hirdetés

Tényleg igaz, hogy nem szabad gyakran fürdetni a kutyákat?

Hangai Lilla

2024. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

A „maximum kétheti gyakorisággal fürdesd a kutyádat” szabályt pontosan olyan komolyan veszik a legtöbben, mint azt, hogy miután ettünk, várjunk 30 percet azzal, hogy a vízbe mennénk.

hirdetés

Lehetséges, hogy ez a bevett szokás, intelem vagy szabály hibás lenne? Lássuk hát, milyen gyakran lehet a kutyákat fürdetni.

A kutyákat biztonságosan fürdetni csak megfelelő készítményekkel lehet

Úgy működik a bőr, mint egy téglafal

A túlfürdetés mögötti aggodalom mögött az áll, hogy attól félünk, kiszárad a kutya bőre, és ezáltal a szőre is egészségtelenné válik. Végeredményben minden kutya és macska visel egy olyan páncélt, amelyet nem láthatunk szabad szemmel. Ez segíti őket abban, hogy a bőrük és a szőrzetük taszítsa a vizet, a baktériumokat, az allergéneket, és még a szagokat is. Ez a természetes olajuk, amely ezen előnyei mellett puhává és fényessé is teszi a bundájukat.

Ezek az olajok igen komoly munkára vannak fogva. Ha úgy képzeled el a kutyák bőrét, mint egy téglafalat, amely védelmet von a külvilág felé, akkor a bőrsejtek a téglák, a természetes olajok pedig a habarcs. Biztosítják a tömítést, amely megakadályozza, hogy a nedvesség, baktériumok és allergének besurranjanak a sejtek közé, és bejussanak a szervezetbe, ahol irritációt okozhatnak.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Ilyen gyakran lehet a kutyákat fürdetni

A forgalomban lévő kutyasamponok pontosan úgy működnek, mint az emberi samponok és a mosogatószer: feloldják a felületen lévő olajat. A régimódi szerek úgy „gondolkoznak”, hogy minden olaj rossz, így feloldják az esszenciális zsírsavréteget is, amelyből a kutyák rengeteget profitálnak az előbb részletezett módon. És bár a kutyák eleinte csikorgóan tisztának tűnhetnek, a bundájuk idővel ezen szerek túlzott alkalmazása során szárazzá és durvává válik. Ahogy eltűnnek a védelmet adó olajok, úgy a fényesség és a puhaság is odalesz. A bőrfelület pedig kirepedezik, ezzel teret engedve a baktériumoknak, allergéneknek.

A megoldás a problémára nagyon egyszerű. Válasszunk olyan kutyasampont, amely esszenciális zsírsavakat tartalmazó összetevőkben gazdag. Vagyis amellett, hogy megtisztítja a kutya bundáját, ápolja is azt. Ilyen összetevők a teljesség igénye nélkül a sheavaj, a kaméliaolaj, az avokádóolaj, az olívaolaj, a ligetszépeolaj, a szőlőmagolaj vagy a mandulaolaj.

Ugyanakkor továbbra is azt az elvet valljuk, hogy a kutyát akkor érdemes igazából megfürdetni, ha koszos lett, vagy büdös. Használjunk hozzá olyan termékeket, amelyek kímélőek és ápolóak, valamint kifejezetten kutyák számára lettek kifejlesztve. Ha azonban olyan helyzetbe kerülünk, hogy valami miatt gyakrabban kell fürdetnünk az ebet, ezekkel akkor sem ártunk neki.

A helyes technikáról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

fürdetés fürdetés otthon kutya fürdetés kutyasampon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!