hirdetés

7 népszerű szobanövény, ami veszélyes a kutyának: mérgező is lehet, ha nem veszed észre, hogy megrágcsálta

Hangai Lilla

2022. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb háztartásban megtalálhatók ezek a dekoratív, és nagyrészt könnyen tartható növények, de ahogy tapasztaltuk, sokan ajándékozzák is ezeket a fajtákat. Érdemes hát szem előtt tartani, hogy veszélyesek lehetnek a kutyákra, főként a kölykökre, akiknek még minden új, és hajlamosak a szájukon keresztül feltérképezni a világot.

hirdetés

Rövid összefoglalónk segítségével megismerheted az esetleges mérgezés tüneteit, valószínű súlyosságukat és segítünk abban is, hogy a pánikolás helyett hogyan kezeld hatékonyan a helyzetet.

1. Közönséges borostyán

Az angol nevében (Poison ivy) még a mérgező szó is benne van. Fantasztikusan fel tudja dobni a lakást ez a csinos kis futónövény, és különösen izgalmas lehet a kutyák számára, hiszen valószínűleg lelóg valahonnan, lengetheti a huzat, vagy birizgálhatja őket a levele, ha alacsonyan van elhelyezve.

A fenyegető név ellenére az esetleges mérgezés tünetei általában enyhék. Okozhat hányingert, hányást, hasmenést, alhasi fájdalmat és/vagy csökkent étvágyat. Bőrrel érintkezve a felület kipirosodhat, megdagadhat és hólyagok jelentkezhetnek. Azonnal mosd meg az érintett testrészt tiszta, hideg vízzel és ajánlj is a kutyádnak egy nagy adag tiszta vizet, hogy a pofáját is ki tudja öblíteni. Jó ötlet lehet néhány jégkockát is adni neki, ezek enyhíthetik a duzzanatot. Aztán irány az orvos, mert jobb félni, mint megijedni!

2. Hegyescsúcsú futóka

Szintén a futónövények közé tartozik és méltán népszerű, hiszen gyorsan nő, könnyű szaporítani és olyan kevés törődéssel is beéri, mint az anyósnyelv. Ez a szemrevaló kis növény oldhatatlan kálcium-oxalátot tartalmaz; olyan apró kristályokat, amelyek összetörve mikroszkopikus tűként viselkednek. Ha kutyusod megkóstolta ezt a növényt, azonnali heves nyáladzást, szűkölést és köhögést tapasztalhatsz, sőt, az sem lehetetlen, hogy úgy tűnik, mintha nehezen venné a levegőt.

Nagyon fontos, hogy azonnal induljatok el az orvoshoz, ahol kutyusod megkaphatja a megfelelő ellátást. Ha tudod, jelezd nekik még az indulás előtt, hogy mi történt, így fel tudnak készülni az érkezésetekre.

3. Agglegénypálma

Ez a növény aztán tényleg mindenhol megtalálható. A szépségszalonoktól kezdve a lakásokon át még a plázákat is díszíti. Egyszerűen lehetetlen kipusztítani és gyorsan is nő.

Az aggpelgénypálma is tartalmaz kálcium-oxalátot, amely működési elvét már a hegyescsúcsú futókánál részleteztünk. Sajnos ennek a növénynek minden része tartalmazza ezeket a kristályokat. Ha csak kis mennyiséget fogyasztott kedvenced, valószínűleg a hideg folyadék vagy jégkocka elég lesz a tünetek csillapítására, de kockáztatni nem érdemes. Egy vizit az állatorvosnál biztosan nem fog megártani.

4. Kolokázia

És újra támad a kálcium-oxalát! Ezen a ponton valószínűleg már kívülről fújod a tüneteket és a lehetséges kezelési módokat, így nem ismételjük el újra.

Amit azonban még érdemes tudnod, az az, hogy miután kitisztítottad négylábú barátod száját, mindenképpen moss kezet! Ha a saját nyálkahártyádhoz nyúlsz szennyezett kézzel, nálad is ugyanolyan kellemetlen tüneteket okozhat ez a növény, mint a kutyádnál.

5. Pozsgafa

Az egyik személyes kedvencünk ez a szobanövény. Szerintünk hasonílt A kis herceg című könyvben szereplő majomkenyérfákra. Legnagyobb sajnálatunkra egy nagyon mérgező fajtáról van szó, amely okozhat hányást, alhasi fájdalmat, agressziót, depressziót, gyengeséget; ritkán lassú szívverést, görcsöket, károsodott izommozgást.

Ha csak a gyanúja is felmerül benned, hogy négylábú barátod fogyasztott a pozsgafából – még ha nem is tapasztalsz tüneteket – nagyon fontos, hogy azonnal jelentkezzetek be az állatorvoshoz!

6. Kislevelű fikusz

Fényes, szabályos leveleinek és bonsai-szerű állásának köszönhetően nagyon divatos és kedvelt szobanövény. Sajnos a levelek és a szárak nedvei is olyan emzimeket tartalmaznak, melyek lenyelve és a bőrrel érintkezve is irritáló hatásúak. A következő tüneteket tapasztalhatod a fogyasztása után: hányás, nyáladzás, agitáció, csökkent étvágy, alhasi fájdalom.

Szerencsére komoly fikuszmérgezés ritkán fordul elő és általában könnyedén kezelhető, de ettől független azt ajánljuk, hogy mindenképpen tegyetek egy látogatást az orvosnál.

7. Begónia

A nagymamik egyik legkedvesebb növénye, remekül mutat cserépben és virágoskertben is. Kifejezetten érdemes a kisebb testű egyedekre odafigyelni, hisz számukra egész kis mennyiség is elég a mérgezéshez.

Tünetként jelentkezhet: túlzott tüsszögés, nyáladzás, hányás, ajaknyalogatás, az ajkak és nyelv megdagadása, dehidratáció. A jégkocka és a friss víz adhat némi enyhülést ebben az esetben is, de már biztosan tudod: irány a doki!

Ha kutyát tartasz, javasoljuk, hogy ajándékozd el ezeket a növényeket, de ha mindenképpen ragaszkodsz hozzájuk – amit szintén megértünk – , érdemes megtanítani a kutyádnak, hogy semmiképpen se nyúljon hozzájuk.

állatorvos állatorvos kutya állatorvosi vizsgálatok ha a kutya mérgező növényt evett kutya életveszély kutya megmérgezése kutya mérgező növények mérgező növények veszély veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink