hirdetés

Ezekből a gyógyszerekből egyetlen szem is megölheti a kutyát

Molnár Enikő

2024. április 8 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy neked lehet kínzó fej-, hát- vagy egyéb fájdalmad, úgy kedvencedet is gyötörhetik hasonló panaszok. Ám nem mindegy, miként próbálsz segíteni rajta! Nagy bajt okozhat, ha nem megfelelő készítményt adsz neki.

hirdetés

Mindannyian ismerjük azt a közel azonnali megkönnyebbülést, amikor egy gyors fájdalomcsillapító bevétele után a fájdalmunkat mintha elvágták volna, és teljes erővel nézhetünk szembe az előttünk álló akadályokkal. Arról nem is beszélve, amikor valamilyen betegség miatt analgetikus készítményekre kell támaszkodnunk. Nem meglepő tehát, hogy néha elgondolkodunk: hogyha nekünk segít, talán az éppen szenvedő szőrös bajtársunkra is ugyan ilyen hatással lehet. Sajnos a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a NSAID-ek (NonSteroidal Anti-Inflamatory Drug) gyakran mérgezőek a háziállatokra nézve. Az ASPCA APCC (avagy az Amerikai Társaság az Állatok Elleni Kegyetlenség Megelőzéséért, Állati Mérgezés Központ)-hez beérkezett hívások alapján a mérgezések többségét, 16,9 százalékát a vény nélkül kapható gyógyszerek okozzák.

A leggyakoribb tettesek az ibuprofén-, az acetilszalicilsav- és a naxopréntartalmú szerek. Ezek kifejezetten veszélyesek kedvenceik számára. Ámbár ibuprofén- és acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert felírhat az állatorvosunk, ezek nagyon veszélyes szerek, ha felelőtlenül vagy túl sokáig kapják kis kedvenceink.

Az ibuprofén

Az embereknek szánt ibuprofénalapú gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek szinte minden háztartásban megtalálhatóak. A kutyákban az ibuprofén (vagy 2-[4-isobutilfenil]) szájon át bevéve gyorsan felszívódik, és akár 30–180 perc alatt a teljes tartalma az állat vérébe kerül. Az akkut mérgezés 100 mg/kg-tól felfelé hányáshoz, hasmenéshez, hasi fájdalmakhoz, veseelégtelenséghez, rohamokhoz és központi idegrendszeri zavarokhoz vezethet, és 600 mg/kg felett akár halálhoz is. (Macskákra körülbelül kétszer ilyen erősen veszélyes.)

Egyes gyógyszerek hatóanyag-tartalma 200–400 mg is lehet, így könnyen komoly mérgezést kaphat kedvencünk, ha beledézsmál a gyógyszeres fiók tartalmába, vagy ha a gazda jó szándékkal enyhíteni szeretné a fájdalmát. Amikor kezelés céljából kerül felírásra, a javasolt adagolás általában 5 mg/kg. Viszont így sem veszélytelen, ugyanis a hosszú távú szedése bél- és gyomorfekélyekhez vezethet. Maga az ibuprofén 4-5 óra alatt elhagyja a szervezetet vizelet formájában.

Az acetilszalicilsav

Az acetilszalicilsav (avagy az 2-acetoxibenzoesav) az ibuprofénhez hasonló idő alatt szívódik fel a kutyák gyomrában. Egy 450–500 mg/kg-os túladagolás bélrendszeri zavarokat, lázat, heves lihegést, rohamokat vagy akár kómát is okozhat. Orvosi javallatra 10–40 mg/kg-os adagot kaphatnak a kutyák, de hosszú távon ez is okozhat gyomornyálkahártya-vékonyodást, majd gyomorfekélyt. A gyógyszertárban kapható készítmények általában 500 mg-os kiszerelésekben elérhetőek. Az acetilszalicilsav felezési ideje a kutyákban 1–30 óráig tarthat az állattól függően, de a macskák erre szintén érzékenyebbek, esetükben ez 40 óra is lehet, így ez is veszélyesebb rájuk nézve.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A naxoprén

A naxoprén a kutyák számára talán a legmérgezőbb a felsorolt hatóanyagok közül, és ezt is gyakorta meg lehet találni a hétköznapi fájdalomcsillapító-arzenálban. A korábbiakkal megegyezően gyorsan felszívódó, de a felezési ideje a kutyákban 34–72 óráig is eltarthat. Már 5,6 mg/kg-tól is megfigyeltek mérgezést, ami gasztrointesztinális vérzést, gyakori hányást, gyomorfájdalmat és egyéb komoly bélrendszeri zavarokat okozhat napokon keresztül. Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek 220–275 mg-ot tartalmaznak, így akár egy tabletta halálos lehet kedvenceinknek.

Soha ne hagyjuk elől a gyógyszereinket!

Csak az állatorvos

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy bármilyen gyógyszer használata előtt kötelező konzultálni az állatorvosunkkal. Az embereknek szánt gyógyszerek olyan veszélyesek lehetnek az állatok számára, hogy még vészhelyzetben sem éri meg kockáztatni a lehetséges mellékhatásait vagy hatását az állatra nézve. Nagyon fontos, hogy minden gyógyszerünket jól elzárva tartsuk állati társaink elől.

Ha mégis megtörténik a legrosszabb, akkor jegyezzük fel, hogy mit ehetett meg az állat, és azonnal vigyük állatorvoshoz, aki komplexebb segítséget tud nyújtani, kezdve az állat méregtelenítésével, majd a gyomor, a bélrendszer és a vesék védelmével folytatva. Ezért is fontos, hogy minél előbb orvosi ellátásban részesüljön kedvencünk.

Nem csak a gyógyszeres kredencben leselkedhetnek veszélyek kedvencünkre. A mindennapokban fogyasztott ételeink közül is van, amelyik közel sem biztonságos a kutyák számára. Erről többek közt ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

fájdalomcsillapító fájdalomcsillapító kutyáknak fájdalomcsillapító mérgezés ibuprofén mérgezés mérgező gyógyszerek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!