hirdetés

Hivatalosan is hősnek nyilvánították ezt a kutyát, rangos elismerést kapott

Szénási Szimonetta

2023. május 28 - Képek: Crufts/YouTube

A staffordshire bullterrier bátor helytállásáért díjat vehetett át. Öt négylábú társával került döntőbe.

hirdetés

Stella nyolc és fél év szolgálat után nemrég vonult nyugdíjba a gloucestershire-i rendőrségtől. A közelmúltban rangos elismerésben részesült: ő vehette át a Kennel Club Hero Dog Award Crufts Hero-díját, így ez a staffordshire bullterrier hivatalosan is igazi hős.

Stella a hős staffordshire bullterrier és gazdája, Claire Todd.

Könnyes köszönet

A hős staffordshire bullterrier rendőrkutya több ezer font értékű készpénzt, kábítószert és három lőfegyvert szerzett vissza egy akció során, amiért méltán kapta meg a díjat. Gazdája, Claire Todd elmondása szerint nagyon büszke a kutyájára, ahogy a többi résztvevőt is elismerésével illette. A rendőrnő 18 éve dolgozik kutyavezetőként, de a győzelem még így is váratlanul érte.

„Ez egyszerűen hihetetlen, elakadt a szavam. Visszatartottam a könnyeimet, nem számítottam a győzelemre. Tényleg elképesztő, és nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki szavazott”– tolmácsolta érzelmeit, és köszönte meg a közönségszavazásban résztvevőknek a helyezést.

Videó is készült a finalistákról:

Mentettből mentő-, majd rendőrkutya

„Stella azért olyan különleges, mert ő eredetileg egy mentőkutya, és egyben az első staffordshire bullterrier az országban, akit rendőrkutyává képeztek. Aranyat ér számomra” – vallott a gazda.

Stellát az RSPCA nevű szervezet mentette meg Taunton utcáiról, ahol kóborként tengette az életét. Miután felismerték a képességeit és a benne rejlő tehetséget, beajánlották a rendőrséghez. Így indult a karrierje, majd lett 2014-ben az Egyesült Királyság első staffordshire bullterrier fajtájú rendőrkutyája.

Ez pedig egy felvétel Stelláról és gazdájáról:

„Az első naptól kezdve, amikor 2014-ben találkoztam vele, tudtam, hogy ő egy nagyon különleges mentőkutya, akiben hatalmas lehetőségek rejlenek” – emlékezett vissza Todd rendőr.

Egy csodálatos képviselője a fajtának, és megmutatja, hogy mennyire szeretetteljes, hűséges és intelligens kutyák ők

– tette hozzá.

A hős staffordshire bullterrier a félelmek ellen is harcolt

A rendőrség kábítószer-, készpénz- és lőfegyver-visszaszerző kutyájaként végzett munkája mellett Stella iskolai és közösségi beszélgetések során is sokat segített az embereknek leküzdeni a kutyáktól való félelmüket.

Stella a díj mellé 5000 fontot (körülbelül 2,1 millió forintot) sorsáról dönthet, amit egy általa választott kutyás jótékonysági szervezet számára adományoznak. A többi döntős pedig 1000-1000 font (425 ezer forint) felett rendelkezhet hasonló módon.

díj elismerés mentőkutya rendőrkutya staffordshire bullterrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink