hirdetés

Cserbenhagyott és megölt kedvencek: egészséges kutyákat visznek elaltatni

Ferenczi Deborah

2021. október 20

Nemrégiben egy meglehetősen megrázó Facebook bejegyzés látott napvilágot, amit egy Angliában élő állatorvos tett közé. Arról nyilatkozott, hogy nap mint nap hány teljesen egészséges, fiatal vagy középkorú kutyát kell elaltatnia csak azért, mert a volt gazdáik menhelyre adják őket.

hirdetés

Az adott orvos akkor döbbent rá arra, hogy mennyire rossz az árván maradt kutyák helyzete, amikor egy nap alatt öt kutyát kellett elaltatnia. Mivel már nyolcat örökbe fogadott, annyit tud tenni, hogy a lehető legkíméletesebben segíti át az ebeket az örök vadászmezőkre. A kialakult helyzetért nem a menhelyeket, hanem a felelőtlen gazdikat okolja.

Ártatlan életek

Teljesen ártatlan kutyákat altatnak el kizárólag azért, mert az addig számukra biztonságot nyújtó emberek hirtelen cserben hagyták őket. Ennek oka még mindig a túlszaporodás és az értelmetlen túlszaporítás, aminek kapcsán nem lehet eleget hangsúlyozni azt, hogy az ivartalanítás a lehető legjobb módszer. Az orvos meglepő őszinteséggel beszél a történtekről. Elmesélte például azt is, hogy mennyire nehéz ez a folyamat számára, és mindig próbálja megkönnyíteni a súlyos perceket.

„A kutyák, akiket ma elaltattam, nagyon izgatottak voltak a találkozástól. Szerencsésnek érezték magukat, amikor valaki foglalkozott velük a kenneljükben, és talán, de csak talán, olyan szerencsések is voltak, hogy elvitték őket egy sétára. Csak csóválták a farkukat és ugrándoztak örömükben”.

Az utolsó pillanatok megkönnyítése

Az állatorvos leplezetlenül nyilatkozik arról, hogy mennyire nehéz az eutanázia folyamata, és elmeséli, hogy milyen módszerekkel szokta elviselhetőbbé tenni ezt a szörnyű eseményt. Beszámolt arról, hogy például nem a rendelőben, hanem a saját kenneljében vagy a szabadban végzi el ezt a folyamatot.

„Tényleg remélem, hogy még ebben az életben olyan világban élhetek, ahol egy egészséges állatot nem kell elaltatni azért, mert nincs otthona, nincs számára hely a menhelyen sem, és nincs elég erőforrás az ellátására. Nem vagyok benne biztos, hogy valaha megérem, hogy ez lesz a valóság, de azt tudom, hogy sosem fogom feladni”.

Azt is hozzá tette, hogy gyakran még bocsánatot is kér az ebektől, megígéri, hogy vigyázni fog a bajtársaikra, és minden tőle telhetőt meg fog annak érdekében tenni, hogy otthont találjon számukra.

Nem az állatmenhelyek a felelősek

Az orvos azt is kihangsúlyozta, hogy nem az állatmenhelyek a felelősek a történtekért, hiszen a szervezetek mindent megtesznek azért, hogy minden kutyus gazdára találjon. Ő maga is folyamatosan dolgozik azért, hogy ezek az ebek gazdára találjanak. 8 kutyát fogadott örökbe, de tudja, hogy hosszú távon csakis az összefogás mentheti meg az állatok életét.

Posztja végén arra buzdít mindenkit, hogy önkénteskedjen álltmenhelyeken, és álljon ki a túlszaporítási krízis mellett, illetve támogassa az ivartalanítási programokat.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmenhely állatorvos altatás eutanázia kutya eutanázia magányos kutya menhelyi kutya túlszaporítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink