hirdetés

Egy milliót érő Mekis reggeli: Zinta, a reptéri biológia biztonsági detektor sikersztorija

Hangai Lilla

2023. január 27 - Képek: Josh Butler Twitter

Egy Baliról hazaérkező utast pénzbírsággal sújtottak a darwini (Auasztrália) repülőtéren, miután Zinta, a fekete labrador kiszagolta a gyanútlanul, hátizsákjába elcsomagolt Mekis reggelit. Hogy egy kis madárlátta miért okozott ekkora fennforgást, arról máris lerántjuk a leplet!

hirdetés

Zinta orra az ausztrál kormány számára rendkívül sokat ér, ugyanis akkor állt szolgálatba, amikor az Indonéziából indult száj- és körömfájás járvány az egész világot fenyegette. Elképesztő, de a világ legnépszerűbb kutyafajtája, a labrador nemcsak kedves és vidám természete miatt lopta be magát az emberek szívébe, hanem képes megmenteni minket még biológia katasztrófáktól is!

A próbaideje alatt bizonyított

Zinta kezdő biobiztonsági detektorként egy percre sem vesztegette az idejét. Ausztrália 80 milliárd dolláros mezőgazdasági iparának súlya nyugodott nedves kis orrán, de ez egy pillanatra sem frusztrálta őt, csak tette a dolgát.

Valószínűleg soha ilyen drága nem lesz egy Mekis reggeli, de szinte a nyakunkat tennénk rá, hogy egyetlen más reggeli sem. A Balin vásárolt két darab tojásos, sajtos, marhahúsos burger és egy sonkás croissant 2664 dollárjába (majdnem 1 millió forint) került a figyelmetlen utazónak, ugyanis olyan húst tartalmazott, amely Indonéziából érkezett és nem jelentették be. Köszönhetően a járvány miatt kialakított, megerősített intézkedéseknek, sajnos nem volt könyörület.

Hogy legyen egy kis viszonyítási alapod, ez az összeg kétszer nagyobb, mint a repülőjegy ára Ausztráliából Indonéziába. Sajnos ezekben az esetekben nagyon fontos példát statuálniuk még akkor is, ha az utazónak nem volt semmilyen rossz szándéka. A szabályok téves, vagy hiányos ismerete nem ment fel bennünket a betartásuk alól.

Így dolgoznak az öregek

Ám Zinta és a hozzá hasonló kutyusok nem csak az új járvány miatt kerültek kiképzésre. Mindannyian részei egy új, 14 millió dolláros biológiai biztonsági csomagnak, amelyet tavaly július elején vezettek be. A csomag részét képezik a detektorkutyák és a higiéniai szőnyegek is.

Ahogy említettük, Zinta még csak kezdő (de nagyon ígéretes!) a nagyöregek is folyamatosan bizonyítják, hogy a kutyák ezen a területen is hibátlanul megállják a helyüket. Az Xtra névre hallgató kutyus, aki egyik a 43 detektorkutyának, az 5 éves pályafutása alatt például 2500 alkalommal jelezte, hogy valami nem stimmel az utazók poggyászával.

Érdekes módon mind a 43 eb labrador fajtájú. Talán nem is annyira különleges ez, ha a tényeket vesszük. Rendkívül könnyű őket kiképezni, ugyanis nagyon engedelmes, szorgalmas és intelligens kutyákról van szó. Mindennek tetejében rendkívül jó munkabírásúak, a szaglásuk pedig verhetetlen, ugyanis eredetileg vadászkutyaként és halászok segítőiként tenyésztették őket.

Érdemes komolyan venni, és nem kizárólag a pénzbírság miatt

A minisztérium becslései szerint a detektorkutyák átlagosan akár 9000 biológiai biztonsági kockázattal járó tárgyat is találhatnak munkájuk során. A három leggyakoribb kockázati tényező a hús, a magvak és a gyümölcsök. Ezek a termékek olyan kártevőket és betegségeket hordozhatnak, amelyek súlyosan károsíthatják a környezetüket és a mezőgazdasági ipart is.

Most pedig nyújtsa fel a kezét az, akinek a cikk olvasása alatt nem Bridget Jones járt a fejében, amint az ominózus jelenetben a reptéren letartóztatják, mert egy kutya kiszagolta a táskájában lévő kígyós tálba rejtett kokaint.

auzstrália biológia biztonsági detektor kutya dolgozó kutya kereső kutya kutya kiszagolja labrador labrador retriever reptéri kutyák szagazonosító kutyák utazás zinta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink