hirdetés

Kutyák, akik csillagot kaptak a hírességek sétányán

Hangai Lilla

2024. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

Willem Dafoe színész kapta meg csillagát a hollywoodi hírességek sétányán 2768-adikként ez év január 8-án utoljára. Olyan személyek büszkélkedhetnek saját csillaggal, akik valami nagyot, jelentőset alkottak filmiparban. A Hollywoodi Kereskedelmi Kamara önkéntes elnökének, E.M. Stuartnak a nevéhez fűzödik az ötlet 1953-ból. Úgy gondolta, hogy ezzel lehetséges az, hogy „megőrizzék egy olyan közösség dicsőségét, amelynek neve a világ négy sarkában csillogást és izgalmat jelent”.

hirdetés

A hírességek sétánya 4 kutya számára is biztosít 1-1 csillagot. Lássuk kik ők!

Strongheart, a filmsztár kutya karrierje előtt a Vöröskeresztnél szolgált az első világháborúban.

Lassie

Lassie 1960. augusztus 2-án kapta meg a csillagát a Hollywood Boulevard 6368 alatt.

Karakterének megalkotása Eric Knight író nevéhez kötődik, aki az eredetileg novellának szánt Lassie hazatér című művet regény hosszúságúra bővítette ki. A regény 1940-ben jelent meg, majd 3 évvel később az MGM leforgatta a filmet is egy tehetséges kutyaszínésszel, Pallal. Pal később 6 másik MGM által leforgatott moziban is megjelent Lassie művésznév alatt. Később gazdája és trénere levédette a nevet és számos shown, rodeón és rendezvényen szerepelt ezzel a névvel az eb az 50-es években. 1954-ben debütált az Emmy-díjas Lassie című sorozat, amiben Pal leszármazottai játszották 19 éven keresztül a legendás négylábú karakterét.

Az eredeti történet Angliában játszódik, és azt a hosszú utat meséli el, amelyet egy hosszúszőrű skót juhászkutya tesz meg, hogy újra találkozhasson fiatal yorkshire-i gazdájával, miután családja kénytelen eladni őt. Még a mai napig is releváns kérdéseket vet fel a regény, és remek korrajzot tár elénk. Lassie kedves karaktere pedig kicsik és nagyok szívébe is azonnal belopta magát. Történetéről itt írtunk bővebben.

Pal, mint Lassie, az első mozifilmben partnerével, Roddy McDowall-lal.

Rin Tin Tin

Rin Tin Tin szintén 1960. augusztus 8-án kapott csillagot a hírességek sétányán, a Vine Street 1627 szám alatt.

Neve mindenki számára ismerős, ami nem is csoda, hisz összesen 27 filmben szerepelt ez a kivételes német juhászkutya. Története szívszorítóan kezdődött. 1918-ban Lee Duncan amerikai katona egy Flirey nevű francia falucskában indult el felfedező útra, ahol egy kennelben egy anyakutyát talált 5 apró, alig 1 hetes kölykével. Csontsoványak voltak, alig volt bennük élet. A katona megsajnálta őket és magával vitte. Amikor az állatok felerősödtek, az anyát egy tisztnek ajándékozta, három kölyköt katonatársainak adományozott. Egy kant és egy szukát megtartott magának, akiket Rin Tin Tinnek és Nanette-nek nevezett el. A háború végén hazacsempészte magával kedvenceit.

Eugene Palette egy némafilm színész volt, Lee barátja. Sokat jártak együtt kirándulni, közben folyamatosan trükkökre tanította a volt katona Rin Tin Tint. Nagyon intelligensnek és ügyesnek tűnt az eb, így elhatározta, hogy versenyre fog vele járni. Az első alkalommal az eb rosszul teljesített, de másodjára már nagy sikere volt. Ekkor döbbent rá Lee, hogy kedvencéből filmsztár is lehetne. És lett is! Az áttörést a Where the North Begins című film hozta meg számára. Hatalmas siker lett a mozi, a pletykák szerint ez mentette meg a Warner Bros-t a csődtől. Amikor rosszul ment a stúdiónak, mindig leforgattak az ebbel egy filmet, ami kivétel nélkül siker lett. A némafilmes korszak végén nem tartottak igényt rá többet, mondván, hogy a kutyák nem tudnak beszélni. Rin Tin Tin teljes történetét itt olvashatod el.

A Jaws of Steel forgatásán gazdája készíti fel Rin Tin Tint a szerepre.

Strongheart

Strongheart előző két kollégájához hasonlóan 1960. augusztus 8-án kapta meg csillagát a Vine Street 1724 szám alatt.

A listán talán az ő neve csenget a legismeretlenebbül, pedig Strongheart volt Hollywood első kutyaszínészeinek egyik, egyesek szerint egyenesen az első négylábú filmsztár. Etzel von Oeringen néven látta meg a napvilágot a német juhászkutya, aki fajtájának megfelelő kiképzést kapott, és először rendőrkutyaként dolgozott. Az I. világháború után gazdája elszegényedett, és félt, hogy nem tud majd kedvencének megfelelő körülményeket biztosítani, ezért egyik barátjának adta, aki egy jó hírű kennel vezetője volt New Yorkban.

A gyönyörű Etzel a kiállításokon is remekelt, ahol felfigyelt rá Laurence Trimble filmrendező is. Feleségével megvásárolták az ebet, aki új nevet is kapott a színészi karrier felé vezető úton. Egy olyat, ami hatásos volt és figyelemfelkeltő: így vált Etzelből Strongheart, majd Laurence meg is kezdet a kiképzését. A folyamat során nagyon szoros kapcsolat alakult ki kettejük között. Első kalandfilmje 1921-ben jelent meg The Silent Call címmel, amivel egy évvel megelőzte Rin Tin Tint. Karrierje során 6 filmben szerepelt. Strongherat kalandos történetének bővebb változatával ide kattintva ismerkedhetsz meg.

Strongheart és Laurence Trimble.

Snoopy

Snoopy 2015. február 11-én kapta meg saját csillagát, melynek helye a Hollywood Boulevard 7021.

A kutya karakterének megalkotója Charles M. Schulz, aki írta és rajzolta is a Peanuts nevű képregénysorozatot, amely 1950-ben jelent meg először és 2000-ben utoljára, az író halála után egy nappal. Egyedülálló alkotás volt, ugyanis ez volt az első olyan képregény, melyben a szereplőknek egyedileg kidolgozott karakterük volt és az életszemléletükben is voltak különbségek.

Snoopy az egyik főszereplő, Charlie és Sally Brown beagle fajtájú kutyája. Legjobb barátja Woodstock, egy kismadár, aki a kutya állandó tréfáinak célpontja, de valódi bizalmasa is. Órákig el tudnak filozofálgatni az élet nagy kérdéseiről. Snoopy fantáziája igen élénk, rendszerint a háza tetején fekve álmodozik, ahol különböző személyiségeket talál ki magának. Éli a gondtalan kutyák életét, azonban sok szempontból meglepően emberi is. Igen szerethető figura, annak ellenére is, hogy sok esetben kidomborodnak a negatív tulajdonságai. Vagy talán épp emiatt olyan könnyű közel kerülni hozzá. Ide kattintva elérhetsz olyan mesékben és filmekben feltűnő kutyás karaktereket, akiknek igen különös háttérsztorijuk van. Természetesen köztük van a teljesség igénye nélkül Snoopy, Foxi Maxi és Brian Griffin is.

Snoopy a csillagával pózol az átadón.

Ha téged is lenyűgöznek a filmes kutyák, akkor ide kattintva elérhetsz egy kvízt, melyben tesztelheted a tudásodat velük kapcsolatban.

filmes kutya hollywood Lassie Rin Tin Tin Snoopy Strongheart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink