hirdetés

Videón, ahogyan társai elbújnak a siket és vak kutya elől: megvan rá az okuk

Molnár Enikő

2024. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Ismerkedj meg Mortyval, a hallás- és látássérült kutyussal. Hiányosságai ellenére megállíthatatlan: tele van energiával és mindig készen áll egy kis játékra. Lakótársai ezzel szemben néha csak egy kis pihenésre vágynak.

hirdetés

Morty, a siket és vak kutya négy másik kutyával él együtt, ám semelyikük nem bírja azt a tempót, amit ő diktálna. Amikor úgy érzik, hogy éppen nincs kedvük játszani a kutyussal, vagy túl sok nekik, egyszerűen elbújnak előle. A gazdi videóra vette a „bújócskát”, majd néhány nappal ezelőtt felrakta TikTokra a gyűjteményt.

@echobadlistener

I mean fair tbh #blinddogsoftiktok #deafdogsoftiktok #morty #fyp

♬ Animal's daily life. Daily songs in a slightly blurred atmosphere - Sumochi

Nem olyan drámai a helyzet, mint amilyennek látszik

A videó hatalmas sikert aratott, hárommillió kedvelést zsebelt be. Ám alatta számos olyan hozzászólást olvashatunk, amiben sajnálkoznak Morty kiközösítettsége miatt és aggódnak érte. Többen (alaptalanul) feltételezték, hogy ez azt jelenti, hogy soha nem is játszanak vele.

„Ne, ez olyan szomorú, miét nem akar játszani vele senki?”

„Egyszerre szomorú és vicces.”

„Sajnálom szegény Mortyt, valaki játsszon vele!

„Ne hagyd, hogy ezt tegyék vele, szegény kutyus! Szüksége van a támogatásra mindannyiuktól.”

Ám nagyon sokan kevésbé drámaian fogták fel a helyzetet. Néhány hozzászóló kifejezetten szórakoztatónak találta és együtt tudott érezni a négy testvérrel.

„Valószínűleg már a játékidő negyedik órájánál tartanak és belefáradtak.”

„Egy border collie bujkál!? Ez sokat elmond Mortyról.”

„Képzeljétek el a beszélgetést, ami a testvérek között zajlik! »Én mentem legutóbb, most te jössz!«”

Morty gazdája megnyugtatta azokat, akik esetleg nem néztek meg régebbi videókat a csatornáján: „Ígérem, hogy játszanak vele”. Az alábbi videón olyan részleteket mutat be, ahol Morty testvérei éppen játszanak vele. Így senkinek nem kell sajnálnia a kutyust, hiszen nincs kiközösítve, sem elhanyagolva. Egyszerűen csak sok nekik, és így kommunikálják felé, hogy most éppen nem szeretnének mókázni. A többi, jellegzetesebb, játékot lezáró testbeszédet nem igazán értené, hiszen nem látja, ha például elfordulnak, megrázzák magukat, félre néznek, leülnek vagy lefekszenek. Így marad az elbújás.

@echobadlistener

Replying to @_drea626 mostly frank tbh #morty #blinddogsoftiktok #deafdogsoftiktok #fyp

♬ original sound - Nintendo - Nintendo

Szaporítás eredménye

Morty szerencsés abból a szempontból, hogy egy olyan családhoz került, akik tudják, hogy mivel jár egy látás- és hallássérült kutya gondozása, és hajlandóak az extra törődésre. Négy másik kutyájuk van, közülük ketten hasonló helyzetben vannak, mint Morty. A két border collie siket, illetve látási nehézségeik is vannak. Az ok mindhármuknál ugyanaz, a felelőtlen tenyésztés, szaporítás. Ugyanis Echo, Lucy és Morty is dupla merle, tehát két merle alléllal rendelkezik, ami sajnos egy rizikós, sokszor szerencsétlen genetikai kombináció; mind a halláskárosodás, mind a látáskárosodás ehhez köthető. Erről a témáról részletekbe menően ebben a cikkünkben írtunk.

Egyébként DNS tesztet is csináltattak Mortynak, így kiderült, hogy 5 fajta keveréke: border collie (52%), McNab (terelőkutya; 26%), ausztrál juhászkutya (16%), miniatűr amerikai juhászkutya (5%), Koolie (szintén terelőkutya; 1%). Ha ezt a lebontást nézzük, nem meglepő, hogy ilyen energikus kutyáról van szó. Minden benne lévő fajta egytől egyig terelőkutya, amikről köztudott, hogy tele vannak munkakedvvel és energiával. Ez az okos kis DNS teszt azt is bizonyította, hogy dupla merle, amelynek a lehetséges egészségügyi komplikációiról is tájékoztatták a gazdákat. A gazdik hozzátették, hogy számukra Morty 100%-ban jókutya, ezzel pedig mindenki egyetért, aki találkozott már a videóival.

@echobadlistener

The bestest boy #fyp #doublemerle #deafdogsoftiktok #visuallyimpaired #ihavefivedogs #threedeafdogs #morty #blinddogsoftiktok @wisdompanel

♬ Mr Blue Sky - Fiach Moriarty & Various Artists

A merle mintázat rizikóiról már többször is beszéltünk,  ebben a cikkünkben például három dupla merle mudi gazdájával készítettünk interjút. A cikkben többek közt arról olvashattok, hogy milyen három hallás- és látássérült kutyával az élet és miben kell hozzájuk igazodni. Továbbá, hogy a gazda szerinte miért ennyire gyakoriak a dupla merle kutyák annak ellenére, hogy mostanra már mindenki tisztában van a rizikókkal.

bujkálás bújócska DNS-teszt dupla merle kutya elől elbújnak mentett kutya merle morty süket kutya vak kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink