hirdetés

Szeretnéd, hogy a kutyád tovább éljen? Itt a megoldás

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 9 - Képek: Getty Images Hungary

Two loving dogs look up at thier pack leader with love and affection

Kedvenced hosszú életének kulcsa lehet, hogy egy másik bundás barát jelenlétében rejlik.

hirdetés

Számos kutatást végeztek már annak érdekében, hogy minél több információhoz juthassunk arról, mire van szüksége egy kutyának ahhoz, hogy hosszú és boldog életet éljen. A különböző, fajtaspecifikus vizsgálatok és egészségügyi problémákat boncolgató tanulmányok után a Dog Aging Project (Kutya Öregedési Projekt) nemrég egy új irányból közelítette meg a kérdéskört. Azt tudjuk, hogy az emberek egészségének megőrzésében milyen nagy szerephez juthat egy társas kapcsolat, de egy kutya életében vajon van jelentősége?

Kell egy társ

A kutatáshoz 25 410, 2 és 25 év közötti kutya adatait használták fel. Az eredmények alapján öt tényezőt határoztak meg, amelyek leginkább befolyásolják az állat általános egészségi állapotát és élettartamát:

  • Lakóhely stabilitása
  • Tulajdonos(ok) jövedelme
  • Gyermek(ek) a háztartásban
  • Más állat(ok) a háztartásban
  • Tulajdonos(ok) életkora
A társas kapcsolat nem csak a kutya élethosszára, de életminőségére is pozitív hatással van

A tanulmány egyik legfontosabb pontjaként azt találták, hogy azok az ebek, akik más kutyákkal élnek egy háztartásban, sokkal jobb egészségi állapotban vannak. Ennek köszönhetően várható élettartamuk is jóval magasabb, mint azoké, akik napjaik nagy részét kutyatársaság nélkül töltik. Az is kiderült, hogy azok a kedvencek is jobb eséllyel élik meg az öregkort, akik ugyan nem fajtárssal, de valamilyen más háziállattal – például macskával – osztják meg az otthonukat.

Érdekes, hogy azok a kutyák, akik nagyobb pénzügyi stabilitású háztartásokban élnek, jobb egészségnek örvendenek. Ám ezeknek a pénzügyi tényezőknek az ereje elhalványul egy társas kapcsolat hatása mellett. A kutatók szerint ugyanis a társas kapcsolat hatása ötször erősebb, mint az anyagi tényezőké.

Felelős döntést hozz

A tanulmány eredményét látva mielőtt elrohannál a legközelebbi menhelyre, hogy barátot szerezz a kedvenced mellé, néhány dolgot azért fontos átgondolnod.

Először is, bár a tanulmány során igen nagy számú állat körülményeit vizsgálták, az általánosítással azért nem árt óvatosnak lenni. Minden kutya más, és előfordulhat, hogy egy introvertáltabb vagy territoriálisabb állatnak egyáltalán nem tesz jót egy új jövevény érkezése. Tartsd észben a kutyád személyiségét és szükségleteit.

Fontos még mérlegelni, hogy elfér-e egy másik állat az otthonotokban. Bár szeretnénk azt gondolni, hogy ahol van hely egy kutyának, ott kettőnek is lesz, a gyakorlatban ez azért nem ennyire egyszerű. Kell, hogy elegendő területe legyen mindkét állatnak, és természetesen azt se felejtsd el, hogy az új kedvenc megfelelő táplálása is komoly anyagi beruházás.

Végezetül pedig nem szabad azt feltételezni, hogy attól, hogy az embernek van egy jól nevelt kutyája, egy új eb is hasonló habitussal rendelkezik majd. Természetesen abszolút megvan az esélye, hogy a második állat is békés természetű lesz, ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy fél óra alatt átrendezi a nappalit. Az új társ nevelése, szocializálása és minden egyéb, a viselkedésével kapcsolatos teendő a te feladatod lesz. Ez pedig időt és energiát igényel.

Ha érkezik az új barát

Ha minden tényezőt alaposan átgondolva egy új állat örökbefogadása mellett döntesz, fontos, hogy a két kedvenc bemutatását és összeszoktatását körültekintően tervezd meg. Nem lenne szerencsés, ha a kutyád boldogságáért és egészségéért tett erőfeszítéseiddel csak stresszelnéd az állatot.

élettartam kutya egészségmegőrzés több kutya tartása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!