hirdetés

Videón a boci, aki kutyának képzeli magát: így szokott össze a huskykkal

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 27 - Kép: Getty Images Hungary

Az együtt felnövő állatok között mély kötődés alakul ki, és sokszor a viselkedésük is hasonló. Még akkor is, ha nem egy faj képviselői.

hirdetés

Millie, a kis boci kutyának képzeli magát. Ennek pedig az az oka, hogy két husky között nevelkedik. Kakoa és Sky kalandjait gazdájuk képekkel és videókkal dokumentálja.

Kiváló pótanyukák

Nem ez az első eset, hogy egy állat, amelyik születésétől fogva más faj képviselői között cseperedik, idővel elkezd mind jobban hasonlítani az őt körülvevő családjára. Meséltünk már nektek kutyaként élő macskáról, magát ebnek képzelő tehénről – pont, mint Millie esetében –, s az sem ritka, hogy egy blöki kezd el gondoskodni más jószágok kicsinyeiről. Például tengerimalacokról vagy akár vaddisznóról – mindkettő élő példa! Cali, a mentett pitbull pedig egy egész menhely pótmamája lett.

Ráadásul amikor a gazda maga is úgy neveli az adott állatot, hogy az mind jobban beilleszkedjen a többi kedvenc közé, akkor könnyen megesik, hogy teljes lesz az asszimilálódás.

Millie az alábbi videóban épp a saját nevét választja ki. (Bár meglepő, de van példa hasonló érdekes keresztelőkre. Mint írtunk róla, arra is volt már példa, hogy a család kutyája választotta ki a születendő gyermek keresztnevét.)

A kis boci valóban kutyának képzelheti magát, hiszen pont úgy bánnak vele. Bent lehet a házban, együtt játszhat a család huskyjaival, velük eszik, s épp úgy szeretgetik, simogatják és játszanak vele, mint az ugató négylábúakkal.

Hallgat is a nevére:

Az összeszoktatás lépései

Te is szeretnél hasonlóan harmonikus kapcsolatot kialakítani különféle házi állataid között? Akkor ajánlott megfogadni az összeszoktatás alábbi, fontos lépéseit.

0.) Először mindig a mérlegelésé a főszerep. Ez inkább nulladik, mintsem első lépés. Tehát gondold át, hogy a már meglevő kedvenc(ek) személyisége, szokásai összeegyeztethetők-e egy másik jószágéval. Ha igen, akkor jöhet a tényleges ismerkedés.

1.) Kezdetben semleges terepen találkozzanak az állatok. Így elkerülheted, hogy területféltés üsse fel a fejét. Illetve mindig legyen pórázon a kutya, a kisebb állat pedig ketrecben, hogy semmiképpen se férhessenek egymáshoz, kárt téve a másikban.

Így készült el a boci benti karámja, huskytestvérei asszisztálásával:

2.) Amikor már több alkalommal sem volt probléma köztük, akkor jöhet a testközelben való szaglászás-szimatolás. Természetesen ezúttal is legyél ugrásra készen, és az első intő jelre avatkozz közbe!

3.) Amennyiben már ezzel sincs gond, akkor mind több ideig hagyhatod egymással játszani kedvenceidet.

Ezek lennének az összeszoktatás főbb lépései, valóban csak dióhéjban! Ha részletesebben olvasnál a témában, akkor EZT a cikkünket ajánljuk.

Ha pedig jobban szeretnéd megismerni a kutyák viselkedését, akkor október 28-án a DOGZ konferencián meghallgathatod Csányi Vilmos előadását vagy megnézheted, Nyakas Gábor bemutatóját arról, hogyan is tanulnak a kutyák. A konferencia részleteiről és a több mint 40 kutyás szakember előadásáról a DOGZ-a konferencia honlapján tájékozódhatsz.

Early Bird kedvezménnyel (40%) már csak szeptember 29-ig vásárolhatsz jegyet!

boci kutya barátság házi kedvenc husky kisállat összeszoktatás pótanya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink