hirdetés

7 strandétel, amit kihagytok, ha jót akarsz a kutyádnak

Molnár Enikő

2023. augusztus 22 - Képek: Getty Images Hungary

Közeledik a nyár vége, de még mindig jó idő van. A nagy melegben kifejezetten jól esik az embernek egy “strandolós nap”, amikor mást se csinál, csak pihen a parton vagy bemegy a vízbe lehűlni. A nyári érzéshez viszont hozzátartoznak a tipikus strandételek, amiket nem lehet kihagyni. De vajon a család minden tagja kaphat belőlük?

hirdetés

A nyár a strandolás évszaka, és ha valakinek lehetősége van magával vinni kedvencét a hűsítő kalandokra, akkor nem is kérdés, hogy egy kutyabarát strandra esik a választás. De nem biztos, hogy attól még, mert beengedik a kutyákat, minden oldalról kedveznek is nekik. Az egyik dolog, ami elsősorban nem az ebeknek van tervezve, az a strandbüfé. A strandételek kétségkívül finomak, és bár nem a legegészségesebbek, néha beleférnek nekünk, embereknek. Vajon a strandon fellelhető bármely étel egészséges a kutya számára?

A strandon tipikus étel a virsli, amiért minden kutya rajong

A kutyával strandolás is felelősséggel jár

Bár kiváló program egy strandolós nap, nem csak móka és kacagás. Ugyanannyi felelősséggel tartozunk kedvencünkért, mint bármelyik másik alkalommal. Ezzel nem azt mondjuk, hogy árgus szemekkel, feszülten figyeljük kedvencünk minden mozdulatát, és ne hagyjuk neki, hogy kutya legyen. Hiszen ezzel többet árthatunk, mint amennyi védelmet biztosítunk, sőt, a saját szórakozásunkat is elrontanánk azzal, ha egy percet se pihennénk. De ne is lazázzuk el a dolgot, hiszen nem csak a mi kutyánk biztonsága múlhat rajta. Ebből a szempontból olyan egy kutyával strandra menni, mint egy kisgyerekkel: a fél szemünket mindig rajta kell tartani, hogy biztonságban tudhassuk.

6 strandétel, amiből ne adjunk kedvencünknek

A kedvelt strandételek közé tartozik a hamburger, de sajnos kedvencünknek nem tesz túl jót a fűszeres húspogácsa.

Vagy azért, mert túl fűszeres, vagy azért, mert olajos… az alábbi ételekből lehetőleg ne adjunk kutyánknak, bármennyire is szépen néz ránk.

  • Lángos: Magyarország egyik emblematikus strandétele, kutyánk sajnos mégsem élvezheti. Amellett, hogy kelt tésztából készül, a sütés miatt temérdek olajat szív magába, így nem nevezhető “kutyabiztos” ételnek.
  • Hamburger: Azt könnyű elképzelni, hogy a hamburger buciból miért nem ehet kedvencünk, nade a húsból? Pontosan azért nem tesz jót kutyánknak, amiért ilyen finom: a fűszerek és a só miatt.
  • Hot-dog: Igen, sajnos a hot-dogból sem ajánlott adni kedvencünknek. Hiszen nem színtiszta húsról van szó, hanem pépesített és fűszerezett súsról, ami nagy különbség.
  • Gyros: Bár maga a hús itt sem okozna problémát, az erős fűszerezés miatt érdemes kerülni.
  • Sültkrumpli: Maga a krumpli (ha már nem nyers) nem tesz rosszat a kutyáknak, sőt, gyakran köretként kapnak is főttkrumplit, de a sültkrumpli kicsit más kategória. Olajban van kisütve, és utána erősen meg van sózva.
  • Palacsinta: Cukorral és tejjel készített finomság, aminek semmi keresnivalója nincsen az ebek szájában.
  • Fagylalt: A strandételek koronázatlan királya, hiszen nincs olyan ember, aki a nyári nagy melegben ne adná be a derekát egy fagylaltra. Viszont hacsak nem külön kutyáknak készült hűsítőről van szó, akkor nem ajánlott fagyit adni kedvencünknek, bármennyire is meleg van. Elsősorban a cukor jelenti a legnagyobb problémát egy átlagos fagylaltban, illetve a tejtermék, amivel készül (hiszen a kutyák gyakran laktózérzékenyek). Sajnos a diétás változatokkal se kerüljük el a veszélyt, mert azok édesítőszerrel készülnek, ami jóval károsabb, akár mérgező is lehet kedvencünkre nézve.

Elővigyázatosan, de kaphat belőle kutyánk

Nem sok minden maradt ugyan a tipikus strandételek listáján, de van, amiből adhatunk kedvencünknek, ha nem tudunk ellenállni a kiskutyaszemeknek.

Bár nyers halat nem kellene adni a kutyáknak (a szalmonella és hasonló lehetőségek miatt), de feldolgozott formában a legtöbb hal már nem probléma.
  • Főttkukorica: A főttkukorica vaj és só nélkül igazi csemege lehet kedvencünk számára, de itt is van, amire figyelni kell. Ne adjuk oda neki egyben a csőkukoricát, mert fulladásveszélyes lehet.
  • Hekk: Van azért itt is kivetnivaló, legalábbis a kutyák szempontjából. Ha „szőröstül-bőröstül” adjuk oda kedvencünknek, akkor komoly gyomorproblémákat tudunk előidézni. Viszont ha a fűszeres bőr nélkül, csak a húst (kifilézve természetesen, szálka nélkül) adjuk oda, az nem jelenthet problémát.

Egy-két falat ugyan nem a világvége, főleg, ha hamburgerhúsról, gyroshúsról vagy hotdogról van szó, de nem ajánlott adni belőlük kedvencünknek, mert gyomorrontást okozhatnak a túl fűszeres ételek, a sok zsír pedig hasnyálmirigy gyulladást. Ha mindenképp szeretnénk egy-két falattal vagy egy kevés nasival kedveskedni neki, akkor vigyünk magunkkal jutalomfalatot. Arról tudjuk, hogy mi van benne, így nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

hamburger hot-dog kutya a strandon lángos palacsinta strandételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!