hirdetés

Nem csak viselkedésprobléma: a póráz húzása komoly egészségügyi következményekkel járhat

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyád húz, amikor pórázon sétáltok, a nyakörv használata súlyos gondokat okozhat.

hirdetés

Kedvenceink nevelése során számos olyan terület van, amivel felelős gazdiként foglalkoznunk kell. A helyes viselkedések elsajátításához az állatnak ugyanis a segítségünkre van szüksége. Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtanítsuk a kutyának, hogyan kell pórázon sétálni. Az ebek egy részének azonban ez kihívást jelenthet; húzzák a pórázt, amiről nem kizárólag azért fontos leszoktatnunk, mert gazdiként bosszantó a viselkedés. Az eb egészsége a tét.

A póráz húzása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet

Komoly sérülésveszélyek

A nyakörvet viselő kutyák esetében a póráz húzása sérüléseket okozhat a nyakon és a légcsövön. Sőt, a csigolyák és idegek is sérülhetnek, amelyek tartós károsodáshoz vezethetnek. A nyakörv továbbá sokszor ott helyezkedik el, ahol a pajzsmirigy található. A póráz folyamatos húzása állandó nyomást gyakorol a szervre, amely hosszú távon akár pajzsmirigy-alulműködést eredményezhet. Ezek veszélyét pedig tovább növeli, ha a gazdi még vissza is rántja az állatot.

Különösen veszélyesek a kihúzható pórázok, mert amikor a kutya fut, és eléri a póráz végét, az hirtelen a futáshoz kifejtett összes erővel rántja vissza az állatot.

A fojtó- és tüskés nyakörvek problémásak lehetnek

A póráz húzását gyakran olyan eszközökkel igyekeznek orvosolni, amelyek kényelmetlenséget – és mondjuk ki, bizonyos esetekben fájdalmat – okoznak a kutyának. A fojtó- és tüskés nyakörvek mögötti elmélet az, hogy a nyomás reflexválaszt vált ki az ebből, aki ennek hatására abbahagyja a húzást. A legtöbb gazdi azonban nem használja megfelelően az eszközt, és nemhogy segít, de tovább ront a helyzeten. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben az ilyen típusú nevelés valójában nem tanítja meg az állatnak a helyes viselkedést. Csak a rossz érzés elkerülése érdekében, félelemből nem húz tovább.

Jó választás a nyakörv – de csak ha az eb elsajátította már a fegyelmezett pórázos sétát

Mit tehetsz a póráz húzása ellen?

A berögzült viselkedéseket nem lehet varázsütésre megszüntetni. Ám addig is, amíg az eb a tanulási fázisban van, mindent meg kell tennünk a sérülések elkerülése érdekében. Az első teendő, hogy a nyakörvet cseréljük le hámra, így megkímélhetjük a kutya nyakát. Ezzel egy időben pedig kérjük hozzáértő szakember segítségét, aki a kutya fajtájának és temperamentumának megfelelő módszert tud javasolni a probléma megoldására.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

fojtó nyakörv húzza a pórázt kutya sétáltatása pórázon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!