hirdetés

Medvét láttak Pest vármegyében

Hangai Lilla

2024. május 16 - Képek: Getty Images Hungary

Medvét kaptak lencsevégre Aszód határában. Az észlelést a település mezőőre is megerősítette.

hirdetés

Ahogy az Index is megírta, arra figyelmeztetnek, hogy a térségben maradjon mindenki az utakon, és kerülje a bozótosokat, erdőfoltokat. Fontos az óvatosság, azonban megijedni nem kell! A következőkből kiderül, mit tudunk még az Aszód határában, vagyis Pest vármegyében kószáló medvéről, és azt is elmondjuk, hogyan viselkedj, ha összefutnál a bundással.

Ha betartjuk a szabályokat, elkerülhetjük a bajt

Az Aszód környékén észlelt medve nem jelent nagyobb veszélyt

„Miközben a többi kamerás gólyafészekhez hasonlóan az aszódit is nagyon sokan figyelik a tojásból kikelő kisgólyák miatt, tegnap óta városunk határának másik »nevezetessége«, egy medve is figyelmet követel magának. (Hogy a korábbi években fel-feltűnt állatról van-e szó, vagy egy másikról, nem tudni.)” – írják a város Facebook-csoportjában közzétett posztban.

Az állat jelenlétét Ecker Bence, a város mezőőre is megerősítette. Elmondta, hogy bár nem árt az óvatosság, a mackó nem jelent nagyobb veszélyt, mint egy, a kicsinyeivel közlekedő vaddisznókoca. Ha mégis létrejön a találkozás, hagyjunk hátra minden olyan elemózsiát, amely vonzó lehet a medve számára, és a szemkontaktust kerülve hátráljunk ki a helyszínről.

A tavaly, a Borsodban kilőtt farkas esetén okulva kérünk mindenkit, hogy ne bántsa az állatot ok nélkül! Ide kattintva egy, a macskás oldalunkon közzétett cikket érhetsz el, amelyben azt részletezzük, miért hatalmas hiba démonizálni a nagyragadozókat.

Ha kutyasétáltatás közben találkoznátok

A barna medvék alapvetően békés állatok, nem keresik a bajt, az azonban tény, hogy egy rosszul elsült találkozás végzetes is lehet, főleg, ha kutyasétáltatás közben akadtok össze, és az eb hevesebben reagál.

Amellett, hogy kutyasétáltatás közben nagyon fontos, hogy az állatot pórázon vezessük, lényeges az is, hogy maradjunk a kijelölt túraútvonalon vagy úton, és lehetőleg napközben induljunk el. Elengedhetetlen továbbá, hogy erdőjárás közben csapjunk zajt, így a mackónak lesz ideje továbbállni azelőtt, hogy összefutnánk. A további betartandó intézkedésekről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

barnamedve kutyasétáltaltás kutyával túrázni Magyarország medve

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!