hirdetés

Phoenix tragédiája reményt nyújt a különleges betegséggel küzdő kutyáknak

Molnár Enikő

2023. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

Phoenix esete nem mai, de nagyon tanulságos minden kutyatartónak. A története elhanyagoltsággal és lemondással kezdődött, de törődéssel és odaadással ért véget.

hirdetés

Phoenix, a kutya 2019 novemberében tűnt fel a közösségi médián, és rövid időn belül több ezer követője lett, sokakat megérintett. Mindenki kíváncsi volt, hogy mi történt a kutyával, akit az utcán találtak, eltorzult arccal és testtel. Szépen lassan kiderültek a részletek, és megtudtuk, hogy a története sokkal komplikáltabb, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Az első hetek

Amikor megtudta néhány lelkes állatvédő, hogy milyen állapotban járja egy kutya az utcákat, nem késlekedtek. Rögtön keresésére indultak és megmentették, elvitték a megfelelő emberekhez, hogy segítséget kapjon. Az első napokban nem tudták, hogy mi okozta a bőre állapotát, illetve miért vesztette el az orrát és a szemhéjait, de az állatorvosok minden erejükkel azon voltak, hogy megtalálják a probléma gyökerét. Mindeközben kiderült, hogy az állapota ellenére lelkes és energikus kutya, aki igényli a szeretetet és a törődést. Gondozói Phoenixnek nevezték el. A következő hetekben vizsgálatokon vett részt, megműtötték, és biopsziát vettek tőle, de még mindig nem tudták, pontosan mi okozza a problémát. Vissza-vissza tértek a tünetek, ezért arra gyanakodtak, hogy autoimmun betegsége van.

Phoenix bull-típusú kutya volt, a betegség kezdete előtt hasonlóan nézhetett ki.

Mindeközben az interneten elterjedtek olyan hírek, hogy égési sérülései vannak, tűzben égett, vagy savval öntötték le… Ezeknek nem volt valóságalapja. A helyi lakosok, egy évvel korábban vették észre először, amikor még épségben volt, és jól látszott, hogy ő bizony egy pitbull. Nagy valószínűséggel lupusza volt, amelynek következtében a szervezete önmagát támadta. Emiatt a bőre fényérzékennyé válhatott, így ebben az értelemben az UV sugárzás tényleg megégette. Viszont nem kizárólag egy dolog miatt lett olyan az állapota, amilyen. Az, hogy eddig eljutott, keveréke a betegségnek és annak, hogy nem lett időben kezelve.

Végső nyugalom

Phoenix és a gondozói hosszasan küzdöttek a gyógyulásáért, de sajnos minden javulás után visszaesés következett. Kicsit több, mint fél évre rá, hogy megtalálták és elkezdték a kezelését, az állapota inkább stagnált, sőt, már nem javult, csak romlott. Az őt kezelő állatorvosoknak egy valami volt fontosabb, mint a teljes felépülés: az, hogy Phoenix ne szenvedjen. Amikor úgy látták, hogy ez már lehetetlen, meghozták a nehéz döntést, és elengedték a mancsát.

Új cél

Phoenix távozása után nem állt meg az élet az Instagram oldalán. Az utóbbi 3 évben arra használták a felépített profilt, hogy hasonló, nehéz sorsú, kicsit más kutyáknak szerető otthont keressenek. Ebben a formában tovább él Phoenix szellemisége, és minden, amit az alatt a rövid idő alatt képviselt, többek közt az állatok védelmét és az új lehetőségeket.

Phoenix megmutatta, hogy nem minden a szép külső. Úgy is lehet szerethető egy kutya, ha problémái vannak az egészségével, és nem úgy néz ki, mint egy kiállításgyőztes. Hosszasan küzdött, de sajnos bármilyen jó kezekben is volt, már nem lehetett rajta segíteni.

Alig egy év leforgása alatt romlott le az állapota annyira, hogy mire megérkezett a segítség, már gyógyíthatatlan volt. Ez is bizonyítja, milyen fontos a megfelelő ellátás, és az, hogy időben kiderüljön, ha probléma lappang kedvencünk szervezetében. Nem lehet mindent kivédeni, és sajnos nem lehet mindent gyógyítani. De felelős gazdiként feladataink közé tartozik, hogy mindent megtegyünk kutyánk egészségéért. Kezdve az oltásokkal, a megfelelő minőségű táplálékkal, és folytatva a szeretettel, amit kedvencünknek adunk. Mindezt ezerszer meghálálja.

állatorvos állatvédelem autoimmun betegség lupusz oltás Phoenix vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink