hirdetés

5 elsőrangú kutyafajta kis lakásba

Hangai Lilla

2024. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Mai listánkon különlegesebb, kevésbé mainstream fajtákat is bemutatunk nektek, hogy ne mindig csak a szintén remek pomerániait vagy yorkie-t hozzuk példaként.

hirdetés

Következzen az az 5 kutya, a teljesség igénye nélkül, amely kis lakásban is jól érzi magát rendszeres séták és sok játék mellett.

A cairn terrier is olyan kutya, akit könnyű kis lakásban tartani

1.) Bichon frisé

A barbichon kutyák családjába tartozik a bichon frisé, a bolognai és a havannai pincs, a coton de tuléar és a máltai selyemkutya. Mindegyik a Földközi-tenger vidékeiről származik, és hasonló megjelenésű, felépítésű. Az európia arisztokrácia nagyon hamar a kegyeibe fogadta ezt a göndör szőrű, hófehér kis ebet, aki hamar megtanulta kiélvezni a luxust. Valódi ölkutya, a szó legpozitívabb értelmében.

Egy rendkívül szeretetteljes, gyengéd és mókás kutyust ismerhetsz meg a személyében, aki mellett garantált, hogy egyetlen szomorú vagy unalmas napod sem lesz. Ha elrettent a cuki külseje, boldogan közöljük, hogy egy szívós, erős kis eb, akitől távolabb nem is állhatna a nebáncsvirágszerep. Könnyen kezelhető, intelligens, engedelmes fajta, akinek nincs nagy mozgásigénye. Ez ideális társsá teszi kisebb lakás esetén is, de kezdő kutyatartók számára is befutó lehet. Azt azonban fontos kiemelni, hogy nagyon ragaszkodó, így bár kis helyen is komfortosan érzi magát, a társaságra szüksége van ahhoz, hogy kiegyensúlyozott maradhasson.

Bichon frisé

2.) Brüsszeli griffon

Belgiumból származik, ahol a fajta őseit eredetileg arra használták, hogy az istállókból kiirtsák a rágcsálókat, de az sem volt különös látvány, ha ezek a fürge kis ebek a bakon ültek a kocsisok mellett. Idővel felfigyeltek rájuk, és mind a nemesek, mind a munkásosztály előszeretettel tartotta kedvencként.

Azt már most le kell szögezni, hogy a brüsszeli griffon bonyolult lélek. Nem annyira ölkutya – ez persze nem azt jelenti, hogy ne szeretne a gazdi ölében heverészni –, sok vonásában kifejezetten terrieres. Élénk, vidám és ragaszkodó kis eb, aki ezek mellett érzékeny, és igényli a figyelmet is. Kifogástalanul alkalmazkodik a lakáskutyás élethez, azonban fontos néhány dolgot szem előtt tartani. Jelzőkutyának is remek, így már korán meg kell tanítani arra, mikor ugathat és mikor nem. Méretéhez képest viszonylag mozgékony is, így a sétákat, mókázást nem lehet elbliccelni. Ha a gazdi elég figyelmet tud szentelni ennek a különleges négylábúnak, olyan társat tudhat maga mellett, aki elkíséri majd – ha egy idő után csak lélekben is, de egész életén keresztül.

Brüsszeli griffon

3.) Cairn terrier

Az egyik legrégebbi terriernek tartják Nagy-Britanniában, őseit vadászatra tenyésztették ki még az 1500-as években. Dorothy kutyája, Toto is egy cairn terrier volt. Ennek ellenére akkor sem, és azóta sem egy kiemelkedően népszerű fajta, aminek megvan az előnye: megőrizte eredeti formáját, nem esett a túltenyésztés áldozatává.

Bár a cairn terrier sok szempontból valódi terrier, tehát bátor, szorgalmas és kitartó, a terrieres makacsság és harciasság nem tartozik a jellemzői közé. Ennek eredményeképpen nemcsak egy csupa szív, bohókás, kedves, szelíd kis kutya lesz a személyében a társunk, de egyben egy alkalmazkodó, könnyebben képezhető kedvenccel gazdagszik az életünk. Erős, szívós, nem igényel kifejezetten sok mozgást, de egy hosszabb sétára és kiadós játékra ő sem fog nemet mondani. Időseknek, egyedülállóknak és gyermekeseknek is kiváló lehet ez a kicsi kutya; mindenféle életritmushoz és körülményhez képes igazodni.

Cairn terrier

4.) Kínai meztelen kutya

Neve ellenére a származása a mai napig vitatott; sokan úgy gondolják, hogy eredetileg Afrikából származik, megint mások azon a véleményen vannak, hogy Mexikó az őshazája. Gyógyító erőt tulajdonítottak ezeknek az ebeknek, ágymelegítőként is használták őket, sőt, még rágcsálók elfogására is bevethetők voltak. Nemzetközi népszerűségre az 1880-as években tett szert.

Kardinális a kínai meztelen kutya esetében is, hogy ne ítélj a külső alapján. Szó sincs arról, hogy egy mimóza, törékeny, butácska ebbel lenne dolgod. Borzasztóan kedves, szórakoztató, intelligens fajta, akinek a legnagyobb öröme, ha együtt lehet a gazdájával. Érzékeny lélek, amit a képzésénél szem előtt kell tartani, de nem lesz nehéz dolgod a tréning során. Mozgékonysága (játékos és fürge, de nincs szüksége különösen intenzív aktivitásra), és nyitottsága miatt utazni is könnyű vele, pont annyira, mint kisebb lakásban tartani.

Kínai meztelen kutyák

5.) Pekingi palotakutya

A pekingi palotakutya a kínai császári paloták kedvence volt évszázadokon át, azonban eredettörténete a homályba vész. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a helyes kis kutyák sokkal nagyobb ebekből alakulhattak ki hajdanán. Erre utal az a tény is, hogy a genetikai vizsgálatok, amelyekkel igyekeztek felkutatni a fajta eredetét, arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a DNS-ük alapján a pekingi palotapincsik igen közel állnak egykori farkas ősükhöz.

Szerintünk minden megvan ebben a kis kutyában, amiért az ebeket szeretni lehet. Éber, bátor, okos, tanulékony és játékos kiskutya, amely az izgalmi faktor miatt meg van fűszerezve cseppnyi akaratossággal is. Ez a tűzrőlpattant kis öleb azonban könnyedén alkalmazkodik a különböző körülményekhez. Idegenekkel szemben távolságtartó lehet, ám a gazdi a mindene. Időseknek és gyerekek mellé is szuper választás. Nem igényel sok mozgást, de a napi séta, a sok játék nála is elengedhetetlen. Egyébként pedig szívesen heverészik a kanapén, a gazdi ölében. Arra figyelni kell, hogy lapos orra és hosszú bundája miatt a meleget nehezen viseli.

Pekingi palotakutya

Mielőtt elhatároznád magad

Igyekeztünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet, részletesen kiemelni a felsorolt fajták legfontosabb tulajdonságait, ugyanakkor arra buzdítunk, hogy ne csupán ez alapján dönts! A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a tartására.

bichon frisé brüsszeli griffon cairn terrier kínai meztelen kutya kutyafajták lakásba való kutya pekingi palotakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!