hirdetés

Mi a teendő, ha egy idegen kutya szalad oda hozzád?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 26 - Képek: Az Én Kutyám

Nem mindegy, hogyan viselkedsz egy ilyen helyzetben – mutatjuk, mire fontos odafigyelned.

hirdetés

A kutyákat elméletileg kevés kivételtől eltekintve csak pórázon lenne szabad sétáltatni. Ennek ellenére gyakori jelenség, hogy szabadon mászkáló, a gazdájuktól messze eltávolodó ebek egyszer csak ott teremnek mellettünk. Amikor egy idegen kutya szalad oda hozzád, fontos, hogy megőrizd a nyugalmad, és tudd, hogyan kell helyesen reagálni a váratlan helyzetre. Noha az esetek nagy részében barátságos négylábúakról van szó, akik csak egy kis plusz simogatást szeretnének, jobb a biztonság.

Tedd & ne tedd

Maradj nyugodt és csendes: Ne mutass félelmet vagy pánikot, mivel ez stresszt okozhat még egy egyébként barátságos kutyánál is. Fontos az is, hogy amikor megpillantod a gazdáját, ne kezdj el kiabálni; akkor sem, ha egyébként teljesen jogos a felháborodásod.

Ne mutass fenyegető viselkedést: Ne kiabálj rá a kutyára se, és ne tégy fenyegető mozdulatokat. Az eb ezt úgy értelmezheti, hogy meg kell védenie magát, és agresszív viselkedést válthat ki belőle.

Ne futkoss vagy menekülj: Ha elkezdesz futni, a kutya valószínűleg üldözni fog. Maradj egy helyben vagy lassíts a mozgásodon. Ha kisgyerekkel vagy, emeld fel a karodba.

Kerüld a közvetlen szemkontaktust: Az ebek számára a szemkontaktus fenyegetően hathat. Ne nézz közvetlenül a szemébe, nehogy félreértse a helyzetet.

Ne próbáld megsimogatni: Amíg nem ismered a kutyát, ne érj hozzá. Még ha barátságosan is közeledik, nem tudhatod, hogy a mozdulat milyen reakciót vált ki belőle.

Ha egy ismeretlen kutya szalad oda hozzád, próbálj nyugodt és csendes maradni

Figyeld a kutya testbeszédét: Az állatok testbeszéde rendkívül sok információt ad. Ha azt látod a kutyán, hogy csóválja a farkát és élénk, érdeklődő a tekintete, valószínűleg csak barátkozni szeretne.

Keresd a gazdát: Kémleld a környezetet, hogy meglátod-e valahol a kutya gazdáját. Ha kényelmetlenül érzed magad, jelezd neki, hogy hívja el az állatot, ha pedig nyitott vagy az ismerkedésre, biztos, ami biztos, kérdezz rá, hogy szabad-e simogatni.

Vannak olyan helyzetek, amikor egy idegen kutya nem barátságosan közelít feléd. Ide kattintva megtudhatod, milyen jelekből olvashatod ki a nemtetszését.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

idegen kutya kutya szemkontaktus kutya testbeszéde stressz jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!