hirdetés

Ha így fényképezel, tökéletes szelfiket készíthetsz kedvenceddel

Vermes Nikolett

2023. július 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ki ne akarná megörökíteni a nyár emlékezetes pillanatait? Ilyenkor sokkal több kutyás szelfi készül, mint a hétköznapokban. Egy profi fotós segítségével összegyűjtöttünk néhány trükköt, amivel garantáltan jó képeket készíthetsz kedvencedről.

hirdetés

Ma már elég egy átlagos okostelefon a szép képhez, hiszen tízből kilenc készülékbe olyan erős elő- és hátlapi kamerát tesznek, amivel az amatőr fotósok is tökéletes fényképeket készíthetnek. Persze nem árt a tudatosság, hogy valóban a lehető legjobb képet készítsük el kedvencünkkel.

Kutya szelfi közös reggeli alatt

Tilos vakut használni kutyás szelfi alatt

„A vaku egy remek beépített funkció, amit manuálisan ki- vagy bekapcsolhatunk, sőt már a legtöbb telefon automatikusan tudja, hogy mikor kell vakuzni és mikor nem. Ez jól jöhet egy esti képnél, viszont amennyiben kutyát fényképezünk, mindenképp kapcsoljuk ki a vakut.

Ez az erős felvillanó fény bántja a kutya a szemét”

– magyarázza Sörös Dóra fotográfus, aki gyerekkora óta rajong az állatokért. A szakember a vaku helyett a természetes fényt javasolja. Erre remek helyszín a kert, vagy a lakásban az ablak előtti terület. Nyaraláson általában szabadban vagyunk, ezért ott gyakrabban készíthetünk természetes fénnyel megvilágított szelfit. Használjuk ki a nap erejét, hogy elég éles legyen a fotó. Nem véletlenül hívják a mesterséget fény-képezésnek.

A modellt irányítani kell

A profi manökenek tudják, hogy a kamera melyik részébe kell nézni a tökéletes kép érdekében. Kevés gyakorlással mi magunk is könnyen kitapinthatjuk ezt a pontot.

„Amikor elnézünk a lencse fölött vagy alatt, akkor a végeredmény egy ügyetlen igazolványképre emlékeztet. Inkább nézzünk a lencse közepébe.”

Ez a tanács fontos annak érdekében, hogy a gazdiról jó kép készüljön, viszont a kutyának nem egyszerű elmagyarázni, hogy pontosan hol kell tartani a tekintetet. A fotográfus ezért azt javasolja, hogy ragasztószalaggal rögzítsünk egy kisebb jutalomfalatot a lencse mellé, így az eb biztosan előre fog nézni a szelfin. Ha elkészült a fotó, akkor természetesen adjuk oda a finomságot az állatnak. „Ezzel a bevált trükkel tréningezhetünk is a kutyával, hogy tudja, legközelebb hova kell figyelni a szelfizés idején. Így közös játékká válhat a fotózás, amit kedvencünk is élvezni fog.”

Mosolygó kutya szelfi

A kutya az első!

A fotós felhívja a figyelmet arra, hogy a kutyás szelfi nem a pózolásról szól. „Az állatok nem érzik jól magukat sokáig egy merev pózban, ezért számukra élvezetessé kell tenni a közös fotózást. Ennek érdekében keressünk olyan tevékenységet, amit a kutya szeret, és közben készítsünk képeket. A négylábú imád labdázni? Akkor lasztizás közben, a pihenő alatt készítsünk vele szelfit” – mondja Dóra, majd rögtön hozzáteszi, hogy ez a kép szempontjából is jó döntés.

„Amikor a kutya kissé elfárad és ennek hatására lihegni kezd, akkor olyan lesz a pofája, mintha mosolyogna. Figyeljük meg, hogy milyen egy lihegős szelfi, szemben egy átlagos képpel.”

Ezek az apró trükkök egyszerre szolgálják a kutya-gazdi kapcsolat erősítését és a közös, életre szóló emlék megörökítését. De minden állattartót óva intünk attól, hogy felelőtlenül készítsen szelfiket. Ne áldozzuk fel a fotózás oltárán a kutya türelmét és bizalmát!

cuki képek kutyákról kutya fényképek kutya fotózás kutyás emlék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!