hirdetés

Cyla megmutatta új kedvencét- Te tudod mi az maltipoo?

Gerhát Petra

2024. február 4 - Képek forrása: Getty Images Hungary

{"key":"al3"}

Nagy vihart kavart kutyás körökben Kajdi Csaba kutyaválasztással kapcsolatos online szavazása. A celeb ősszel elhunyt kedvence utàn ismét kutyát vett magához.

hirdetés

Kajdi Csaba kutyusa, Sanyi tavaly novemberben hunyt el. Cyla rajongói körében is nagy népszerűségnek örvendett Sanyi, tömegek támogatták az influenszert gyászában. Amikor kiderült, hogy ismét kutyát szeretne, rajongói is számtalan fajtát javasoltak számára, erről Az én kutyám is beszámolt akkoriban. 

Nagy rajongói tábort tudhat magának a maltipoo, azonban azt is tudni kell, hogy ez nem egy hivatalos kutyafajta.

Az influenszer Insta-oldalán kért segítséget

Természetes, ha kíváncsiak vagyunk mások véleményére a kutyaválasztással kapcsolatban, ahogy az is, hogy ha munkánk a közösségi média interkacióin is alapszik, kikérjük a követőbázis véleményét az életünket érintő eseményekkel kapcsolatban. Cyla is ezt tette tavaly decemberben, kapott is érte hideget-meleget a posztja alatt. Sokan a felelős kutyatartással kapcsolatban hívták fel figyelmét arra, hogy miért is érdemes inkább örökbefogadni, mint szaporítótól vásárolni. Természetesen ebben a kérdésben végül az ő szava és szíve vágya volt a döntő, s most be is mutatta rajongóinak, milyen kutyust választott. 

Amikor egy különlegesnek tűnő fajta bukkan fel a médiazajban, mindig megnő az érdeklődés az egyes példányok iránt, bár tény, hogy a designer fajtáknak nincs szükségük hirdetésre. Létük maga a bizonyítéka annak, hogy komoly igény van rájuk. Ha még sosem hallottál a designer fajtákról, vagy a maltipoo nevű  kutyafajtáról, az nem biztos, hogy a véletlen vagy a figyelmetlenség műve. Hivatalosan ugyanis a -doodle és a -poo névtagokkal rendelkező kutyák nem elismert fajták. 

Attól, hogy valaki tenyésztőként hivatkozik magára, vagy kennelnek nevezi a kutyáit hirdető Facebook-oldalát, még nem feltétlenül az. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy biztosra menj a tenyésztővel az, ha a kölyökkel együtt megkapod annak törzskönyvét is – ami nem egyenlő az oltási kiskönyvvel.

 

A maltipoo tehát a szó hagyományos értelmében nem tekinthető különálló kutyafajtának. A designer kutyafajták, így a maltipoo sem rendelkezik fajtastandarddal.  Az apróhirdetésekben és az interneten újra meg újra felbukkanó, hangzatos nevet viselő keverékek általában a szaporítók különféle ötleteiből fakadva öltenek testet,  és két, esetenként több kutyafajta kombinációjából származó előnyökkel reklámozzák őket.

Az ilyen kutyák létrehozói és hívei általában azt hangoztatják, hogy az utódok kizárólag a két fajta pozitív tulajdonságaival bírnak, például a labradoodle esetében szőrét nem hullató uszkár egy retriever jellembeli tulajdonságaival.

Cyla, mint influenszer, a választás előtt rajongói véleményét is kikérte – végül a maltipoo mellett döntött.

A maltipoo is egy efféle designer kutyafajta, mely toy uszkár és a máltai selyemkutya keresztezésével jött egykor létre. Ez a típus egyik legnépszerűbb a designer ebek között, ugyanis uszkár ősei miatt hipoallergénnek tekintik – a hírekkel ellentétben azonban nem az, ugyanis a kutyaallergiás emberek nem magára a szőrre, hanem a kutya nyálában lévő enzimekre, illetve saját baktériumaira érzékenyek.

A labradoodle, vagyis az első hibrid kutya megalkotója, Wally Canron egyenesen úgy fogalmazott, hogy szörnyet teremtett azzal, hogy megnyitotta az utat első kutyájával a szaporítók előtt.

Mivel a maltipoo-k is keverékek, kinézetük sem egységes, nincs általános szabvány, miként is kell kinézniük vagy mekkorára fognak majd nőni. A maltipoo-kkal kapcsolatban valamennyi garanciát adhat az, hogy két kistestű kutya leszármazottai, ezért valószínűleg kis termetű kutyák maradnak felnőve is.

Ősei eredeti tulajdonságai miatt nem lehetünk biztosak benne, mit is veszünk egy maltipoo-val, a designer fajták minden esetben az állatvilág Kinder-tojásai.  

Általánosságban azért elmondható, hogy legtöbbjük  játékos, szorosan kötődnek gazdájukhoz, akit legszívesebben mindenhová követnének. 

A keverék kutyák eladói általában azzal érvelnek, hogy a “mixek” egészségesebbek, mivel génállományuk széleskörűbb, mint a fajtatiszta kutyáké, így ellenállóbbak is a betegségekkel szemben. A megfelelő tenyésztőtől vásárolt fajtatiszta kutyák esetében viszont olyan állatokról van szó, amelyek – szüleikkel, nagyszüleikkel, korábbi felmenőikkel együtt – számos vizsgálaton átestek, már mielőtt tenyésztésre jóváhagyásra kerültek volna. Ezáltal a vásárlásnál bizonyos fokú garanciát kap leendő lakótársa egészségére nézve. Egy elkötelezett tenyésztő minden esetben felvilágosítást ad az állataival, tenyésztési elveivel, a kutyusok szocializációjával, gondozásával és a tartásukra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban. 

Az Instagramon mutatta meg új kutyáját story-jában Kajdi Csaba. Gizike, azaz Griselda a kokain nagyasszonya után kapta a nevét, itt megtekintheted a bejegyzést, mely az influenszer oldalán 24 órán át elérhető.

A designer kutyafajtákkal, létrejöttükkel, a körülöttük keringő tévhitekkel korábbi podcast-adásunkban is foglalkoztunk. a DOGZ Podcast róluk – is – szóló epizódját  ide kattintva nézheted meg.

Cyla kajdi csaba manipoo

Kapcsolódó cikkek

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!