hirdetés

Elképesztő átalakuláson ment keresztül az Ukrajnából menekített kutya

Hangai Lilla

2023. augusztus 20 - Képek: Getty Images Hungary

Rengeteg torokszorító történetet olvashattunk az állatokról, akik a háború nehézségeibe ugyanúgy belerokannak, mint az emberek. Szerencsére ma egy pozitív esetet oszthatunk meg veled, bár azt nem garantáljuk, hogy ki fogod bírni könnyek nélkül!

hirdetés

Az eddigi adatok szerint az önkéntesek több mint 10 ezer kutya és macska életét mentették meg a háború sújtotta övezetekben. Ditta is közöttük volt, aki most a nehézségek ellenére is szerető otthonra talált. Nehézség azonban akadt bőven, a blöki ugyanis rettegett a férfiaktól.

Nem ijedt meg a kihívásoktól a gazdi

Egy kutya örökbefogadása sok esetben lehet komplikált, hiszen a leendő gazdinak számolnia kell a múltbéli traumákkal is. Sokan azt gondolják, hogy mi van akkor, ha a szeretet, a törődés és a jó szándék nem lesz elég ahhoz, hogy a súlyos gyötrelmeken keresztül esett eb teljes életet élhessen. Ditta örökbefogadójában is felmerültek hasonló kétségek, ám nem az a személy volt, aki megijedt volna egy kis kihívástól, amikor esélye volt arra, hogy valami csodálatosat tegyen egy ártatlan lélekért.

És milyen igaza volt! A kitartás és az odaadó szeretet még egy súlyosan, a háború által traumatizált kutyának is képes volt megmutatni, hogy a múltbéli tapasztalatok ellenére is bízhat az emberekben. És legfőképp, hogy bízhat a férfiakban is, vagyis a gazdi párjában is. És Ditta szépen, fokozatosan elkezdett megnyílni. Ma már úgy éli minden napját, mintha az lenne a legszebb. És olyan boldogsággal közeledik a gazdája párjához, mintha mindig is legjobb barátok lettek volna. Csóválja a farkát, izgatottságában az egész teste egy boldogságtól kirobbanó energiabombává változik.

Ditta ma már így örül gazdija párjának:

Bizalmat építeni időbe telik: főleg egy háború megpróbáltatásaiból menekített kutya számára

Most valószínűleg azon gondolkodsz, hogy vajon mit tett ez a gazdi. Tulajdonképpen semmi különöset. Türelmes volt Dittával. Hagyta, hogy a kutyus a saját tempójában nyíljon meg feléjük. Hagyta, hogy a kapcsolódás folyamata organikusan történjen. És minden pillanatban igyekeztek biztosítani a négylábút arról, hogy otthon van, jó kezekben van és semmilyen bántódás nem érheti.

A másik nagyon jelentős lépés egy ilyen szituációban, hogy gondoskodjunk a pozitív megerősítésről. Teret kell hagyni a kutya számára, hogy ne érezze sarokba szorítva magát majd a találkozást az ellenkező nemmel mindig össze kell kötni valamilye pozitív dologgal. Az ebek esetében ez természetesen sok dicséretet, simogatást és jutalomfalatot jelent. A jutalomfalatot alá is húzzuk. A pozitív asszociáció segít felépíteni lépésről lépésre még az örökre elveszettnek hitt bizalmat is.

Ahogy Ditta esete is mutatja, nincs olyan nehéz szituáció, amit tisztelettel, törődéssel és türelemmel ne lehetne pozitív irányba billenteni. Legjobb barátaink megérdemlik, hogy egy olyan világban élhessenek, ahol semmitől sem kell félniük!

háború háború kutyái mentett kutya örökbefogadás traumatizált kutya ukrán háború

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!