hirdetés

Így változtasd meg kutyád rutinját biztonságosan

Hangai Lilla

2024. július 6 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

A rutin és a következetesség kulcsfontosságúak a kutyanevelésben- és kiképzésben. Ezért nagyon fontos arról beszélni, hogy mi a megfelelő eljárás akkor, ha az életed változik, így kutyád napirendjében is változásokat kell eszközölnöd.

hirdetés

Cikkünkből megtudhatod, hogy mi a teendőd akkor, ha a kutya vagy a te életedben a rutin megváltoztatása válik szükségessé.

A kutya életében a napi rutin megváltoztatása előnyökkel is járhat, ha jól csináljuk. Próbáljuk ki, hogy néha teljesen más útvonalon sétáltatjuk, ahol más ingerek érik / Fotó: Az Én Kutyám

A kutya és a rutin: a napirend megváltoztatása körültekintést igényel

A kutyák szeretik a megszokott napirendet, ez ugyanis biztonságot ad nekik. Ezért abban egy pillanatra sem kételkedünk, hogy nehéz lehet számukra, amikor ebben változás áll be. Azok a négylábúak, akik nehezen alkalmazkodnak az átalakuláshoz, stresszesek vagy szorongóak lehetnek, ami különböző módokon nyilvánulhat meg. Lehetséges, hogy az eb magába fordul, nyugtalan lesz, de akár romboló viselkedést is tanúsíthat.

Ha tudod, hogy jelentős változások szükségesek az addig kialakított rutinban, a legjobb, ha lassan, fokozatosan alakítod ki az új szokásokat és ritmust, hogy megkönnyítsd kedvenced számára az alkalmazkodást. Például, ha általában reggel sétáltatod a kutyádat hosszabban, de át kell térned az esti sétákra, akkor lassan, fokozatosan változtasd meg a séták időpontját. Napokon vagy néhány héten keresztül apránként told későbbre ezek időpontját. Ez sok esetben nehezen kivitelezhető és időigényes, de hidd el, megéri! Főleg akkor, ha tudod, hogy kedvenced érzékenyebb az átlagosnál.

Egy másik fontos adalék, hogy mindeközben igyekezz a kutyád életének más aspektusait minél következetesebben megtartani. Ha megváltoztatod az előbb is említett séta időpontját, akkor próbáld úgy intézni, hogy az etetés, a WC-szünetek, a bunda ápolása és a tréning maradjanak ugyanakkor. Ez szintén hozzásegíthet benneteket ahhoz, hogy könnyebb legyen az átállás.

Fontos, hogy ha valamin változtatunk, a rutin többi aspektusa maradjon változatlan / Fotó: Az Én Kutyám

Kiemelten fontos, hogy továbbra is biztosítsd az alapvető szükségleteit

Ez azt jelenti, hogy gondoskodsz arról, hogy elegendő ételt, vizet kapjon, legyen lehetősége WC-re menni, valamint megkapja a szükséges fizikális és mentális stimulációt is. Az utóbbi kiemelten fontos! Ez ugyanis segíthet abban, hogy a blöki könnyebben vegye az akadályokat, és ellenállóbb legyen a stresszel szemben. Azok az ebek, akiket elegendő stimulus ér, kevésbé lesznek hajlamosak a túlzott ugatásra, rombolásra, vagy más olyan viselkedésmintákra, melyek a stresszből és unalomból fakadnak. Újra megragadjuk az alkalmat, hogy elmondjuk, az, ha kiengeded az udvarra egy „menjél játszani!” felkiáltással, az nem lesz elég! A strukturált és interaktív mozgás és játék alkalmas arra, hogy megfelelő módon ösztönözze a kutyát.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A mentális gazdagítást tovább fokozhatod ételrejtvényekkel vagy szimatszőnyeggel. Sőt, ha naponta gyakoroljátok egy picit a trükköket vagy az alapvető engedelmességi készségeket, az is szintén segíthet a kutyádnak abban, hogy jól érezze magát a bőrében.

Az alkalmazkodóképesség növelésében segíthet a rutin megváltoztatása

Ahogy azt már kiemeltük, a rutin nagyon fontos az ebek számára, azonban annak is van előnye, ha alkalmaként kisebb változtatásokat eszközölsz a napirendben. Például, ha mindennap ugyanabban az időben eteted a kutyádat (amit egyébként továbbra is erősen javaslunk), valószínűleg kialakul benne az az asszociáció, hogy az adott időpont az etetést jelenti. Ez az asszociáció önmagában nem probléma, de jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha késel valami miatt? Ilyenkor a kutyák megzavarodhatnak, és stresszesek lehetnek, és nem csak a korgó pocakjuk miatt.

Az etetési rutin megváltoztatása

Ha alkalmanként változtatsz a napirenden, az segíthet abban, hogy bundás társad alkalmazkodóbbá váljon, más szóval kevésbé ragaszkodjon görcsösen a napi rutinhoz. (Feltéve, hogy a kutyádnak nincsenek olyan egészségügyi problémái, amelyek miatt pontos időben kellene gyógyszert vagy ételt kapnia.) Ám ha nem szeretnél feltétlenül az időpontokkal zsonglőrködni, bevethetsz más, apróbb változókat is. Például etetheted más tálból – kipróbálhatod mondjuk a nyalószőnyeget vagy a habzsolásgátló etetőtálat –, vehetsz új játékot, amit eddig nem próbáltatok, vagy más útvonalon indulhattok el sétálni. Bár kis dolognak tűnnek, ezek is mind abban segíthetnek, hogy kedvenced jobban viselje később is az életébe beköszöntő változásokat.

Ha már olyan sokat beszéltünk az időről, erre a linkre kattintva eláruljuk, hogyan érzékelik a kutyák.

etetési rutin napi rutin rutin szokások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!