hirdetés

Így határozhatod meg egyszerűen kutyád stressztűrő képességének határait

Molnár Enikő

2024. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

Az úgynevezett „vödörelmélet" a kutya stressztűrő képességét hivatott szemléltetni. Vannak gazdik, akik ennek segítségével jobban megértik, hogy mire van szüksége kedvencüknek, így mindenképpen érdemes róla beszélni.

hirdetés

A vödörelmélet vagy vödörteória nagyon jól szemlélteti, hogy hol vannak az eb határai. Emellett azt is segít átgondolni, hogy elég időt adunk-e kedvencünknek, hogy pihenjen és feldolgozza a nap történéseit. Lássuk máris, hogy a különböző kutyák milyen mértékű stressztűrő képesség birtokában vannak.

A kutyák stressztűrő képessége ezzel az elmélettel számunkra is érthetőbbé válik

Miből áll a „vödörelmélet”?

A vödörelmélet kiváló eszköz lehet elvontabb koncepciók szemléltetésére. Például van, aki egy készség fejlesztésének bemutatására használja, és van, aki az emberi kapcsolatokba beletett energiát szemlélteti vele. A kutyáké egy kicsit más a többi vödörelmélethez képest, ugyanis itt egy lyukas vödörről beszélünk.    

A vödör általában a kutya stressztűrő képességét szimbolizálja, tehát, hogy mennyi stresszt bír el anélkül, hogy túlcsorduljon. A lyuk pedig azt hivatott reprezentálni, hogy mennyire gyorsan tud megnyugodni a stresszhelyzet után, tehát, hogy mennyi ideig tart, hogy kiürítse a vödrét.

A vödör, illetve a vödör alján lévő lyuk minden kutyánál más méretű. Az ideális az lenne, hogyha egy kutyának nagy vödre lenne nagy lyukkal, tehát több ingert elbírna anélkül, hogy túl sok lenne számára a stressz, emellett pedig gyorsan le is tudna nyugodni. Ez lenne az ideális, persze, de sok mindentől függ, hogy mekkora vödörrel éli egy eb az életét. (A fajta itt sem minden, a genetika és a tapasztalatok is sokat számítanak). Lehet, hogy egy kutyának kicsi vödre van nagy lyukkal, tehát gyorsan túlterhelik az ingerek, viszont gyorsan vissza is lendül a normális kerékvágásba. És az is lehet, hogy egy kutyának nagy vödre van kis lyukkal, tehát több ingerre van szüksége ahhoz, hogy túlcsorduljon, viszont az is több ideig tart, hogy megnyugodjon.

A kutyák vödre nem feltétlenül méretarányos

Mi tölti meg a vödröt?

Logikusan tehát a stressz tölti meg a vödröt, ahogyan feljebb is említettük. Ám sokunk szótárában a stressz egyet jelent a negatív eseményekre adott reakcióval, pedig a stressz a szervezetünk természetes élettani reakciója, és mind pozitív, mind negatív ingerek kiválthatják. Valóban másmilyen az eustressz (pozitív stressz) és a distressz (negatív stressz), de nem lehet őket teljesen elválasztani. A kutyánk vödrét pedig mindkettő csordulásig megtöltheti, ha nincs ideje megnyugodni és kipihenni az izgalmakat.

Sok kicsi sokra megy. Még akkor is hozzátölthet egy esemény kedvencünk vödréhez, ha látszólag minimális reakciót váltott ki belőle, vagy jól viselte az eseményt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az olyan dolgok, mint a fájdalom, viszketés vagy gyomorproblémák mind-mind azt eredményezik, hogy hamarabb túlcsordul kedvencünk vödre. Sőt, még azt is megnehezítik, hogy teljesen kiürítse.

Hogyan segíthetünk kutyánknak?

A vödör és a lyuk mérete is változhat tanítással és szocializációval, ám a mindennapokban nem lehet erre alapozni. Amivel nap mint nap segíthetünk kutyánknak az a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés beiktatása. Hiszen így tud igazán kiürülni az eb vödre. Fontos, hogy lehetőleg legyen egy nyugodt helye, ahová visszavonulhat, és ahol senki nem zavarja.

Hagyjuk, hogy eleget pihenjen kedvencünk

Emellett érdemes a továbbiakra is figyelni:

  • Ne terheljük túl, igyekezzünk a vödör kapacitásán belül maradni.
  • Egy hevesebb játék is telíti a vödröt, így azután is érdemes pihenést beiktatni.
  • Néhány kutyának akár napokba is beletelhet, mire teljesen kiürül a vödre. Ismerjük meg, hogy kedvencünknek mennyi időbe telik, hogy kipihenje az izgalmakat, és ezt tartsuk észben, amikor programokat szervezünk.

Fontos  megkülönböztetni a felgyülemlett stressz miatt mutatott frusztrációt attól, amikor egy kutya unalomból, a mentális és/vagy fizikai igényeinek kielégítetlensége miatt produkál kellemetlen viselkedéseket. Erre legjobb tudomásunk szerint nincs konkrét mérőeszköz, csupán az ember lelkiismerete. Így tehát nincs más megoldás, a gazdinak őszintén magába kell néznie és átgondolni, hogy melyik helyzettel áll szemben. Bárhogy is legyen, változásra van szükség! Ehhez pedig nem szégyen szakember segítségét kérni, ugyanis egy megbízható oktató segít felmérni a helyzetet, és tanácsot ad abban, hogy hogyan segíthetünk kutyánkon.

Persze nem lehet mindent annak a rovására írni, hogy kedvencünk túltelítődött. Ennek ellenére érdemes tudni a vödörelméletről és a pihenés fontosságáról. Ebben a cikkünkben utóbbiról írunk részletesebben.

ingerek kutya stresszel negatív stressz pihené pihenés fontossága pozitív stressz vödör elmélet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink