hirdetés

A gázoló sofőr lélekjelenlétének hála megmenekült a Bátaszéken elütött kutya: ezt tedd ilyen helyzetben

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 17 - Képek: Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság – BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook; Getty Images Hungary

Az Országos Katasztrófavédelem számolt be az esetről, részletezve, miként történt a baleset, és kik segítettek a mentésben.

hirdetés

Szeptember 14-én, csütörtök délelőtt egy kutya rohant át az úttesten a bátaszéki Deák Ferenc utcában. Szerencsétlenségére épp egy arra haladó autó elé futott. A vétlen sofőr nem tudta elkerülni a balesetet. A sebesült kutyus az átfolyó csatornába rohant, ahonnan már nem tudott kijönni, ám az autó vezetője elismerésre méltó módon, nem hagyta cserben az ijedtében elmenekülő állatot.

Mint a katasztrófavédők írják, a sofőr azonnal tárcsázta a 112-t, majd rövidesen megérkeztek a bátaszéki önkormányzati tűzoltók is.

Kis idő múltán a kutya gazdája is előkerült, aki felvette a kapcsolatot az állatorvossal. A doktor a helyszínre érkezve lement a csatornába, majd nyugtató injekcióval csitította a sérültet. Végül a tűzoltók húzták ki a jószágot, és adták vissza a gazdának, aki hazavihette kedvencét, ám az eb további állatorvosi ellátásra szorult.

Ezt tedd, ha sérült állatot találsz!

Sajnos szinte mindennapos eset, hogy kutyát vagy macskát gázolnak el az utakon. Mivel a szabadon kószáló, kóbor vagy szökött jószágok néha mindössze egy szemvillanásnyi idő alatt bukkanak fel a gyakran igen forgalmas útszakaszokon, így veled is megeshet, hogy balesetet okozol. (Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a sebességhatárt túllépve még nagyobb a kockázata annak, hogy a gyorshajtó már nem tud időben megállni; vezess óvatosan és szabályosan!)

Belegondolni is szörnyű, mégis muszáj beszélni róla, mit tegyél, ha elütöttél egy állatot. És bár elkeserítő, de ki kell mondanunk: sok sofőr cserbenhagyja a sérült, szenvedő jószágot, akin jobb esetben a szemtanúk tudnak csak segíteni.

EBBEN a cikkünkben részletesen írtunk róla, mik a pontos teendők, de elismételjük a legfontosabb tudnivalókat.

  1. Sose rohanj ki meggondolatlanul az autók közé! Vegyél fel láthatósági mellényt, és győződj meg róla, hogy biztonságos a terep. Ha téged is baj ér, nem fogsz tudni segíteni!
  2. Ne üldözd az állatot! Ha a kutya (macska) ijedtében elmenekül, ne kezdj el fejvesztve utána rohanni. Félelmében ismét kocsi alá szaladhat, vagy úgy elbújik, hogy esélyed sem lesz megnézni, mekkora a baj. Távolabbról tartsd szemmel, és hívj mihamarabb segítséget! Tárcsázhatod a 112-t.
  3. Vidd biztonságos helyre! Ha a sebesülés olyan nagy, hogy az állat nem tud mozogni, de akadályozza a forgalmat, akkor mihamarabb el kell vinned az úttestről! Arra vigyázz, nehogy ijedtében megharapjon! Mivel sérülhetett a gerince, így óvatosan, egy pokróc vagy több ember segítségével helyezd biztonságba. Amennyiben úgy ítéled meg, az állapota életveszélyes, például erősen vérzik, próbáld az elállítani, miközben kérj meg valakit, hogy hívjon segítséget. Az autóban levő elsősegélycsomag eszközei ilyen esetben is bevethetők.

Kívánjuk, hogy soha ne kerülj ilyen helyzetbe, de ha mégis megtörténne a baj, próbáld megőrizni a hidegvéredet, és cselekedj megfontoltan és körültekintően!

állatmentés baleset életmentés gázolás sérült kutya tűzoltók

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink