hirdetés

Ezt tartsd be kötelezően az új évben, ha boldog kutyát szeretnél

Szénási Szimonetta

2024. január 5 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

Az új évkezdet a fogadalmak és a változások időszaka. Segítünk, hogy mik azok a dolgok, amik jobbá tehetik kedvenceddel való kapcsolatodat.

hirdetés

Január eleje remek időszak arra, hogy összeírd, miken szeretnél változtatni az új évben. Ám gazdiként fontos, hogy ezek a tervek összhangban legyenek kutyád igényeivel is. Vegyük sorra, milyen szempontok szerint érdemes megreformálnod a mindennapjaitokat, és miként tehetsz egyúttal kedvenced kedvére is!

Hangold össze a teendőket

Kezdjük a rád vonatkozó fogadalmakkal. Sportosabb szeretnél lenni, emiatt beiktatnál heti plusz egy edzést, vagy hetente kétszer munka után a futópálya felé vennéd az irányt? Arra nagyon figyelj, hogy ez ne menjen a kutya napirendjének rovására!

Természetesen ugyanez igaz bármilyen újdonság esetében: időzítsd őket úgy, hogy kedvenced életritmusa se sérüljön. Vagy hagyj bőven időt az átállásra, és fokozatosan alakíts az állat rutinján.

Az új tevékenységet igazítsd a kutya habitusához és napirendjéhez!

Ne minden áron!

Maradva a sport témakörénél: ha szeretnél idén új pályacsúcsokat dönteni a rekortánon, vagy belevágnál a túrázásba négylábúd társaságában, esetleg valamilyen kutyás sportban gondolkodsz, először tedd fel a kérdést, miszerint kedvenced alkalmas-e rá?

Evidensnek tűnhet, de azért érdemes beszélni róla, hogy nem minden kutyafajta élvez és bír mindenféle fizikai aktivitást. Amennyiben border collie-d van, és nagy túrákat tervezel vele, valószínűleg örömmel fogadja ezt a célt. Ám, teszem azt, egy beagle nem biztos, hogy értékelni fogja. Sőt, ami fontosabb: az egészségére is ártalmas lehet a túl hirtelen és túlzott megterhelés!

Vannak fajták, amelyekkel bátrabban vághatsz neki a különféle aktivitásoknak.

Töltsetek együtt több időt

Napjainkban a minőségi közös időtöltés értéke felbecsülhetetlenné vált szinte mindenki számára. Ahogy igaz ez az emberi kapcsolatokra, úgy háziállataink esetében is áll, hogy a valóban együtt, egymásra figyelve eltöltött program nagyon pozitív hatással van a kapcsolat milyenségére.

Így ha az egyik újévi fogadalmad az, hogy a jövőben több időt fordítasz szeretteidre, ez alól kutyád se legyen kivétel! Egy-egy extra séta, vagy hosszabbra nyúlt csavargás nagy boldogság az ebnek, ahogy az is, ha a gazdi leül mellé a szőnyegre labdázni, vagy egy kis dögönyözésre.

Amennyiben időd és pénztárcád engedi, valamely kutyás sport elkezdése, vagy egy kutyaiskola tanfolyama is kiváló, egyúttal hasznos tevékenység lehet. A lényeg, hogy az adott időt valóban szenteld a kutyádnak, és közben tényleg csak rá figyelj.

Vedd szemügyre az eb körvonalait

A fogadalmak toplistájának dobogóján, ha nem a csúcsán szerepel a fogyás, a karcsúbb vagy sportosabb alak elérése. Az említett tevékenységek fő motivációja is általában ez.

Ennek kapcsán mindenkit óva intenénk a szélsőséges céloktól, és csak annyit hangsúlyoznánk, hogy az egészség mindig fontosabb, mint az esztétikum! Ám ha már górcső alá kerültek a vonalak, érdemes egy kritikus pillantást vetni kedvencedre is.

Hazánkban is nagy problémát jelent, hogy a házi kedvencek jó része elhízott. A túlsúly pedig számos komoly, akár halálos betegség kialakulásához vezethet. Így ha már újév és fogadalmak, az eb egészsége is kerüljön fókuszba, és amennyiben szükséges, változtass az étkezési rutinján.

Külön hangsúlyozzuk, hogy ebben mindenképp kérd állatorvos vagy kisállatokkal is foglalkozó dietetikus segítségét! Semmiképpen se állj neki egymagad átalakítani az étrendet, mert egy rosszul összeállított menü könnyen tápanyaghiányt idézhet elő.

Ne feledkezz meg a rutin vizsgálatokról

Ahogy sokszor írtunk már róla, évente minimum egy állatorvosi vizsgálatra még annak az ebnek is szüksége van, aki szemre makk egészséges. Az egyelőre tünetmentes, ám időben felismert betegségek prognózisa sokkal jobb, mintha már akkor mentek orvoshoz, ha egyértelműen baj van.

Emellett kedvenced életkorától is függ, milyen gyakran viziteltek a doktornál. Idősebb vagy krónikus betegséggel élő kutyákat ajánlott félévente kontrollálni.

Ha szeretnél szakemberi véleményt olvasni a rutinvizsgálatok fontosságát illetően, ebben a cikkben dr. Balatonyi Lilla állatorvos részletezi, mik az évente elvégzett vér-, illetve vizeletvizsgálatnak az előnyei. A vitaminpótlásról, a krónikus betegségekről, továbbá az étrend egészségre gyakorolt szerepéről is szó esik a beszélgetés során.

állatorvosi rutinellenőrzés boldog kutya etetési rutin kutya és gazdája napi rutin új év

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink