghűségesebb társam. Az egyetlen viharvadász kutyám.”

Ez a jó megoldás?

Bár kétségtelen, hogy láthatóan jól tűri Gizmó a megpróbáltatásokat, bennünk felmerül a gyanú, hogy nem feltétlenül  a viharok izgalmát élvezi, inkább a gazdi folyamatos társasát. Szép gondolat, hogy annyira szeretjük kedvencünket, hogy egy percet sem szeretnénk nélküle tölteni, de minden esetben érdemes szem előtt tartani a kutya igényeit. Hiszen nem biztos, hogy ő is épp annyira élvezi az általunk kedvelt helyszíneket, programokat, mint mi. Ha elegendő minőségi időt töltünk kedvencünkkel, számára megfelelő fizikai és szellemi munkával, és felkészítjük az egyedüllétre, egyáltalán nem lesz számára stresszes az az időszak, amit biztonságos környezetben pihenéssel tölthet, amíg mi dolgozunk.

kutya viharvadász yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!