hirdetés

Miért köhögnek fel fehér habot a kutyák?

Király Barbara

2024. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

A dog is laying on a bed with a blanket over its head. The dog is panting and he is in a relaxed state

Előfordulhat, hogy találkoztál már azzal, hogy kutyádnak fehér hab jött ki a szájából. Mit jelezhet ez? Veszélyes kedvencedre mindez? Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ cikkünkben.

hirdetés

Ijesztő lehet, ha a lakás valamelyik pontján belefutsz egy kupac fehér habba. Elsőként is fontos azt tisztázni, hogy ez a hab köhögésből, hányásból vagy öklendezésből származik-e. Elmondjuk mindegyik okát, valamint azt is eláruljuk, milyen kísérő tünetekre kell odafigyelned.

Honnan származhat a fehér hab a kutyák esetében?

A fehér hab számos különböző módon törhet a felszínre. Először határozd meg, hogy kutyád köhög, hány vagy öklendezik. Nézzük máris a különbségeket.

Köhögés

A kutyák köhögése nagyon hasonlít az emberek köhögésére. Ha kutyád fehér habot köhög fel, ami általában a köhögés végső fázisában távozik, ezek az okok állhatnak a háttérben:

 • légúti vírusok;
 • szívbetegség;
 • tüdőgyulladás;
 • összeomló légcső.

Hányás

A másik lehetséges opció a hányás. A hányás hasi erőfeszítést igényel, erről könnyen felismerhető. Előtte a kutyád hasa megrándul, a hasizmok összehúzódnak. A fehér hab hányása akkor fordulhat elő, ha kutyád túl sok nyálat termel és nyel le, ami hányinger jele lehet. Okai a következők lehetnek:

 • olyat evett a kutya, ami megzavarta az emésztését;
 • a gyomor vagy a belek elzáródása valamitől, amit lenyelt a kutya;
 • puffadás, a gyomor megnagyobbodása;
 • gasztroenteritisz fertőzésből, ételallergiából vagy más okból adódóan.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Öklendezés

Az öklendezést nehéz megkülönböztetni a hányástól. Egy passzív folyamatról van szó; ha kutyád mindenféle zaj vagy testi mozgás nélkül köpi fel a fehér habot, akkor valószínűleg öklendezésről beszélünk, bár igen ritka jelenségről van szó. A kölyökkutyáknál veleszületett állapotra vagy olyan súlyos betegségre utalhat, mint a parvovírus. Erről részletesebben ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

Felnőtt kutyáknál kitágult nyelőcsőre, a nyelőcső irritációjára, a nyelést vagy az élelmiszer az emésztőrendszeren keresztüli mozgását befolyásoló neurológiai állapotra utalhat a hab felöklendezése.

Fehér hab felöklendezése, felköhögése vagy hányása gondra utalhat

Vészhelyzetet mutat a fehér hab?

Miután meghatároztad, hogy kutyád köhögi, hányja vagy öklendezi a fehér habot, eggyel közelebb jutottál a megoldáshoz. Azonnal fordulj állatorvoshoz, ha az alábbi jelek bármelyikét észleled:

 • felszínes, gyors légzés;
 • halvány vagy kékes íny;
 • puffadás;
 • súlyos hasmenés;
 • megdagadt has;
 • fájdalom jelzése a has érintésekor;
 • letargia, gyengeség vagy tájékozódási zavar.

Ha nem tapasztalod a vészhelyzetre utaló jeleket, akkor is érdemes időpontot kérned állatorvosodhoz! A köhögésnél és a hányásnál is fontos, hogy ha sokáig tart, mindenképpen látnia kell az állatorvosnak a kutyát!

A csalánkiütés is problémát jelezhet a kutyánál. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

fehér hab hányás köhögés öklendezés veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!