hirdetés

Vajon mit tenne a kutyád az élettelen testeddel? El sem tudod képzelni!

Hangai Lilla

2024. március 13 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Kutyám

Számtalan városi legenda szól arról, hogy ha egyedül szenderülünk jobb létre a kutyánk társaságában, az állat bármennyire is szeretett és ragaszkodott hozzánk, a túlélés érdekében elfogyasztana bennünket. Vajon tényleg így van? A tudományt hívtuk segítségül a kérdés megválaszolására.

hirdetés

Lássuk, hogy tényleg megeszi-e a k utya a gazda holttestét.

A viselkedés valóban megfigyelhető

A kérdéshez anyagot gyűjtve az internetet böngésztük. Még a vártnál is többeket foglalkoztat olyan fórumokon a téma, mint a Reddit vagy a Quora. A hozzászólók többsége inkább véleményt fejezett ki. De voltak, akik anekdotákat osztottak meg, amelyek a legtöbb esetben valahogy így kezdődtek: Én úgy hallottam, hogy…, Valaki azt mesélte nekem, hogy…

Ha kicsit tudományosabb vizekre szeretnénk evezni, már sokkal nehezebb dolgunk van.

A legtöbb kutatás a törvényszéki tudományra összpontosított. Konkrét eseteket értékelt, és megkísérelte meghatározni a harapásos sebek természetét, kiterjedését, helyét és sorrendjét, leggyakrabban egyedi esettanulmányokban. Egyetlen kivétellel nem sikerült olyan anyagra bukkannunk, amely annak valószínűségét vagy gyakoriságát vizsgálta volna, hogy milyen arányban fogyaszt az éhező állat az elhunyt gazda testéből.

Egy francia kutatócsoport Thomas Colard vezetésével a Lille-i Egyetemen 63 esetet vizsgált, amelyből általános következtetéseket vont le a kérdést tekintve. Arról azonban nem kaptunk információt a tanulmányból, hogy az ilyen jellegű ragadozás milyen eséllyel vagy gyakorisággal történik meg.

Egy tacsi szerelmes tekintete /Kép: Az Én Kutyám

Szakértők válaszoltak a kérdésre, hogy megeszi-e a kutya a gazda holttestét

Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora és a Psychology Today szerzőjének hála azonban nem maradunk adatok és következtetés nélkül most sem. Három személyt kérdezett meg a témában. Valamennyien arról számoltak be, hogy ebben a helyzetben különbségeket figyeltek meg a macskák és a kutyák viselkedésében. Egy hölgy, aki az SPCA-nál (állatjóléti szervezet) dolgozott, és gyakran hívták házi kedvencek megmentésére, ezt mondta: „A kutyák óvták gazdájuk testét. Gyakran meglehetősen agresszívek voltak, amikor őrizték a testet, de nem ették meg azt. Úgy gondolom, hogy sok kutya inkább éhen hal, minthogy megegye a gazdáját. Az orvosszakértők több esetben azt mondták nekem, hogy bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy az elhunyt illető macskái beleharaptak vagy beleettek a testbe.”

Egy mentős így nyilatkozott: „Általában akkor hívnak ki minket, ha van remény, hogy az egyén még életben van, ezért általában nemrégiben elhunyt emberekkel dolgozunk. Tapasztalataim szerint a macskák elkezdik megrágni a testet, amint az kihűl. Kutyák esetében úgy tűnik, hogy ez a körülményektől függ. Általában ők úgy tekintenek a holttestre, mintha még mindig a gazdájuk lenne. Úgy tűnik, hogy a kutyák nem eszik meg az embert ebben az esetben. Persze nem tudom, mi történik, ha a test már régóta ott van, és a négylábú éhezik.”

Egy nyugdíjas rendőr tapasztalatai: „A rendőrségnél eltöltött 20 év alatt több olyan esettel is találkoztam, amikor egy ember lakásban hunyt el, és csak a házi kedvencei voltak a közelben. Ezekre visszaemlékezve úgy tűnik, hogy ha az illető frissen elhalálozott, a kutya békén hagyta, de a közelében maradt és védte. Azonban amint a test bomlásnak indult, már más volt a helyzet. Emlékszem néhány esetre, amikor a kutya megette a bomló test egy részét. Úgy gondolom, hogy ez azért lehetett, mert ha a bomlás beállt, az illatnyomok, amelyek azonosították a holttestet mint gazdát, eltűntek. Az esetek legalább felében, amikor a testet 48 órán belül fedezték fel, bizonyíték volt arra, hogy a macska rágcsálta a holttestet.”

Ez okozhatja a viselkedést

Néhány adat alapján, amellyel a korábban említett francia tanulmány szolgál, megpróbálhatunk választ adni a kérdésre. Azt találták a kutatók, hogy az esetek 24%-ában, amikor a holttestet egy napon belül megtalálták, volt bizonyíték arra, hogy a kutyák fogyasztottak az elhunytból. Markus Rothschild, egy berlini eset igazságügyi orvosszakértője ezt javasolta az eset magyarázataként: „Az ilyen viselkedés egyik lehetséges magyarázata, hogy egy kisállat először nyalogatással vagy bökdöséssel próbál segíteni egy eszméletlen gazdáján. Ha ez nem vezet eredményre, az állat viselkedése erőszakosabbá válhat, és pánikállapotában harapáshoz vezethet.

Azt pedig tudjuk, hogy a harapás ahhoz vezet, hogy a kutya vagy a macska megízlel egy kis vért, ami serkentheti az evési ösztönét.

Ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy éreznek-e az ebek gyászt, és ha igen, azt milyen formában mutatják ki.

elhunyt ember és kutya kapcsolata furcsa viselkedés jellemző viselkedés kutya viselkedés viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!