hirdetés

Kutyájával együtt dolgozik a kerekesszékes kórházi ápoló

Vermes Nikolett

2023. augusztus 13 - Fotó: GettyImages

A világon első alkalommal engedték egy egészségügyi dolgozónak, hogy kutyájával együtt lássa el a betegeket. Ami ennél is különlegesebb, hogy maga a gazda is kerekesszékes. Az egyedi történt után mindannyian másképp látjuk a világot!

hirdetés

A 32 éves Chloe Hammond és kutyája nem mindennapi módon éli együtt a mindennapokat. A szó szoros értelmében munkatársakként dolgoznak. Ezzel a kutyával vált lehetővé, hogy a nő kórházi ápoló lehessen. Ezzel pedig megmutatták az egész világnak, hogy a kutyák igenis többek egyszerű hobbi állatoknál vagy édes házi kedvenceknél.

A segítő kutya segít teljes értékű életet élni

Öt év alatt érték el a lehetetlent

Chloe élete 15 kora óta nem szól másról, mint orvosi vizsgálatokról, rehabilitációról és a betegség leküzdéséről. Gimnazista volt, amikor több betegséget is diagnosztizáltak nála. Ezek az állapotok olyan tüneteket okoznak, mint a krónikus migrén, rossz keringés és ízületi diszlokáció – és 2016-ban már mankóra volt szüksége, hogy járni tudjon.

A lány nem fogadta el a tehetetlenség érzését, helyette elvégezte az orvosi egyetemet és gyerekgyógyász lett.

Azonban 2018-ban krónikus migrénnel feküdt ágyban egy éven keresztül, és mire lábra állhatott volna, az izmai annyira elsorvadtak, hogy már nem tudott önállóan lépéseket tenni. Viszont a tudását nem használhatta, hiszen kerekesszékbe kényszerült. Csodával határos módon ezen is felülemelkedett, és megoldást tálat a lehetetlen megvalósítására – igaz, ez évekbe telt.

Magához vett egy labradort, hogy vele együtt küzdje le az akadályokat, és már több mint egy éve hivatalosan is együtt töltenek be ápoló pozíciót egy kórházban.

Ocho a keze és a lába

A nő egyedül képtelen lenne kerekesszékben elvégezni az ápolói feladatokat, azonban Ocho segítségével teljesértékű alkalmazottkent dolgozik. A Labrador mindig mellette van a munkában, ő veszi fel a leesett tárgyakat a földről Chloe helyett, ő jelez a betegeknek, hogy kezdődik a vizit, ő viszi oda a telefont gazdájának, és még a munkahelyi konfliktusokat is segít megoldani.

“Amióta Ochot megkaptam, több előléptetésben is részesültem és élvezem, hogy nővér lehetek.

A beteg emberek ápolása nehéz feladat, különösen számomra, hiszen korlátozottak a lehetőségeim, de az én segítő társam mellett semmi sem lehetetlen” – mondta Chloe egy interjúban. A kórház többi dolgozójára is jó hatással van a kutya, a főorvos pedig egyszerűen rajong érte. Ocho új színt vitt az egészségügyi dolgozók életébe. Míg a betegekre is pozitív hatást gyakorol.

Ebben az angol nyelvű videóban Chloe meséli el történetét:

Ideális segítő kutya

A történt hallatán csupán egy kérdés maradt: hogyan lehetséges mindez? Először is kellett hozzá egy nő, aki hitt abban, hogy kutyája képes lesz őt segíteni minden egyes pillanatban. Továbbá kellett hozzá egy kutya, aki hűségesen végrehajt minden kérést. Chloe számára otthon is óriási támaszt nyújt az eb. “A mindennapi feladat elvégzése számára is kulcsfontosságú, hiszen tudja, hogy egyedül nem megyek semmire.

Képes kivenni a mosógépből a vizes ruhákat, behozza a postát, segít levetkőzni és felöltözni, valamint ő hozza ide nekem a gyógyszereimet is. Óriási szükségem van rá!”

A kerekesszékes ápoló szerint egy kutya minden hasonló nehézséggel küzdő számára új életet adhat, és másokat is arra biztat, hogy vegyenek maguk mellé képzett segítő társat, hiszen így újra boldogok lehetnek, és egy szeretetre vágyó állat is hűséges gazdát kap cserébe, aki örökké hálás lesz azért, hogy megmentette az életet.

A Magyarországon képzett segítő kutyákat az alábbi linken ismerhetik meg az érintettek.

kórház mozgássérült-segítő kutya segítség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink