hirdetés

Ezek a mozgássérült kutyák saját vonatot kaptak: így örülnek neki

Kövess Péter

2024. április 21 - Képek: Getty Images Hungary

ANKARA, TURKIYE - MARCH 15: Dogs enjoy a ride as Buket Ozgunlu, the President of the Paws Holding on to Life Association (Yasama Tutunan Patiler Dernegi), takes disabled dogs on rides with a 'train' made from plastic barrels attached to the back of her ATV vehicle in Ankara, Turkiye on March 15, 2024. The Association takes care of 560 dogs, more than 300 have disabilities, at its shelter in Oyaca Neighborhood of Golbasi district of the Turkish capital. (Photo by Omer Taha Cetin/Anadolu via Getty Images)

A mozgássérült kutyák a legnagyobb ajándékot kapták, amiben csak részük lehetett: a mozgás és a sebesség élményét.

hirdetés

Az élmúlt négy évben Buket Özgünlü a kóbor kutyák megmentésének és gondozásának szentelte életét a Paws Holding on to Life egyesületen keresztül. Törökországi szentélyében a nő 560 állatról gondoskodik. A kutyák többsége mozgássérült, ami lehetetlenné teszi számukra az olyan hétköznapi dolgokat is, mint a séta.

Ilyen vonatot kaptak a mozgássérült kutyák

Így kaptak lehetőséget a mozgásra a mozgássérült kutyák

„Mindnyájukat megmentették. Néhányukat lelőtték, megverték, másokat egyszerűen elhagytak. Mindegyiküknek van múltja” – árulta el a kutyákról Özgünlü a Dodónak. Ám a lelkes állatvédőnek köszönhetően most már mindegyiküknek jövője is van.

Mivel apám fogyatékkal élő, előnyben részesítem a fogyatékkal élő kutyákat. Nagyobb szükségük van ránk. Igyekszem vigyázni rájuk, amennyire csak lehetséges.

A Life on Paws Holding on to Life Association vidéki otthona egy igazán békés és boldog hely a kutyák számára, rengeteg tér van a játékhoz és a speciális, kerekesszékkel való felfedezéshez. A közelmúltban azonban Özgünlü kigondolt egy új módot, amellyel még gazdagabbá teheti védencei életét, lehetővé téve számukra, hogy új élményekhez, ingerekhez jussanak: a nő hordók felhasználásával épített „vonatot” a kutyáknak.

Így újra lehetőségük van mozogni

Le sem tagadhatnák örömüket

„Igazából már régóta gondolkodtam egy ilyen projekten. Nagyon boldog voltam, hogy sikerült” – mondta Özgünlü. Látva a kutyák arcát, amint saját vonatukkal a városban cirkálnak, örömükhöz kétség sem férhet. És ezzel nincsenek egyedül. Bárhová is utazik a kutyavonat, az emberek mosolyogva figyelik, és integetve üdvözlik a boldogságban úszó kutyákat.

A Dodó megjegyzi, bizonyos szempontból hálátlan feladat jut Özgünlünek és másoknak, akik ennyire elkötelezettek a szenvedő kutyák iránt, de boldog arcuk és csóváló farkuk látványa mindent megér. „Nagyon jól tudom, mekkora szükségük van rám” – tette hozzá Özgünlü.

Imádják minden pillanatát

Nem tudsz állatokat befogadni, de valamilyen módon szeretnél te is segíteni a menhelyi kutyáknak? Akkor vidd el őket sétálni! Ennek a lehetőségnek a részleteiről itt írtunk.

 

boldogság menhely mentett kutyák mozgássérült kutya öröm Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!