hirdetés

Azt hitték, csak színleli, hogy vak: kidobták a kutyájával együtt

Gerhát Petra

2024. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

Vakvezető kutyájával együtt dobtak ki egy látássérült seattle-i művészt egy helyi étteremből. A felszolgáló azt hitte, hogy a férfi csak színleli a vakságot.

hirdetés

A történet áldozata, egy seattle-i művész a TikTok-csatornáján számolt be az esetről. Az étterem dolgozója nem csak nem engedte rendelni a vak férfit, kutyájával együtt távoznia kellett, és még azzal is megvádolta, hogy csak tetteti, hogy vak.

Vakvezető kutyával sem engedték be az étterembe

Paul Castle látássérült, mintegy 90 százalékban vak, és az amerikai Seattle-ben él. Mr. Maple névre hallgató vakvezető kutyájával ment volna a napokban ebédelni az egyik helyi étterembe, azonban még mielőtt bármit rendelhetett volna, egy felszolgáló felszólította őket, hogy hagyják el a helyet, ugyanis az nem állatbarát.

@matthewandpaul

Mr Maple is on the news…again! #guidedog #servicedog #dogtok

♬ original sound – Matthew and Paul

„Közölte az ott dolgozó, hogy háziállat nem megengedett, csak szolgálati kutyákkal lehet bemenni. Erre mondtam, hogy semmi gond, mert Mr. Maple vakvezető kutya. De nem hitt nekem, és kitessékelt az étteremből, mondván, hogy nem nézek ki vaknak” – mesélte tiktokos videójában Paul.

Elmondta azt is, hogy a látásának kevesebb mint 10 százalékával rendelkezik csupán. Ahogy sok látássérült társának, neki is van valamennyi funkcionális látása, azonban ez meg sem közelíti a teljes értékű látási spektrumot.

Úgy tudnám a legjobban elmagyarázni, hogy a látásom olyan, mintha egy szívószálon keresztül nézném a világot. Csak ennyit látok, a perifériás mezőmből pedig semmit

– magyarázta.

Castle még azt is felajánlotta a felszolgálónak, hogy szívesen hazamegy Mr. Maple hivatalos papírjaiért. Ám az étterem munkatársa fenyegetni kezdte, hogy hívja a rendőrséget.

A látássérült férfi videójában azt is elmondta, hogy nem indít jogi lépéseket a hátrányos megkülönböztetés miatt. Valamint nem nevezte meg az éttermet sem, ahonnan kidobták, mert nem szeretné, ha ez rossz fényt vetne a vendéglátóegységre. Videóját is csupán oktatási céllal osztotta meg tapasztalatairól. Miután az elterjedt az interneten, a meg nem nevezett étterem vezetője felkereste, és őszinte bocsánatot kért.

Vakvezető golden retriever a hámján jelzéssel

A vakvezető kutyák jelölése

Hazánkban is számtalan látássérült él együtt kutyával, itthon az ilyen típusú munkakutyák hámján jól látható jelölés mutatja, mi is a munkájuk. A vakvezető kutyák, illetve más segítőkutyák gazdájukkal minden körülmények között jelen lehetnek, s olyan jogosítványokkal rendelkeznek, amikkel kedvtelésből tartott társaik nem. Szájkosár nélkül utazhatnak buszon, bemehetnek a nem kutyabarát üzletekbe és eseményekre is. A vakvezető kutyák azonkívül, hogy természetesen házi kedvencek, segítik a gazdájukat a közlekedésben, kikerülni az útakadályokat, gödröket, megoldani az egyéb, mindennapi életben felmerülő problémákat.

Bár már a középkorban is a nem látó emberek mellé szegődtek – s erről több ábrázolás is tudósít –, igazán az első világháborút követően terjedt el a kutyák e célból történő alkalmazása. A háborús sérültek és veteránok voltak az elsők, akik világszerte kihasználták az évezredek során egyre szorosabbá váló kapcsolatot emberek és kutyák között. A vakok mellett a siketek, autisták, epilepsziások és a mozgássérültek számára is képeznek már kutyákat.

Ebben a cikkünkben a vakvezetők munkájával ismerkedhetsz meg – őket ráadásul vak kiképzőik tanítják.

állatbarát étterem hír vak vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!