hirdetés

Ezektől az emberi ételektől nagyon könnyen elhízhat a kutyád

Kövess Péter

2024. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

A hizlaló ételek listáján néhány meglepő tétel is szerepel, amelyről nem is gondolnád, hogy gondot okozhatnak a kutya számára.

hirdetés

Egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy érdemes kétszer is átgondolnod, hogy milyen maradékokat adsz kedvencednek. A hizlaló ételek ugyanis még hizlalóbbak, ha a kutya tányérjára kerülnek.

Ha engedsz a kunyerálásnak, a hizlaló emberi ételek veszélyeztethetik a kutya egészségét

Hizlaló ételek a kutya számára

„A legtöbbünk nem is sejti, mennyire kalóriadúsak ételeink kedvenceink számára” – mondta Lisa Melvin, a kutatást készítő Pet Range szóvivője. Ez különösen igaz a kisebb termetű kutyákra és az olyan fajtákra, amelyek hajlamosabbak az elhízásra, mint például a mopszok és a labradorok.

Egy mopsznál egy kolbász már önmagában is kiteheti a napi ajánlott kalóriabevitel közel felét.

Ez azért is problémás, mert az elhízás széles körben érinti a kutyákat. Sokan pedig úgy etetik őket emberi táplálékokkal, hogy nem is jut eszükbe, ezzel csak tovább rontanak a helyzeten.

A kolbászban rengeteg kalória van, főleg egy kutya számára

Nagyon eltérő a kutyák kalóriaigénye

Miközben az olyan apró termetű kutyáknak, mint a csivaváknak, mindössze 247 kalóriára van szükségük naponta, addig a mopszoknál 440 kalória ugyanez az érték. Egy közepes méretű kutyának, mint például a beagle-nek ezzel szemben napi 739 kalóriát kell fogyasztania, nagyobb társainak – mint amilyen például egy dalmata – pedig 1092 kalóriát.

Végül ott vannak a nagy kutyák, mint a labrador retrieverek, akiknek 1408 kalóriára van szükségük, illetve az extra nagyméretű kutyák, mint a rottweilerek, akik már 1701 kalóriát igényelnek. Ezen adatok alapján a Pet Range megvizsgálta, hogy a népszerű emberi ételek maradékai mennyi kalóriát tesznek ki a felnőtt kutyák szükségletéből.

Egy ilyen reggeli valóságos kalóriabomba

Ezekkel jobb vigyázni

Két szelet bacon például nem tűnik soknak, a legkisebb kutyáknál mégis a napi kalóriaigény 58,5 százalékát teszi ki. Ugyanez a legnagyobb kutyáknál 8,5 százaléknak felel meg.

Két másik népszerű emberi étel, a kolbász és a sült csirke szintén valóságos kalóriabombák a kedvenceknek. Egy vastagabb kolbász a napi kalóriabeviteli igény 27 százalékát emészti fel egy kisebb kutyánál, és a 16 százalékát egy közepesnél. A kutatás alapján ugyanakkor nemcsak ezen húsok miatt kell aggódni, hanem többek között a grillezett lazac, illetve a tojás miatt is.

Ha a rántottádból kínálod meg extra kis termetű kedvencedet, ezzel máris a kalóriaigénye 31 százalékát veszi fel már egy tojás esetén is.

Ezt a fehér rizs, a mogyoróvaj és a cheddar sajt követi a sorban.

Káros az egészségre

„Sokan nem gondolnak rá, mennyi negatív körülmény köthető a túlsúlyhoz” – jegyezte meg Lisa Melvin, hozzátéve, hogy a csontoktól kezdve a szív egészségén át egészen az általános jóllétig az elhízás hatalmas károkat okozhat.

Ha aggaszt kedvenced súlya, fordulj állatorvoshoz, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat a szükséges étrendi változásokról. Valamint ellenőrizheti azt is, hogy kell-e valamilyen szövődmény miatt aggódni.

De vajon mikor tekinthető túlsúlyosnak egy kutya? Ebből a cikkünkből megtudhatod.

elhízás emberi ételek ételek kalóriák kutya táplálklozás túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!