hirdetés

Merényletek túlélői gyógyulnak kutyával: az eb képes csökkenteni a fizikai fájdalomérzetet is

Ferenczi Deborah

2023. február 22 - Képek: Getty Images Hungary

A terápiás kutyák még az olyan szörnyű tragédiák enyhítésére is alkalmasak, mint a terrorcselekmények okozta mérhetetlen fájdalom. Szeretetükkel és páratlanul kedves természetükkel segítenek feldolgozni azt, ami feldolgozhatatlan.

hirdetés

A 2016-os orlandói merénylet 53 sebesültet és 50 halálos áldozatot követelt. A feldolgozhatatlan tragédia enyhítésére 7 különböző államból érkezett 11 terápiás golden retriver, akik mindent megtettek azért, hogy a körülményekhez képest legalább egy kicsit csökkentsék az áldozatok fájdalmát.

A terápiás kutyák képesek a hallgatásukkal és az odafigyelésükkel feloldani a fájdalmat és megnyitni az áldozatokat.

Támaszok a fájdalomban

A merénylet áldozatainak a feldolgozási folyamatát segítették elő a terápiás kutyák. Mivel gyakori jelenség, hogy az ilyen mértékű trauma után az érintettek jóformán képtelenek megnyílni embereknek, kitűnő választás egy kutya jelenléte, aki csak a puszta ottlétével is nyugalmat sugároz.

A terápiás kutyák segítő programja

Az adott segítő program 2008-ban indult, mindössze 4 terápiás kutyával, azóta pedig dinamikusan növekszik ez a szám. Fontos megemlíteni, hogy kizárólag golden retrieverekkel dolgoznak, mivel úgy tartják, hogy ezek a kutyák a legalkalmasabbak az adott munkára. A kutyusok mintegy 23 különböző államból érkeztek, és 8 hetes korukban kerülnek az alapítványhoz. Ezt követően 12-14 hónapos különleges kiképzésen vesznek részt, mely során a legjobb terápiás kutyáknak képzik őket. Az adományokból fenntartott csoport állandó jelleggel utazik olyan helyekre, ahol szükség van a terápiás kutyák jelenlétére.

A szőrös segítők nem ítélkeznek (ami ebben a helyzetben az emberektől nem lenne elvárható) és remek hallgatóságot biztosítanak az áldozatoknak, a beszéd pedig fontos része a gyógyulási folyamatnak, annak, hogy feldolgozzák, mi történt, ezen kívül pedig rengeteg szeretetet kapnak a kutyáktól, amire szintén nagy szükségük van” – nyilatkozta a Lutheran Church Charites elnöke, Tim Hetzner.

Csökken-e a fizikai fájdalomérzet egy kutya jelenlétében?

Nyilvánvalóan valamilyen szinten igen, már csak a figyelem elterelése révén is. Ugyanakkor a tudomány még mindig nem tudta teljesen pontosan felmérni, milyen  pozitív hatása van egy kutya jelenlétének akár fizikai, akár lelki fájdalom tekintetében. Annyi viszont bizonyos, hogy még az eddigieknél is sokkalta nagyobb szerepet kellene kapniuk az adott állatoknak a gyógyítás területén, illetve a traumák feldolgozásának segítésében. Azzal a szeretettel és odaadással, amit nyújtanak az embereknek, még a legnagyobb fájdalmat is képesek jelentős mértékben mérsékelni.

Képek: Getty Images Hungary

golden retiriever gyászfeldolgozás kutya depresszió ellen terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!