hirdetés

Oltással gyógyítják a rákot a kutyáknál

Gerhát Petra

2024. április 8 - Képek: Getty Images Hungary

veterinary vet pet doc, w57, w23, Breisach, BW, Germany

Hatékony rákellenes oltóanyagot sikerült létrehozniuk kutyák számára. Az eredmények ugyan nem minden fajta esetében egyformán kecsegtetőek, azonban az emberorvoslás terén is reményre adhatnak okot. 

hirdetés

2016 óta folynak azon klinikai tesztek, amelyben kutyák számára kifejlesztett rákellenes oltóanyag hatékonyságát vizsgálják. Ha beválik, az eredmény jelentős előrelépés lehet az embereknek kifejlesztett rák elleni oltóanyagokra nézve is.

A rák elleni oltás csökkentette a daganat méretét a kutyáknál

A kutya EGFR/HER2 peptid rák elleni immunterápiás kezelés  a korábban megkezdett autoimmun betegségek kutatásából nőtt ki. Az eredeti vizsgálatok során olyan megbetegedésekre kerestek megoldást, amelyek esetében a szervezet védekezőrendszere a saját szöveteit és sejtjeit támadja. Ami az autoimmun betegség esetében problémás, itt maga a küldetés.

A klinikai vizsgálatokba 300 kutyát vontak be, mindegyiküket beoltották. Az eredmények egy évvel később több, mint kecsegtetőek:  a 12 hónapos túlélési arány bizonyos daganatok esetében 35-ről 60 százalékra nőtt, sok esetben pedig a rákos daganatok mérete is csökkent.

A tumorok sok szempontból olyanok, mint az autoimmun betegségek célpontjai. A rákos sejtek a saját szöveteid, amit megtámad az immunrendszer. A különbség, hogy ebben az esetben tényleg azt akarjuk, hogy támadja az immunrendszer

– magyarázta a Yale orvosi karának reumatológusa, dr. Mark Mamula.

Az oltás jelenleg nem megelőző, hanem diagnózis utáni terápiaként alkalmazzák. Van olyan kutya, amelyik a csontokat érintő oszteoszarkóma diagnózis után két évvel gyógyultan él. A tapasztalatok alapján azonban az oltásról kiderült, hogy  nem egyformán jól hat minden kutyánál, ezért nem lehet előre látni, hogy beválik-e a kezelés. Magát a kezelést nem a rákos megbetegedések megelőzésére, hanem a már kialakult és ismert rákos daganatok gyógyítására, a sejtburjánzás csökkentésére alkalmazzák.

Az, hogy egyes kutyafajták fogékonyabbak a gyógyulásra, reményt adhat arra is, hogy később egy hasonló szer az embereket érintő rákos megbetegedések ellen is hatékony lehet. Ugyanis az emberek és a kutyák daganatos megbetegedései meglehetősen hasonlóak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

kutya betegségei oltás oltás rák ellen rák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!