hirdetés

Állatkínzás vagy nevelési eszköz? A fojtó nyakörv használata

Ferenczi Deborah

2021. november 17

Valójában mindenki hallott már a fojtó nyakörvről, mely tulajdonképpen egyfajta eszköze az engedetlen kutyák megzabolázásnak. Egyes szakemberek szerint ez egy valójában működő dolog, ami hozzájárul ahhoz, hogy a kutya megfelelően tudjon viselkedni. Ugyanakkor mások pedig egyenesen kegyetlen kínzóeszköznek gondolják.

hirdetés

Ezeket a nyakörveket általában egyfajta nevelési eszközként használják. Számos olyan érv létezik, ami miatt ezt a módszert alkalmazzák a gazdik. Ilyen lehet az, hogy a kutya nem fogad nekik szót, túl temperamentumos, esetleg egyenesen agresszív, és úgy hiszik, kizárólag ezzel tudják megzabolázni a neveletlen állatot. Más nézőpontok szerint pedig ez egyenesen állatkínzás, és egyértelműen más módszerekhez kell fordulnia a gazdiknak még akkor is, ha az állat kezelhetetlen.

Hogyan működik?

A fojtó nyakörv egy nagyon specifikusan müködő nyakörv. Az elv mindössze annyi, hogy ha az állat erőszakosan húz a pórázon, akkor bizony azzal fájdalmat okoz magának. Egészen pontosan két fajtája létezik ennek, az egyik az a szöges megoldás, amikor ezek a szegek okoznak fájdalmat, illetve a másik alternatíva a fojtó nyakörv. Ennek az a lényege, hogy egyfajta körkörös fojtást produkál a kutya nyaka körül. Annyi bizonyos, hogy ez fájdalmat okoz a kutyának, de pontosan ezért működik, ugyanis az eb automatikusan tudni fogja, hogy ez a viselkedés fájdalmat okoz számára, így nem fogja magát kínozni azzal, hogy húz a pórázon vagy neveletlen módon viselkedik.

Erőszakos módszer, de működik

Az ugyan vitathatatlan, hogy ez egy meglehetősen erőszakos módszer, de ennek ellenére működik is. A szakemberek minden esetben akkor szokták ezt tanácsolni, ha szinte kezelhetetlen az állat, mivel ezáltal megtanulja, hogy a módszer, amit alkalmaz nem vezet eredményre. Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy nem ez a leghelyesebb megoldás, mivel ez tényleg komoly fájdalmat okozhat a kutyának. Sokkal humánusabb módszerek is léteznek ennél, amik nem igénylik azt, hogy konkrétan szenvedést okozzanak. Ellenben az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy nagytestű és erős kutyák esetében előfordulhat olyan helyzet, ahol kizárólag ennek az eszköznek a segítségével lehet megfékezni az állatot, így egyáltalán nem lehet kijelenteni azt, hogy ez a megoldás minden esetben rossz választás lenne.

Hogyan kell helyesen felhelyezni a fojtónyakörvet?

Abban az esetben, ha mégis mindenképpen ezen módszer mellett szeretnél maradni, elengedhetetlenül fontos, hogy megtanuld helyesen rátenni az állatra az adott nyakörvet, ugyanis amennyiben ezt nem a megfelelő módon teszed fel akár sérülést is okozhatsz számára. Az első feladatod, hogy a pórázt ahhoz a gyűrűhöz kapcsold, amelyen nem csúszik át a nyakörv. A nyakörvnek a kutya felső nyak részén kell körbe érnie egészen a másig gyűrűig. Abban az esetben, ha helyesen tetted rá a kutyára a pórázt, akkor a nyakörv összeszűkül, mikor te meghúzod a pórázt, ha pedig lazára engeded, kilazul. Ellenben, ha helytelenül helyezed fel, akkor egy másik gyűrűhöz fog kapcsolódni, aminek az eredménye az lesz, hogy nem fog automatikusan kilazulni a nyakörv, ha elengeded a pórázt. A legjobb módszer mindenképpen az, ha egy erre speciálisan képzett kutyatréner tanít meg, mivel ha nem megfelelően teszed fel, az állat megsérülhet.

A félfojtó nyakörv alternatíva

Érdemes megemlíteni a félfojtó, vagy más néven Martingale nyakörvet, mely valamelyest humánusabb megoldásnak bizonyul. Ennek a lényege az, hogy ugyan abban az esetben, ha húz a kutya, megszorul a nyaka körül, ugyanakkor fájdalmat nem okoz neki. Ennek is két típusa van, egyrészt az, amelyik láncból készült, illetve létezik olyan is, ami textilből. Ezeknek nagy előnye, hogy a kutya nem tud belőle kibújni. Ha megiramodna, akkor pedig a nyak köré szorul, de mindössze annyira, hogy ezzel megakadályozza azt, hogy elfusson. De komoly fájdalmat nem fog számára okozni.

Milyen módszereket válassz a fojtó nyakörv helyett?

Természetesen azt nem lehet letagadni, hogy valóban működik, ugyanakkor ajánlatos inkább másfajta nevelési módszerek után nézni, melyek sokkal humánusabbaknak bizonyulnak. Érdemes inkább kutyaiskolába beíratni, esetleg egy trénernek kikérni a véleményét, hogy szerinte mi a legjobb megoldás ebben az esetben. Türelemmel és szeretettel érdemes a kutyát tanítani, és kizárólag a legvégső esetben bevetni ezt az igazán radikális módszert, ugyanakkor nagytestű és erős kutyák esetében sokszor elengedhetetlen ezt az alternatívát választani.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkínzás elektromos kutya nyakörv használata elektromos nyakörv fojtó nyakörv kutya nyakörv nevelés nyakörv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!